Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10866 üzenetére

    nem erzem ellensegesnek amit irsz. a te elfogadasodat en nem kritizalom, nyilvanvaloan szamodra tiltott dolgokkal van tele a vilag es csak azt fogadodhatod el amit szabad ebben a helyzetben.

    "Pontosan ezért nem értem ezt a középutas dolgot, sokkal jobb ha az ember a jóra törekszik, az Isten szerinti helyesre, mint önmagát sanyargatja, magát próbálja a saját hajánál fogva kihúzni."
    ket dolog jutott eszembe errol:
    en pont forditva latom. a sanyargatas az amit en nem csinalok mert a taoizmus altal az lehetek aki tenyleg vagyok, nincs kenyszerzubbony rajtam, onalloan itelo vagyok es befogado. a vallasom nem parancsol, nem fenyeget, de en sem probalok kibujni alola. hogy is fogalmazzak... az en felismeresem vagy megteresem a felsobb hatalomhoz jozanul kovetkezett be es jozan maradt. nem erzelmi, hanem belatas alapu a kapcsolat.
    nem akarok itt lemenni "alfaba", de a taoista nem torekszik jora mert nincs abszolut ertelemben vett jo. a (relativ) "jo", a helyes cselekedet meg pont a nem-torekves (kinaiul ugy hivjak hogy wu wei) eredmenye vagy inkabb amolyan mellektermeke.

    a balvanyimadas dologrol meglepo amit irsz. ugy ertelmezem, hogy azt irod hogy az imadas annak az elfogadasa hogy masok bolcsebbek nalam? a balvany meg barmi a vilagon legyen az fogalom, erzelem, tanitas? ugye tudod hogy az iskolaban blavanyimadas folyik. versek, tortenelem, akarmelyik tudomany, vagy hivatas, egy konyv, egy mondat emleke nagyapam szajabol, mind-mind egy marha nagy balvany. csalad, munka, hobbi? balvany. ez igy egy szamomra rettenetes kepet fest. ez teljesen felborult egyensuly. es kiabrandito lenne hogyha ezt irna a biblia, nekem inkabb ennek egyhaz belemagyarazas szaga van, hatalomszilarditas vegett,a ztan inkabb csak igy ragadt meg az idok folyaman.

    "Ez olyan ha nem velünk akkor ellenünk dolog."
    ez egy olyan hozzaallas (vagy kovetkezmeny) amiben egeszen biztosan sohasem fogok egyeterteni - azonosulni meg plane-, mert ez osszeegyeztethetetlen a kozeputtal. ez szelsoseg a javabol, raadasul teljesen korlatolt - azaz zart. az en vallasom szerint valami ami kibillent az egyensulyabol az instabil es nem a helyes ut.

    "Remélem Isten kegyelme egyszer számodra is elérheto lesz és nem csak egy bölcs tanító meséit látod meg."
    en remelem hogy te a szamodra legjobb uton haladsz es az utad sikeres lesz.

    nicht kompot

Új hozzászólás Aktív témák