Új hozzászólás Aktív témák

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz Ujjlenyomat #19663 üzenetére

    Ez a tamariszkusz magyarázat egy bőbületes marhaság, már ne is haragudj!
    A Tamariszkusz ugyanis egy mediterrán/félsivatagi növény, ami remekül viseli a mostoha körülményeket, sőt, ott érzi jól magát. Apámnak van egy telke a Velencei-tó mellett, ahol mocsaras a talaj és sok a csapadék. A kerítés mellett tamariszkusz sövény van, már több, mint 50 éve. Szépek a növények, de a tövénél sem vastagabb 10cm-nél. A börzsönyben láttam egy tamariszkusz fát, ami talán 30 éves volt. A törzse combnyi vastag. Ott a talaj nem vizenyős. Hasonlóképpen gazdag ásványi anyagokban, de a sok eső ellenére kevesebb a víz, mert porózus a talaj. A hőmérséklet viszont alacsonyabb, ami szintén nem előnyös.
    A tamariszkusz mediterrán/félsivatagi körülmények között érzi jól magát. Ezen körülmények között, viszont a legtöbb esetben feldúsúlnak a talajban az ásványi anyagok (terra rossa), amit a tamariszkusz kedvel. A túl sok víz viszont gátolja a fejlődését.
    Van egy olyan szobanövényem ((Zamioculcas Zamiifolia) ami hasonló körülményeket kedvel. Havonta 1 alkalommal kell locsolni, különben megdöglik. Tápanyagban gazdag talajon nem érzi jól magát.

    Ábrahám azért ültetett tamariszkuszt, mert ő is tudta, hogy ez egy őshonos faj arrafelé és más nem élne meg.
    A vasban gazdag talaj pedig a területre jellemző geológiai sajátosság. Ráadásul már a korai ókorban is sok vasat bányásztak azon a területen.

    Mielőtt még megkérdőjelezed az írásomat: Geológus vagyok.

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

Új hozzászólás Aktív témák