Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Viszlát #4109 üzenetére

    A tudatára ébredést egy folyamatnak képzelem, és a folyamatban most is tartunk valahol.

    A háttérben pedig nyilvánvalóan Isten áll. hogy pontosan hogyan mozgatja a szálakat, azt csak ő tudja. Sokszor jutottam ugyanide. És bizonyos kérdéseket valóban nem is érdemes feszegetni, egyszerűen elég csak bízni Istenben, ő tudja, mit miért és hogyan tesz. Mi meg nem érhetjük fel ésszel úgysem.

    Nekem a bűnbeesés rész ködös, de összekapcsolódik a tudatra ébredéssel. Ami meg a szabad akarattal. Ahogy egyre inkább felszabadult az ember, úgy volt képes egyre inkább bűnt elkövetni. Egy állat nem képes erre, mert nem elég tudatos, és nincs meg a szabad akarata. Őt az ösztönök vezérlik. Bizonyos szinten az embert is, de nálunk a tudatosság is nagyon erős. Szóval a szabad akarat által bűnre is képessé váltunk. Számomra ezt jelenti a bűnbeesés. Az eredendő bűnt pedig úgy tudnám magamnak lefordítani, hogy minden születő ember hordozza a szabad akaratot magában, így bűnképes. És életében biztosan fog is bűnt elkövetni.

    Ha így nézem, volt az ember történelmében is egy bűntelen korszak, de e még állati lét volt, ahol az ösztönök vezéreltek minket -nyilván az ösztönök is Istentől származnak.

    Hát én valahogy így tudom megfogni ezt a bűnbeesés dolgot. Legalábbis most és itt. Így kerül számomra összhangba a Biblia üzenete és az emberiség evolúciója.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák