GeForce GTX 480 SLI vs. HD 5870 CF játéktesztek DirectX11 alatt

Aki csúcsteljesítményű konfiguráció megépítésén gondolkodik, az manapság nem elégszik meg egy darab videokártya vásárlásával. Az SLI, valamint a CrossfireX használatával sok esetben extrém teljesítménynövekedés érhető el játékok alatt, de előfordulhat az is, hogy szinte alig gyorsul a játék két, esetleg három videokártya egyidejű használatával sem.

A Guru3D oldal tesztjéből pontosan ez derül ki, hogy miként viselkednek az egyes játékok az nVidia, valamint az AMD legújabb kártyái alatt, ha azokból több áll rendelkezésre. A teszteket kétféle felállásban végezték el: először lemérték külön az nVidia GTX 480 kártyák teljesítményét egy, két, illetve három kártyával tesztelve a játékokat.

A következő tesztben összemérték a konkurens versenyzők képességeit, a GeForce GTX 480-at és a Radeon HD 5870-et külön-külön és CrossfireX vs. SLI módban is. Lássuk, melyik bizonyult a gyorsabbnak. A teszteket a legmagasabb grafikus részletességgel, a DirectX11 bekapcsolásával, 8xMSAA és 16xAF látványjavítókat alkalmazva futtatták le (Aki kíváncsi a többi játéktesztre is, DX10, illetve DX9 alatt, az megtalálja őket a forrásoldalon).

Metro 2033 SLI: Amint látható, ez a játék komolyan profitál a több videokártyából. Mindegy, milyen felbontást használunk, mindenhol egységesen több képkockát kapunk.

Metro 2033 SLI vs. CF: Az nVidia kártyáinak előnye a számukkal egyenes arányban nő az AMD kártyáival szemben (5 FPS egy kártyánál, 13 FPS két kártyánál).

Bad Company 2 SLI: Két kártya majdnem dupla teljesítményre képes, de a harmadikat csak 2560-as felbontás esetén tudja komolyabban kihasználni a játék.

Bad Company 2 SLI vs. CF: Hasonlóan az előbbihez, az egykártyás módban mért 4 FPS különbség SLI és CF esetében 9 FPS-re nő, azaz szintén duplázódik.

Colin McRae Dirt 2 SLI: Itt is komoly sebességnövekedést okoz a második kártya, viszont a harmadik csak 2560-as felbontás esetén tud érvényesülni, kisebb felbontásokban nem.

Colin McRae Dirt 2 SLI vs. CF: Egy kártya esetén épphogy megveri a GTX 480 a HD 5870-et, viszont SLI esetében már 24 FPS-el előzi meg a CrossfireX rendszert.

Az nVidia új kártyája tehát elég jól teljesít DirectX11 alatt SLI-módban, azonban érdemes megemlíteni, hogy egy ilyen rendszer igen sokat képes terhelés alatt fogyasztani. Alább megtekinthetitek a teszthez használt konfiguráció csúcsfogyasztását terhelt, illetve terheletlen állapotban:

Mint látható, a három darab GTX 480-as kártyával szerelt konfiguráció fogyasztása némely esetben elérte az egy kilowattot is! Az AMD kártyái ebből a szempontból jóval kevesebbet igényelnek, így aki energiatakarékosabb megoldásra vágyik, az sokkal jobban jár a HD 5870-es videokártyák alkalmazásával. A másik sarkalatos pont a kártyák melegedése.

Mivel a GTX 480 a jelenleg kapható egyik legforróbb kártya, így felmerülhet a kérdés, hogy vajon ebből három mennyire melegszik fel teljes terhelés alatt. Meglepő módon a három egymás mellé kötött GTX 480 közül nem a középső volt a legforróbb - ahogyan azt várni lehetett volna -, hanem érdekes módon épp a legalsó, referenciapéldány, aminek szabadon volt a hűtőventilátora. Íme az eltérő konfigurációknál mért hőmérsékleti adatok:

A legalsó, referencia BIOS-al rendelkező kártyánál 100°C körüli hőmérsékletet mértek, a középső kártya egy Point of View példány volt, ami 94°C-ra melegedett, míg a legfelső kártya, hála a legújabb BIOS-nak, "mindössze" 89°C-os volt. Azért nem árt beszerezni egy jobban szellőző házat egy ilyen konfigurációhoz.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy jelenleg az nVidia GeForce GTX 480 a leggyorsabb egychipes kártya DirectX11 alatt, és ez csak tovább fokozódik, ha két kártyát kötünk össze SLI-ben. Átlagosan 1,7x - 1,9x teljesítménynövekedést jelent a második kártya alkalmazása, viszont egy ilyen konfiguráció megfelelő kihajtásához egy erős Core i7-es rendszerre lesz szükségünk.

Akinek esetleg halomban áll a pénz a padláson, és a lehető leggyorsabb gépre van szüksége, az nekiállhat egy 3-way SLI rendszer kiépítésének is. Ebben az esetben még egy erősen túlhúzott Core i7-es CPU-val is processzorlimitet fog tapasztalni, nem is beszélve az egy kilowatt körüli fogyasztásról. Azonban akit ez nem zavar, az kétségtelenül a leggyorsabb jelenleg összerakható gépet tudhatja majd magáénak.

A végére egy kis érdekesség: Quad-SLI GTX 480 Unigine Benchmark (Érdemes figyelni a fogyasztásmérőt):

Előzmények