Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz #40553216 #19891 üzenetére

    Akkor még egy kicsit visszatérek. A büntetésnek az is feladata, hogy visszatartsa az embert a bűnelkövetéstől. Ez tipikusan igaz a közlekedési szabálytalanságoknál. Az emberek egy jelentős része nem azért tartja be a közlekedési szabályokat, mert tetszik nekik, hanem azért, mert nem akarnak bírságot fizetni30e-300e forint összeg erejéig.
    És ez hasonlóan működik a szabadságelvonással járó büntetések esetén.
    A jogalkotónak hagyjuk meg, hogy egy ittas állapotban elkövetett cserbenhagyásos gázolás esetén mit szab ki. Vsz visszatartó erő is van az ítéletben, hogy ne legyen annyi cserbenhagyás, hogy ne vezessenek annyian ittasan. De még azt is mérlegelheti konkrét esetben, hogy a szabadságelvonás megakadályozza az elkövetőt a bűnismétlésben.
    A közlekedési balesetek esetében az első bűntényes elkövető általában megússza felfüggesztettel... ezt hogyan lehet pld a bosszúval magyarázni?
    Ne keverjük az áldozatok érzését, mikor az ítélet után megkönnyebbülten távoznak (vagy felháborodva) a tárgyalóteremből. A bíró ítélete nem az ő megelégedettségük függvénye.

    Még egyszer leírom. Ezen a területen dolgozom, tudom, hogy az ítélethozatalnak és az ítélet végrehajtásnak nyomokban sem szabad bosszút tartalmaznia. Épp ezért született ez a két igazságszolgáltatási ág anno... pont, hogy a bosszú lehetőségét kizárja.

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák