A kilencedik életét is elfogyasztotta a Mad Catz

A Mad Catz sok olvasónk számára ismert lehet: a cég extravagáns perifériáiról híresült el, aminek persze meg is kérték az árát, de a fejlesztések időnként annyira egyedik voltak, hogy ezt megtehették. A vállalat leginkább egy szűk, de annál tehetősebb piaci réteget célzott meg, és nem csak általánosan terveztek eszközöket, hanem egy-egy alkalmazáshoz is készült néha speciális játékvezérlő. Tulajdonképpen ez tette a 1989 óta létező céget egyedivé, de egyben sérülékennyé is.

A Mad Catz az elmúlt években próbált az új piacokra betörni, mivel érezhető volt, hogy a vállalat működőképessége csupán pár ismert címen múlik. Itt kifejezetten a Rock Bandre érdemes gondolni, és nyilván nem túl optimális, ha a bevétel jó része ennek egyetlen olyan cím sikerén múlik, amihez a Mad Catz szállította a játékvezérlőt.

A több lábon állás egyik nagy reménye volt a Mad Catz M.O.J.O. nevű konzol, amihez még az OUYA Everywhere szolgáltatás is elérhető volt, de sajnos a termék nem ért el értékelhető sikereket. A Mad Catz számára akkor vált forróvá a talaj, amikor a Rock Band 4 nem hozta a várt eladásokat, és ez kihatott a Mad Catz játékvezérlőinek eladására is. Ennél is súlyosabb csapás volt, amikor a Rock Bandet fejlesztő Harmonix bejelentette, hogy szakítanak régi partnerükkel, és a jövőben a Performance Designed Products (PDP) fogja szállítani a játékaikhoz szükséges vezérlőket.

A váratlan események hatására a Mad Catz jelentős bevételtől esett el, így kénytelenek voltak eladni a Saiteket a Logitechnek 13 millió dollárért, illetve a cég strukturális átalakítást is eszközölt, hogy a mindennapi működés fenntarthatóbb legyen. Mindez azonban nem volt elég a megmeneküléshez, és ma már sajnos arra sincs esély, hogy a cég egy új struktúrával feltámadjon, mivel a hivatalos csődeljárás a vállalat tulajdonának értékesítését célozza meg. Azt egyelőre nem tudni, hogy a játékosoknak szánt hangeszközöket gyártó Triton részleggel mi lesz, de valószínűleg ez is felszámolásra kerül.