Új hozzászólás Aktív témák

  • WN31RD

    addikt

    válasz talmida #2342 üzenetére

    Először is szeretném leszögezni, hogy szó nincs arról, hogy bármiféle ''óriási, helyrehozhatatlan bűnt'' követtél volna el. Rajtad kívül ezt egyébként senki nem is állította. Néhányan megkértek arra, hogy az adott topicban (csak ott) ne hozd fel a vallást, ennyi történt.

    Megpróbálom részletesen elmagyarázni, hogy mi volt a probléma. Nem azért, hogy ezen lovagoljak, tényleg nem olyan nagyon fontos dolog ez, hanem csupán annak reményében, hogy talán megérted.

    A Bibliából való idézgetéssel először is az a gond, hogy a Bibliát nem (vagy nem úgy) elfogadó emberek számára az nem hiteles forrás, hanem kb. mesekönyv, és az ebből kapott tanácsokat teljesen érthető módon így is kezelik. Ha valakit valami nagyon bánt, és erre egy bibliai idézettel jössz, az kb. olyan szinten lehet sértő (az illető hozzáállásától függően), mintha arra hivatkoznál, hogy pl. a Piroska és a farkas c. mesében a farkas ilyen helyzetben mit mondott, mert mindkettő kb. ugyanannyira komolytalan, mindkettő azt az érzetet kelt(het)i, hogy el akarod bagatellizálni a dolgot, mintha a valós a problémát egy mesebeli alak megoldhatná. Legjobb esetben is olyasmivel nyaggatod a szerencsétlent a legrosszabb pillanatban, ami egyáltalán nem érdekli.

    Másodszor: még ha valaki nem is tartja kifejezetten ''mesekönyvnek'' a Bibliát, hanem valamilyen módon és mértékig tiszteletben tartja az abban megfogalmazottakat vagy azoknak egy részét (pl. úgy gondolja, hogy sok hasznos emberi eredetű bölcsesség is megtalálható benne), akkor is bántó lehet az a feltételezés, hogy az ő egyedi problémájára egy több ezer éves könyv történeteiből szeretnél általános megoldást javasolni. Ez is a probléma bagatellizálásának tűnhet.

    Harmadszor: a világnak ezen a részén az emberek túlnyomó többsége elég sokat találkozott a Bibliával és a kereszténységgel, és igen valószínű, hogy ismeri ezeket annyira, amennyire őt érdekli a dolog, sokszor még jobban is. Nem azt állítom, hogy feltétlenül ''jól'' ismeri, csupán azt, hogy vélhetően mindent tud róla, amit ő személy szerint egyáltalán tudni akar, tehát nem érdeklik a továbbiak. Szóval, ha valaki azt mondja, hogy köszönöm, de nem, azt általában teljesen komolyan is gondolja.

    Negyedszer: rengeteg idióta rohangál a világban, akik szünet nélkül a Bibliára hivatkoznak, minden lehetséges és lehetetlen alkalommal, baromságokat vezetnek le belőle, és sokszor igen agresszíven reklámozzák az ''igazságukat''. Hogy ilyen szempontból ki számít ''idiótának'', hogy hol a határ, az természetesen egyéni megítélés kérdése, de ettől függetlenül teljesen érthető és nem ritka az a hozzáállás, ha valakinek ebből elege van, és egyszerűen hallani sem akar a Bibliáról.

    Összefoglalva: bibliai idézetekkel kéretlenül elárasztani valakit, főleg akkor, amikor együttérzést és támogatást vár, nem szép dolog. Meg lehet kérdezni tőle, hogy esetleg érdekelné-e a téma, fel lehet ajánlani az ilyen jellegű segítséget, de ennél tovább menni az illető beleegyezése nélkül (netán a kifejezett kérése ellenére) illetlenség. Nem ''óriási, helyrehozhatatlan bűn'', de szerintem inkább ne tedd. Legkésőbb az első ''nem'' után venned kellett volna a lapot, és nem írni a témáról többet.

    Zokon vetted, ahogyan egyesek értelmezték a mondanivalódat, vallásra hivatkoztak, stb. Pedig amiket leírtál, az kívülről nézve bőven elég ahhoz, hogy elkönyveljenek vallásosnak, akit a vallása irányít. Nem azért, mert nem ismernek elég alaposan téged vagy a gondolataidat (tehát hiába is magyarázod el részletesebben), hanem azért, mert a Bibliára, Istenre, Jézusra hivatkozol nagyjából hasonlóan, mint rengeteg más keresztény. Ennél több nem is kell, számukra (engem is beleértve) ezt (is) jelenti az, hogy ''vallásos''. A legtöbb ember nem tesz különbséget ''vallás'' és ''hit'' között olyan módon, ahogyan egyes keresztények (pl. te), hanem kb. szinonímaként használja ezt a két kifejezést. (Általában én is, mert, bár értem, miről beszél, aki hangsúlyozottan eltérő dolgokat ért vallás és hit alatt, de ennek ritkán van bármi jelentősége számomra.)
    Teljesen hiábavaló ez ellen harcolni, a hozzád igen hasonlóan gondolkodókon kívül senkit nem fogsz meggyőzni (azzal főleg nem, hogy továbbra is Istenre, stb. hivatkozol).

    Számodra bizonyára nagyon fontos élmény az Istennel való állítólagos csodás találkozásod, de nem szerencsés dolog ezt ilyen részletesen kifejteni olyan közönség előtt, amely nem kifejezetten vevő erre. Nem tudom finomabban megfogalmazni: sokak (megkockáztatom: a többség) szemében egyszerűen komplett hülyét csináltál magadból ezzel, aminek következtében még kevésbé vesznek komolyan, és még elutasítóbban állnak hozzá a mondandódhoz.

    ''Semmiképpen nem akartam tolakodó vagy erőszakos lenni, de ha mégis így jött le, az egyedül az én ügyetlenségem és a fogalmazásbeli sutaságom miatt történhetett''
    Én elhiszem, hogy kizárólag jó szándék vezérelt (tényleg elhiszem), mégis azt kell mondanom, hogy bizony tolakodó voltál, és egyáltalán nem csupán a megfogalmazás miatt. Rajtad kívül jónéhány más vallásos (hívő, ha jobban tetszik) ember is megfordult abban a topicban, akik igen aktívan képviselik a vallásos álláspontjukat egyébként (pl. ebben a topicban), mégis legtöbbjük tudta, hogy ott és akkor nem erre van szükség, a topicnyitónak másféle tanács kell. Talán a fentiek alapján már számodra is érthető, hogy miért...

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

Új hozzászólás Aktív témák