Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    Épp mostanság olvasom a Mózes 5. könyvét és elég sok dolog jött elő benne, amiről korábban vitáztam.
    Izrael szerepe abban, hogy kiválasztott lett:
    5Móz. 9,5-8a
    Nem a magad igazságáért és szíved egyenességéért mégy be oda, hogy birtokba vedd földjüket, hanem ezeket a népeket gonoszságuk miatt űzi ki előled Istened, az ÚR, hogy megtartsa ígéretét, amelyet esküvel fogadott meg az ÚR atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak.
    Tudd meg azért, hogy nem a magad igazságáért adja neked birtokul azt a jó földet Istened, az ÚR, hiszen te kemény nyakú nép vagy!
    Emlékezz rá, és el ne felejtsd, hogyan ingerelted haragra Istenedet, az URat a pusztában, attól kezdve, hogy kijöttél Egyiptomból, míg csak el nem jutottatok erre a helyre: folytonosan lázadoztatok az ÚR ellen.
    Már a Hóreben felingereltétek az URat.

    Én nem találok semmi olyan indokot, ami különlegességet jelentett Isten előtt, mikor kiválasztotta népének Izraelt, de találok számos példát arra, hogy Izrael nem tekinthető különbnek.
    Izrael hite:
    A másik, ami szintén most jött elő bennem, a tízparancsolat első üzenete:
    Én az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyenek idegen Isteneid énelőttem.
    Egyrészt nagyon izgalmas, hogy a környező népek mind politeista vallásúak, olyan istenségekkel, akik emberi gyarlóságokkal felvértezve kihasználják az embereket, és el kell nyerni a kegyét az isteneknek áldozatokkal. És megjelenik egy kis nép monoteizmusával, és egy olyan Isten bemutatásával, aki még a parancsolatait is úgy kezdi, hogy elmeséli, hogy mit tett a népért. Egy olyan Isten, aki tesz a népéért, és nem a nép kihasználásán munkálkodik. Nem kell elnyerni a kegyét, mert az áldozati ajándék hálaáldozat... nem fizetség. Hiszen minden az Istené, mit adhatnánk neki?
    És nem csupán Istenben hisznek a zsidók, hanem abban az Istenben, aki akkor is és most is szabadító Isten. És ez annyira fontos, hogy Isten kötelezi a népet, hogy erre tanítsa a gyermekeket. Mai napig a pészah legfontosabb liturgikus eleme a zsidóknál a szabadító Isten tetteinek tanítása a gyermekeknek. Már akkor sem volt mindegy, hogy kiben és miben hisznek.

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák