-
GAMEPOD.hu
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
btw ha mar ritkasag: Omnipollo beszuntette a webshopukat Hollandiaban az ev vegen, viszont nagyon ugy nez ki, hogy a a maradek cucc egy resze a Beergiumnal kotott ki.
eleg dragak es a tobbseguk le van jarva, viszont untappd checkinek alapjan birjak. Gideon's pancaket szerintem evek ota nem lattam sehol, de az I wanna be your dog is egyszeri fozet volt. valoszinuleg utolso uvegek.
tobbseguket probaltam anno, nagyon jok. ja es van Lervig Times 8 is raktaron, ha ki akarod maxolni a hedonizmust.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Aranypatkány
tag
válasz Nunder #24898 üzenetére
Az a baj, hogy a hazai főzdék számomra MÁR nem pálya (kivéve a BYM, de ők nem fesztiváloznak tudtommal). Az ilyen Monyo meg MadSci, Horizont, Hoptop féle főzdéket már kinőttem, ilyen jegyáraknál már komolyabb amcsi meg brit főzdéket várnék. Nem mondom, hogy nincsenek nekünk se nagy dobásaink, de ezek az árak elég húzósak így. Ahogy nézem van pár külföldi húzónév (EQ, The Veil, CW, esetleg a To Öl, de nem sok.
-
NoLF
addikt
válasz Aranypatkány #24902 üzenetére
van ott azért pár elég érdekes feltörekvő főzde, de továbbra is megértem, hogy van, akinek egyáltalán nem érdekes/nem éri meg.
én sem fizetnék érte, de én meg alapból nem vagyok beergeek és a punkrockot se komálom tehát szerintem abszolút érthető
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
veterán
Gondolom lesznek páran akik szerint ez szentségtörés, de talán olyan is aki örül majd neki, ki tudja...
Tessék a matricára rázoomolni, a kép a Békésszentandrási sörfőzdében készült.[ Szerkesztve ]
Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D
-
looser
addikt
-
ROBERTOH
őstag
-
Dilikutya
félisten
válasz ROBERTOH #24906 üzenetére
Egy hónapja átmentünk 60km-re koncertre, én vezettem. Ittam két alkoholmentes Staropramen-t a koncertfeeling kedvéért, aztán kifogyott a pultból. Vannak helyzetek, amikor jó ha van, és rossz, ha még az sincs.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
veterán
Tűpontos megállapítás.
Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D
-
ROBERTOH
őstag
válasz Dilikutya #24907 üzenetére
Amit eddig kóstoltam, az mind borzasztó rossz volt. Egyrészt ezért sem innék, illetve a korábbi felvetésem miatt. Ha nem fogyaszthatok alkoholt, akkor iszok kólát/fantát/limonádét, de nem alkoholmentes sört. Persze ez ízlés dolga
NoLF: lehetséges. Majd a kereslet eldönti, hogy van-e rá igény. Én a kotyvasztott gyümölcsös sörökben sem hittem volna előzetesen, és veszik mint a cukrot. Ha van mellé megfelelő marketing, akkor a vackot is el lehet adni.
[ Szerkesztve ]
ez a kedvenc aláírásom
-
NoLF
addikt
válasz ROBERTOH #24910 üzenetére
érdemes egy kicsit nyitott szemmel járni és nem "magyar" viszonylatban gondolkodni/tapasztalni, s egyértelműen látszik hogy a nemzetközi (európai) piacon az alacsony alkoholtartalmú/minimális alkoholtartalmú/nullás sörök piaca az elmúlt évben mekkorát megy, nyilván a főzdék követik az igényeket, nem pedig diktálják a trendet ebben a tekintetben, úgyhogy ez kvázi nem lehetséges, hanem teljesen biztos - kérdés, hogy itthon mekkora spättel követjük le a dolgot.
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
-
NoLF
addikt
válasz eldoble #24914 üzenetére
nos ha közgazdaságtanból valaha is tanultál/olvastál valamit, akkor azt be kell lásd, hogy ha a kínálat és a kereslet is nő, akkor az bizony pont a piac irányát mutatja, de ki vagyok én, hogy értsek ehhez
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
eldoble
aktív tag
Ha gazdasági matekból valaha is olvastál valamit, akkor be kell lásd, hogy ennek nagyon sok összetevője van (pénzügyi manipuilációk, konkurencia harc, fejlesztések, munkaerők, stb.), nem csak a kínálat-kereslet, jelen esetben, ebben a kérdésben még a technológiai fejlődés is vastagon belejátszik.
[ Szerkesztve ]
-
NoLF
addikt
válasz eldoble #24920 üzenetére
olvastam, belátom.
ha a sörpiacon dolgoztál valaha bármilyen szegmensben, akkor belátod, hogy a pénzügyi manupilációknak, konkurenciaharcnak, fejlesztéseknek, munkaerőnek, stb-nek kevesebb köze van ahhoz, hogy mit "kell" kínálni (jelen esetben a magyar) sörgyártóknak mint a keresletnek. Miitthon, mint megannyi másban, kullogunk a nyugat után, ott pedig kb 4-5 éves előnyben vannak az ultra alacsony alkoholtartalmú/alkoholmentes sörök a piacon - nyilván nem véletlen. Ez a trend kb. most kezd ide begyűrűzni - s ez persze csak az egyik része a dolognak.
mindenesetre elfogadom, ha te úgy gondolod, hogy nem így van, attól még nem lesz igaz
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
Dilikutya
félisten
Családos emberként én kimondottan üdvözlöm ezt a trendet, bár itthon még semmit se látni egyelőre. Sok eset van, amikor jól esne pár sör, de nem lehet, mert még menni kell valamerre, na meg mondjuk a másnaposság sem szép dolog. Persze maradjon meg az alkoholos is, kell az, az olyat tud amit a mentes nem. Én pl. exeimnek is mindig mondtam, innék én alkoholmenteset, ha az lenne olyan, mint a nem mentes.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Grave_444
nagyúr
válasz Dilikutya #24922 üzenetére
Alapjában véve ha otthon megiszok 1-2 sört esténként én sem az alkohol miatt fogyasztom. A komolyabb, testesebb söröknél mondjuk kifejezetten tetszik akár a 10+ % is. Az ugyanúgy finom, nem feltétlen gyümölcsös verziónál szerintem is lenne létjogosultsága a kis, 1-2% alkoholtartalomnak, viszont a zéró tolerancia kicsit lábon lövi az értelmét.
[ Szerkesztve ]
-
eldoble
aktív tag
"a pénzügyi manupilációknak, konkurenciaharcnak, fejlesztéseknek, munkaerőnek, stb-nek kevesebb köze van ahhoz, hogy mit "kell" kínálni"
Ezzel teljesen egyet értek, csak ezzel leírtad, hogy igazam volt ...
"Ez a trend kb. most kezd ide begyűrűzni - s ez persze csak az egyik része a dolognak."
A trend ugye nem teljesen egyenlő a kereslet-kínálattal (persze ez vezérli a legtöbb összetevőt még a "trend"-et is), szinte szó szerint idézed amit írtam.
Na, ez így részemről is rendben. -
L4D1K
őstag
Szevasztok!
Jon valaki holnap este Mad Kertbe ?
https://tixa.hu/madvill2023
# ANTAL Tuning #
-
válasz Dilikutya #24922 üzenetére
van olyan, ami jo.
ott a Brewdog Nanny state, ott a Mikkeller Drinkin the Sun es a Weird Weather. tokeletesek grill vagy egy jo burger melle after workon, es utana nem kell logisztikazni a kocsival. a Weird Weather siman 3.75 korul van szvsz, szoval boven ittam mar rosszabb testu normal /double neipat nala.
Nanny state elvileg egyszeri fozet volt valahol az ABV verseny kornyeken, es barmennyire is jo a Paradox szeria (beleertve a Tactical Nuclear Penguint), szerintem ez volt a legjobb eredmenye az egesznek.
nekem bejon az alkoholmentes Staropramen es Estrella is vezetni vagy siman csak meginni a tobbiekkel sort ugy, hogy utana hazavezetek. namost egy idoben eleg sokat jartam bulizni ugy, hogy utana 40kmre laktam es elegem volt a vonatbol.
