Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz ngabor2 #1994 üzenetére

    erre valók az ügyvédek... mint a vallásban a papok, vagy egyéb vallási vezetők. van egy törvény, amit lehet így is, úgy is magyarázni.hogy ez jó-e, nem az én tisztem eldönteni.
    Elég szkeptikus vagy az igazságszolgáltatás felé :D...
    A kívülálló talán úgy látja, hogy a lelkészek feladata az, amire te is céloztál... A valóságban ennél jóval kevesebb, és bizonyos értelemben több is... Normális esetben nem a pap magyarázza a törvényeket, mert a kereszténységben nem a törvényeken van a hangsúly. Igemagyarázat nagyrészt tényleg a lelkész feladata és felelőssége, de ezt nem teheti akárhogy... Egyrészt van egy képzésünk, ahol a lelkész megismeri a bibliai kor történelmét, beszélt nyelveit, földrajzát, tanul gyülekezet vezetés elméletet, pszichológiát stb... Ez teszi lehetővé, hogy meglegyen az alapja annak, hogy jó vezető legyen.... ez lehetőség, nem biztosíték. A lelkészt a gyülekezet egésze választja.
    Másrészt létezik a gyülekezeten belül egy választott testület, a presbitérium, akik végül is a gyülekezet vezető testülete.... A lelkésszel közösen hoznak döntéseket, paritásos alapon, a presbiterek vezetője, a gondnok és a lelkész közös aláírása kell a hivatalos iratokra pld...
    A presbitériumnak joga van a lelkészt megrendszabályozni, ha kezdene elkanászodni :).
    A harmadik, a két szintű egyházi vezetés, amelyek nem szólnak be közvetlenül a gyülekezet és a lelkész életébe, de rendkívüli esetben helyre tudják tenni a dolgokat...ez azért elég ritka.
    Tehát előfordul nélunk is, hogy egy-egy tehetségtelen lelkészt elmozdít a gyülekezet....esetleg az egyházi vezetés (ez utóbbi elég nehéz, ha a lelkészt a gyülekezet meg akarná tartani)

    Rajtunk nem uralkodik a lelkész.... sőt inkább majd' megszakad a feladatoktól a gyülekezet érdekében. Alig van szegénynek magánélete, reggeltől késő estig jönnek a telefonok, emberek, temetés, esküvő, keresztelő egyéb alkalmak szervezése, megtartása.... Nem irigyelem őt, de a családját még kevésbé... (felesége és négy kisfia van)

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák