Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10878 üzenetére

    hmmmm.

    azt irod nyilvanvalo, hogy nagy muveknel vagy teljesitmenynel nem az alapokra kell koncentralni. en hozzafuznem hogy a halado, komplikalt dolgokra megugyse szabad koncentralni. es azt is idebiggyesztem hogy ha kicsi dolgokat csinalunk eppen, akkor sem a tudasra kell koncentralni.

    emlekszel ra mikor tanultad mosni a fogadat? az lett a te egyik tudomanyod, megsem gondolkozol rajta tobbe mikor fogat mosol. sem a muvelet elott sem alatta nem idezed fel hogyan kell tartani a kefet, mennyi pasztat kell ratenni, mennyire kell nyomni, milyen mozdulatokat hasznalsz hogy ne kelljen a furdoszobatukrot takaritani. csak egyszeruen csinalod mert mester vagy benne. a fogmosas nem nagy ugy, megis ebbol a szempontbol ugyan az a belul lezajlo folyamata mint monjduk egy oscar peterson improvizacionak.

    a tanulas fontos dolog de ertelmetlen es nevetseges ha nem alkalmazzuk a tanultakat. a hasznalathoz viszont el kell felejteni a tudomanyt. aki az elet minden teruleten alkalmazza ezt a modszert (a "mester"), az mindent elfelejtett. ki kell kapcsolni az analizist, ki kell kapcsolni a tudatos felugyeletet, mert belezavar a dolgokba. a teljesitmeny a kepessegek felhasznalasa interferencia nelkul. talan epp ezert van ket felteke az agyban. pont mint a taiji.

    oszinten, eleg nehezemre esik ezeket kifejteni ilyen reszletesen. ennek van taoista es nem taoista irodalma is ami jobban elmagyarazza ezeket mint en. konyvek szazai szuletnek arrol hogy hogyan hasznalhatjak az emberek ezt a modszert arra hogy elerjek a celjaikat, legyen az muveszeti vagy hetkoznapi. mindegyik feltalalja a spanyolviaszt meditacioval, gyakorlatokkal, hozzaallassal vagy ezek kombinaciojaval, am ekozben egy kis vallas mar tobb ezer eve megmondta a tutit. azota is csomagoljak kifele az emberek hogy vajon mi mindent is jelent az a tan amit ugy hivnak egyszeruen a kinaiak hogy pu' (fatönk). :)

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

Új hozzászólás Aktív témák