NoLF: hollandiaban mondjuk van minden, egy sima szupermarketben vettem anno BA quadot is .
svedeknel is valamennyire latszik a trend. en meg orulok, bar pl a Gamma Ray vagy a Punk alkoholmentese mindketto kifejezetten rossz lett.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Aranypatkány
tag
Aki vevő a hypera és a luxyra és megengedheti magának: friss Monkishok a Csakában!!
UT 4,4-4,5 -
Omnipollo / 3 Sons Gideon's Pancake Stack pastry / imperial stout
Illatra bourbon. Izre kave, maple syrup, csokolade, szolo, porkolt malata ami atcsuszik alkoholba. Nemi mu mellekiz melaszba oltva. Utoizben kave, csokolade, bourbon, szolo.
BBF 2021-02. Gyakorlatilag egy Omnipollo Lorelei Bourbon BA amit az ize alapjan kb ket eve lehetett a csucson. 5 evesen ez jo, de boven tobb volt benne.
Ezen a ponton ajanlott, mert kb az egyik utolso uvegrol beszelunk. Egyebkent vedd az alapsoret (Lorelei) vagy a kesobbi BA variansokat.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Dilikutya
félisten
Haver faterjánál most nagyon jól tudott esni reggelire egy hideg Steffl, miután átmozgattunk az utca túloldalára egy klasszikus vaskazánt.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
jo cucc, de gyakorlatilag ket eve lejart utolso uvegek kerultek elo kb a raktar vegebol.
hasonlo koru (BA extra maple '17) lorelei jobban tartotta magat, egyebkent viszont inkabb vegyel egy frisset ami lehetoleg max 1-2 ev korul van. ez igy ennyiert inkabb erdekessegnek meg bakancslistarol lehuzni volt jo.
viszont az Omnipollo x Cycle Collab Rare Dos ahogy nezem Dugges fozet, es a 15.2% BA alapjan ez Andromeda varians lesz. itt penteken volt release, altalaban ilyenkor par het es le szokott jutni Budapestre is.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
looser
addikt
válasz Runner_fxr #24933 üzenetére
Ezeket a Facebook csoportokat ajánlanám a figyelmedbe. Én is főztem párat, de messze nem vagyok szakértő és egy ideje nem is tervezem. Nem bonyolult, csak macerás, ettől függetlenül érdemes belevágni. Amikor az első saját söröd iszod, az elég jó érzés :-)
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Runner_fxr
Ármester
válasz looser #24935 üzenetére
Köszönöm!
Érdekes dolog ez a sörfőzés, mert tulajdonképpen tényleg nem bonyolult így a leírások, videók alapján, legalább is alap sörök esetében. Viszont még is könnyű elrontani, mert sok rossz sörrel is találkozik az ember. Nekem leginkább a Brew Your Mind - Evermind, a Horizont - Gentle Bastard, Double Gentle Bastard, illetve a Deal Breaker - Jump Ship és Noise Trade féle sörök jönnek be. Azt nem gondolom, hogy egyszerű lenne ezeket megközelíteni, de valami hasonló ízvilág lenne a cél, mert többnyire ezeket iszom.
Azt nem tudom, hogy beruházzak e egy normális főzőbe vagy kezdjek valami olcsóbb megoldással? Gondolom a főző készülékkel egyszerűbb lenne. -
looser
addikt
válasz Runner_fxr #24936 üzenetére
Igen, egyszerűbb lenne (mondom ezt úgy, hogy sohasem használtam még), mivel a hőlépcsőket előre beállíthatod a recept szerint és kevergetni sem kell. Ennek ellenére, mivel még csak most vágsz bele, én azt mondom, kezdd egy rozsdamentes acél fazék + erjesztő párossal. Ezek mellé majd még szükséged lesz ugye fertőtlenítőszerre, műanyag hosszú lapátra, szűrőzsákra, komlóforraló zsákra, hőmérőre, fokolóra és a palackozáshoz üvegekre, kupakokra és lezáróra. Az elején (2012 körül) még sűrítményekkel szórakoztam, az végtelenül egyszerű; nem kell főzőcskézni, csak feloldani a szirupot a megfelelő mennyiségű vízben és beélesztőzni. Árban viszont többszöröse annak, mintha gabonából és komlóval főznél. Utóbbinak a szépsége, hogy te alakítod a receptet. Még valami: mivel úgy tűnik, az ipákat szereted, recept szintjén egy egyszerű egygabonás egykomlós (SMASH - single malt, single hop) ipát javasolnél, komlóból vannak keserű, aroma és kétfelhasználású komlók is, utóbbi megfelelő lenne keseríteni a sört és hidegkomlózni is. De egyébként bátran kísérletezz, nem muszáj a fentivel kezdeni :-) Izgalmas dologba vágsz bele. A sörfőzés mögött álló kémiát sajnos csak nagy vonalakban értem, de pont ennek a megismerése fog majd egyre jobb sörökhöz vezetni, amikor tudod, mit miért csinálsz. Na ez az a pont, ameddig sohasem jutottam el, szóval továbbra is ajánlom a fenti csoportokat, csatlakozz és kérdezz bátran. És amit nem lehet elégszer kihangsúlyozni: fertőtlenítés. Minden eszköz, maga a levegő is, tele van bacikkal, szóval a lehűlt sörlével óvatosan. Még két oldalt ajánlok, bár nem tudom, rajtam kívül más is használja, olvassa-e ezeket. A Sernevelést főzés előtt mindig átolvasom, a Sörtervező pedig tud adni egy megközelítő képet a várható szín/alkohol/keserűség fokáról. Hajrá :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
veterán
Nice trip! Jöhetnek meg fotók.
Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D
-
Runner_fxr
Ármester
válasz looser #24937 üzenetére
Köszönöm a sok hasznos tanácsot! Igen, valóban az IPA-kat kedvelem, azokat a fajtákat amik kifejezetten markáns ízűek, citrusos, gyümölcsös stb jegyekkel. Szóval szeretem ha erősen komlózva van a sör. Amit még nagyon szeretek az a RAW IPA, párszor ittam a Szent András féle Beta 30-at. Nagyon megkedveltem. Szerencsére a Lager nem az én világom, mert azt olvastam, hogy jó Lager-t nehezebb csinálni mint jó IPA-t. Bár nem tudom ebből mi igaz. Valószínűleg racionálisabb döntés lenne az olcsóbb fazék, de most végig gondolva, egy csomó időt spórolok a készülékkel és az is meglehet, hogy jobb lesz az eredmény. Van esetleg valami ajánlott bolt, ahol személyesen is lehet sörfőzős cuccokat venni?
[ Szerkesztve ]
-
válasz Runner_fxr #24940 üzenetére
esetleg ha tudsz olyan sort aminek szereted a komlozasat, akkor erdemes elindulni az alapjan. single malt single hop ajanlott elindulni, ahogy looser irja.
amit leirsz, az altalaban citra + valami, ami valami potencialisan lehet pl colombus, simco, mosaic, galaxy, azacca, amarillo, vagy hasonlo tengelyen szokott mozogni Europaban.
[link] pl itt van nemi rovid leiras (sved, de google translate megoldja), ami alapjan valoszinuleg vissza tudod keresni, hogy mire van szukseged.
keszuleket en svedeknel lattam, kit olyan 150 eurotol indul (fazekkal olcsobb), az automata cuccok ilyen 800 eur korul. nekem csak baratok foztek fazekas megoldassal, szoval nagyon mast nem tudok mondani. elsore altalaban azt szoktak mondani, hogy nem lesz olcsobb, meg azert a fazekkal macera, de a tied.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Dilikutya
félisten
válasz Runner_fxr #24940 üzenetére
Egyik haver főz sört. Ő a főzéshez egy elektromos befőzőedényt használ, amin alul van csap is. Maga a főzés viszonylag egyszerű vele, a gondot az jelenti, hogy bármilyen sört is főzöl, azt gyorsan kell lehűteni. Talán a lagert még gyorsabban, illetve az alsó erjesztésű sörök alacsonyabb hőfokon erjednek, amit a lakásban nem tudsz biztosítani. Nem véletlen, hogy régen ezeket nem is főzték nyáron. Ő a hűtést kádban oldja meg, folyó vízzel, ez nyilván nem a leggazdaságosabb, aztán persze pénzfüggő, vehetsz hozzá rézspirált akár.
A másik, ami miatt jó ipát könnyebb csinálni, mint jó lagert, hogy a sok komló, főleg az aromakomló elfedheti a sör egyéb hibáit. Ezt egyébként sörfőzdék is csinálják, egyszer egy Monyo söresten pont a főzde tulaja beszélt erről, hogy bizonyos hibák esetén egyszerűen adnak még komlót hozzá, és jó lesz. Sok ipának amúgy sincs más íze a komlón kívül.Ha a fajlagos költségeket nézzük, egy jobbfajta nagyüzemi lager bolti árába kerül egy üveg sör, esetleg picit többe, a kraftok bolti árát nyilván nem fogja elérni, viszont vitathatatlan előnye, hogy a tiéd. Ízre viszont jóval többet ad a nagyüzeminél, kis gyakorlással házilag is simán lehet jó sört csinálni. Játszhatsz később a malátával, komlóval, élesztővel is, de még az érleléssel is. Havertól ittam olyan egyféle malátás, egyféle komlós felsőserjesztésű sört, ami frissen egy jó kenyeres kellerbier érzését adta, és ahogy telt az idő, kezdtek előjönni a klasszikus ale ízjegyek.
Amit még könnyű házilag csinálni, az a mézsör. Lényegében ugyanúgy kell, mint egy ale-t.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Frod
addikt
Mad Scientist - Hotline Bling (Sour Ale With Banana, Coconut And Cocoa)
untappd 3.3Második eset, de ezt kiöntöttem.
(Védelmemre szóljon, hogy szombat késő este bontottam meg, pár másik után, de a gyomrom már nem bírta azt a savat, amit csinált. Az íze sem menti meg egyébként, szóval csak a pénzért kár)Do you see the white shadow?
-
NoLF
addikt
válasz Williamgrant #24939 üzenetére
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
Runner_fxr
Ármester
válasz proci985 #24941 üzenetére
Amiket felsoroltam feljebb, azoknak mind szeretem a komlózását. Horizon Gentle Bastard, Double Gentle Bastard, Szent András Beta 30, Deal Breaker Jump Ship, Noise Trade, Brew Your Mind - Evermind. De van még rengeteg egyéb is amit szeretek. Mad Scientist Liquid Cocaine, West Coast Samurai stb.
Ez lenne a cél, valami ilyesmit főzni, de tudom, hogy ezek profi főzdék termékei, először azzal is megelégszem ha iható lesz az eredmény.Köszönöm a válaszod! Hasznosnak tűnik az a Svéd oldal.
#24942 Dilikutya
Köszönöm neked is a választ!
Jó tipp ez a befőző edény is. Tulajdonképpen nem a költségek leszorítása miatt tervezek főzni, hanem mert érdekel, és mozgatja a fantáziám is már évek óta, amióta hazánkba is betört a kisüzemi sörforradalom. Illetve van egy kerékpár szervizem, aminek szeretnék saját sört. Persze nyilván lehetne főzetni is valakivel, de az egyrészt nem az enyém, másrészt meg biztosan túl nagy mennyiséget kéne rendelnem. Most úgy tűnik minden adott, hogy idén belevágjak. Mivel úgy gondolom eleinte hibákat úgy is követ el az ember, így költséghatékonyságról maximum később lehet beszélni, ha már az ember tudja pontosan mit csinál. -
Dilikutya
félisten
Altenbrau-t hol lehet kapni?
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Aranypatkány
tag
Mennyi magyar untappdos van, mármint országon belül? Van az alkalmazásnak részletes keresője, hol, mennyien használják?
-
olloczky
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Tőzsde és gazdaság
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- galaxy55: Mi történt deviantart-on?
- Linux kezdőknek
- Star Trek
- Politika
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Hardcore café
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen