Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    válasz MageRG #21442 üzenetére

    Nem hiszem, hogy egyetlen megoldás van. Ráadásul, ha egy lenne, azt is meg lehetne közelíteni többféle irányból. Talán az egész olyan, mint a művészet: Átadhatod a technikádat, a szépérzékedet, a stílusodat a tanítványodnak, megmondhatod, hogy hol javíthat a technikáján, esetleg azt is, hogy amit festett az nem szép. De neki kell rátalálnia a saját stílusára. Ha a mestere stílusát követi, akkor egész életében egy másoló marad.
    Nem hiszem, hogy csak a német reneszánsz lenne az egyetlen szép stílus. Az ókori művészekben is látom a szépséget. Az avantgárdot, Picassot elismerem, de már nem raknám ki a falamra. A mai modern festészetben, pedig nem értem mi a szép. Mi lehet művészi egy vonalban és egy pöttyben? Ha mégis mindegyiket értékes műként fogadjuk el, akkor a hitre, és a Isten szerint mi a helyesre is számtalan variáció létezik. De azért ne akarjunk vért és halálfejet rajzolni. (Bár a Sikoly szereplőjét lehetne zombinak tartani :) )

    "Megerősítési torzítás."
    Pont ma néztem a The Story of God with Morgan Freeman 1x6 részét, ami a csodával foglalkozik. Mi a csoda? Csodának tekinthetünk-e valamit, aminek a valószínűsége 1:milliárdhoz? Igen?
    Ha egy pakli francia kártyából lerakunk 5-öt egymás mellé, annak 1:14 milliárdhoz az esélye, hogy ugyanaz jön ki. Az is csoda?
    Kiszámolták, hogy mennyi az esélye annak, hogy egy majom írjon egy Shakespeare drámát. Ha írna, akkor csoda lenne?
    Végül is, a csoda az, ha egy esemény kimenetelének adott valószínűsége van (50%->1:10^10) s valami úgy avatkozik be, hogy nekünk jó legyen. Vajon hogy lehet mérni?
    Témával tudományosan is foglalkoznak. Az Atkinson féle Pszihológia könyv is említ a tudat és tudatállapot részben egy Ganzfeld-próba kísérletet 1974ből. Mezei gondolatátvitel kísérlet volt, a találati arány 38% volt, míg a statisztika szerint csak 25%-nak kellett volna kijönnie. 938 eset, valószínűsége 1 milliárdhoz.
    Tény, hogy nem sikerült megismételni.
    Szóval igen, lehet megerősítéses torzítás is, vagy csoda. Hogy teszel különbséget?

Új hozzászólás Aktív témák