A MW2 fejlesztői perelik az Activision-t

Komolyra fordult a Modern Warfare 2-t készítő Infinity Ward ex-fejlesztői és a kiadó Activision közötti nézeteltérés. Mint arról korábban már többször szó volt, folyamatosan hagyják ott a játékot készítő csapat emberei az Infinity Ward-ot, mostanára már nem kevesebb, mint 38-an jöttek el a csapatból, akik most összefogtak, és pert indítottak az Activision ellen, hogy a kiadó fizesse ki nekik azokat a bónuszokat, amik a Modern Warfare 2 eladásai után járnak.

A 38 fejlesztőből álló csoport, akik magukat "Infinity Ward Employee Group"-nak (IWEG) nevezik, azt állítják, hogy az Activision megközelítőleg 75 millió és 125 millió dollár közötti összeggel tartozik nekik, többek között a Modern Warfare 2 eladásai után járó bónuszokkal, melyeket erőszakkal tartott vissza a kiadó. A sértettek szeretnének "legalább plusz 75 millió és 500 millió dollár közötti összeget, fájdalomdíjként a büntetés okozta károkért", ahogyan az a per információiból kiderült.

Az IWEG egyik ügyvédje, Bruce Isaacs (Aki a Wyman & Isaacs LLP nevű ügyvédi iroda társtulajdonosa) így nyilatkozott az üggyel kapcsolatban:

"Az Activision visszatartotta a pénzük nagy részét, hogy ily módon kényszerítse ügyfeleim többségét maradásra, némelyiküket akaratuk ellenére, amíg be nem fejezték volna a Modern Warfare 3 fejlesztését. Ez pedig nem az volt, amit csinálni akartak. Sokan közülük. Az ügyfeleim jogosultak a pénzükre, amit az Activisionnek nincs joga visszatartani."

Állítólag az Activision hozott egy "kiszámított, szándékos és rosszindulatú" elhatározást, miszerint visszatartotta a megfelelő bónuszokat, "hogy ezzel megkísérelje rábírni az Infinity Ward alkalmazottait, hogy tovább dolgozzanak egy olyan munkán, amit sokuk nem akart elvégezni, mert így az Activision kényszeríthette volna őket arra, hogy befejezhessék a Modern Warfare 3 fejlesztését, elkészítését és kiadását."

"Röviden," - olvasható a beadványban - "az Activision próbálta visszatartani az IWEG tulajdonát, hogy az alkalmazottakat túszként tarthassa, így a Modern Warfare 3 elkészítéséből származó hasznot is az Activision arathatta volna le."

Az IWEG tagjai a következőket követelik az Activision-tól:

- A 2009-es és 2010-es évben a Modern Warfare 2 eladásai után járó, kifizetetlen bónuszokat, különösen a 2009. negyedik negyedév és 2010. első negyedév után járót.

- Azokat a bónuszokat, "amik járnak, és amikkel tartoznak nekünk", 2010. első negyedéve után.

- Részesedést a technológiához, és az engine-hez köthető bónuszokból, honoráriumokból és profitokból, valamint egyéb különleges teljesítmény bónuszokat,

- Azokat az elveszett értékeket, melyeket az Activision megígért arra az esetre, ha a Modern Warfare 2 eladásai túlszárnyalják a Modern Warfare 1-et, ami "már nagyon régen bekövetkezett".

- A Modern Warfare 2-höz kapcsolódó játékok utáni járandóságot. "Testvérjátékok, beleértve de nem limitálva a fentebb említett Modern Wafrare 3-ra, amikor végül megjelenik és piacra kerül".

Az Activision így reagált az elhangzott vádakra: "Az Activision hisz benne, hogy ez az akció érdem nélküli. Az Activision fenntartja magának azt a mérlegelési jogkört, hogy eldöntse a MW2-ért fizetett bónuszok összegét és beosztását, miközben egész idő alatt végig a törvénynek és a jogoknak megfelelően járt el. Várjuk, hogy a bíróság is megerősíthesse az álláspontunk helyességét."

Azóta történt

Előzmények