Új hozzászólás Aktív témák

  • pc-user

    aktív tag

    Zárójelbe tehető érdekességként "szúrom be" a következő sorokat azok számára, akik még nem ismernék:
    Pascal tétjét, vagy a Szerencsejátékos érvét (Nigel Warburton: A filozófia világa, Kossuth, 1995), melyben az fogalmazódik meg, hogy egy józanul mérlegelő "szerencsejátékos" inkább Isten létezésére tenné fel tétjét;

    "A szerencse­játékos érve ... azt mondja, hogy a legésszerűbb dolog „a lehető legnagyobb nye­rési esélyt és a lehető legkisebb vesztési" esélyt venni alapul. Úgy is mondhatni: előrelátható nyereségünket maximalizálni, előrelátható vesztesé­günket pedig minimalizálni kell. A szerencsejátékos érvének értelmében ezt úgy érhetjük el, ha hiszünk Istenben.

    A „játszmának" négy lehetséges kimenetele van. Ha Isten létezésére teszünk és sikerrel (vagyis ha Isten létezik), akkor örök életet nye­rünk - nem lebecsülendő nyereség. Ha így fo­gadtunk, de Isten nem létezik, veszteségünk az örök élet lehetőségéhez képest nem olyan nagy: talán lemondunk néhány evilági élvezetről, sok­-sok órát imádkozásra. pazarolunk és életünket egy illúzió jegyében, éljük le. Mármost ha arra fogadunk, hogy Isten nem létezik és nyerünk (vagyis Isten tényleg nem létezik), akkor (leg­alábbis ebben az egy vonatkozásban) illúzió­mentes életet élünk, és az isteni büntetéstől, való félelemtől mentesen, felszabadultan belevethet­jük magunkat az evilági örömökbe. Ám ha erre a lehetőségre teszünk, de vesztünk (vagyis ha Isten létezik), akkor legjobb esetben is nem csak elpuskázzuk az örök élet lehetőségét, de még az örök kárhozat veszélyét is magunkra vonjuk.

    Pascal úgy érvelt, hogy ha szerencsejátékos­ként nézünk szembe ezzel a négy lehetőséggel, a legésszerűbb döntés: hinni Isten létezésében. Ez esetben, ha igazunk volt, az örök élet nye­resége vár ránk. Ha Isten létezésére teszünk, de tévedtünk, nem veszítünk annyit, mint amikor Is­ten nemlétezésére teszünk és tévedünk.
    Következésképpen, ha nyereségünk maximalizálására és veszteségünk minimalizálására törekszünk, akkor hinnünk kell Isten létezésében."

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák