Új hozzászólás Aktív témák

  • zone

    őstag

    válasz Miklós315 #25022 üzenetére

    Szezon/fazon esete. A teológus kutatja a vallást, azaz a vallás a kutatás tárgya, nem a kutatás eszköze.
    [OFF]Továbbá: ez mit jelentsen, mire utal, hogy "van-e ennek felmutatható érdemi eredménye?[/OFF]"
    Milyen "igazságra" derült fény a vallás által? Mivel lettünk okosabbak a vallás eszközeivel?
    1. Hagyjuk szerintem.
    2+3. Nem feltétlenül látom szükségesnek, de ha képes lesz a tudomány valaha morális kérdésekben dönteni, azt nem látom negatívumnak.
    4. Ha társadalmi kérdés, akkor azt hiszem többségében igen, bár lehetnek kivételek, nem vagyok az abszolutizmus híve.
    5. Nem, mivel a legtöbb esetben utólag tudjuk csak eldönteni, hogy a kérdéses tettek morálisan helyesek voltak-e vagy sem. Jelenleg ez talán a legjobb választás, másféle rendszer nem igazán kedvelt a modern társadalmakban, pl. fasizmus, diktatúra vagy kalifátus.

    #25023 Miklós315
    Az említett hsz.: "A vallás a világ mérge, amit egyáltalán nem kell tiszteletben tartani. Persze mindenkinek szíve joga, hogy azzal hülyítse magát, amivel akarja, de ha ez kihat másokra is, azt nem szabad szó nélkül hagyni. Lásd katolikus egyház beteg papjainak rejtegetése, az iszlám dzsihád katonái, a kreacionisták lobbija az evolúció oktatása ellen, Amerika habzó szájú keresztény fundamentalistái vagy a jehovások vérátömlesztés-ellenessége és kéretlen látogatásai."

    Szezon/fazon reloaded. Leegyszerűsítem: felőlem lehet akármilyen elborult/ártalmatlan hited, amíg az másokra nincs negatív hatással. Ez közel sem egyenlő azzal, hogy nincs vallás = jobb világ. Ha van még hasonló amit félreértettél, nyugodtan linkeld az összeset.

    Utolsóra:
    Kezdem úgy érezni, hogy csak szórakozol. NEM azt mondtam, hogy "HA a szubjektív valósága eltér a tényleges valóságtól, abból KÖVETKEZIK, hogy rosszat fog tenni". Nem mondtam, hogy szükségszerűen, ahogyan azt sem, hogy csak teista teheti.

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

Új hozzászólás Aktív témák