Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #4186 üzenetére

    rarri szepet irt, ugye?

    "És túl univerzális, mintha nem lenne túl fontos az ember helyzete a világegyetemben. Lehet, hogy én értelmezek rosszul valamit, de mintha minden egyenlo súllyal szerepelne a taoban, és a legprecízebb definíció is az lenne, hogy "izé"."

    hahaha! tokeletes meglatasok! nagyon jol elkaptad a lenyeget. minden egyes szavad igaz.
    a tao univerzalis, az ember szerepe a vilagegyetemben nem kulcsszerep hanem iciripiciri statiszta. igyhat nekunk kell alkalmazkodni es nem forditva, mert nem korulottunk forog a vilag.
    pont ahogy irtad, minden egyenlo sullyal szerepel, az egyensuly az egyik legfontosabb torekves. a kibillent egyensuly az emberek problemaja. a harmoniat es egyensulyt az ellentetek harca (vagy energiaja) teremti meg. ez olyan fontos gondolat a taoizmusban, hogy kulon jel szimbolizalja, a yin-yang (igazibol a neve tai chi tu). nem tudom kiderult-e ebbol, de meg egy fontos dolog van: az ellentetek, sot, ellentmondasok. a taoizmus sokszor ellentetekre epul, meg az ellentmondasok sincsenek feloldva mindig. a megfoghatatlan szerves resze ezeknek a tanitasoknak ugy erzem.

    a definiciod szuper: "ize". pongyola, de megis ertheto, negativ, de vicces is egyben, azaz egyensulyban van. milyen erdekes, hogy az elso szakaszat a tao te kingnek pont igy lehet osszefoglalni, hogy "ize", ime a kezdetek kezdete az elso versbol:
    A Tao, amelyet szavakkal kifejezhetünk,
    nem az örök Tao.

    "Bár az nem derül ki belole, hogy a szeretetnek van-e bármilyen szerepe is a taoban. A kereszténység alapja, és legfontosabb pillére is a szeretet."
    erre nehez kielegitoen valaszolni. csak roviden, es talan kicsit erthetetlenul mondva: a szeretet a taoizmus szerint egy sza'rmaztatott erzes. a szeretet ott jelenik meg ahol mar hiany van az osibb, homogen erzesekbol (tulajdonsagokbol inkabb). ez nem azt jelenti hogy a szeretet nem fontos, de nem erzem ugy hogy alappiller lenne. kicsit olyasmi mint a belrendszer :), akinek rendben van az emesztese, az nem is gondol a beleire.
    nalunk az artatlan, "gyermeki" boldogsagnak van kulcsszerepe tobbek kozott. sok keleti tortenet abrazolja a mestereket gyermekien boldognak akik elfogadjak magukat es az eletet a maga valosagaban, nem akarnak eroszakot tenni a megvaltoztathatatlanon, es ezert edes az eletetuk.

    "És akkor elképzelhetoek tao hívo ateisták? Például SystemRoot aki ateista, például lehetne jó tao hívo?"
    (a tao a fogalom, a taoista a 'hivo', szoktak d betuvel is irni foleg angolban, dao, daoist, daoism)
    ez kb pont ugyanaz a kerdes minthogy SystemRoot aki ateista lehetne-e jo kereszteny: hat persze! lehetne, csak elobb hinnie kellene valamiben onmagan kivul! :) SystemRoot el van telve a sajat gondolataival es elemzeseivel igy nem jut hely benne a ketsegnek. masfelol nem szivatasbol van itt, hanem keresgel, sot, harcol, es ez jo. csak olvasni kell es lehet latni, hogy igazi harcos, aki magaval harcol.
    (remelem nem banto amit irtam kedves SystemRoot)

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

Új hozzászólás Aktív témák