-
GAMEPOD.hu
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz looser #19387 üzenetére
+1
soproni porter meglepöen jó lett, most olvastam, hogy lesz hoplager versenyük is, ami azt jelenti, hogy az lesz a következö ovatos duhaj
remélhetöleg ezekböl nem csinálnak egy olyan rohadtbodzas edes citromos szutykot, mint az ipabol, fuj de rossz voltbuek
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
félisten
Ha az itteni ínyencek szerint is jó a Soproni Porter, akkor érdemes lesz belehörpinteni.
BÚÉK!
-
looser
addikt
válasz Dhampir #19403 üzenetére
Hát én speciel ha választhatnék, hogy csak egy nép söreit ihatnám ezentúl, akkor azok a csehek lennének. Az pedig nem ínyenc, de egyszerűen tökéletes :-)
Magam nagyon ritkán iszok ilyen "drágább"* söröket. De vannak topictársak, akik igazán ínyencek és sokat tapasztaltak, magam is faggattam őket, mit érdemes kipróbálni. Izgalmas világ ez :-D*=2000 Ft körül volt az eddigi legdrágább söröm, Csakajóban viszont megy a mai napig a felezés-harmadolás, abba be szoktam szállni.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz looser #19404 üzenetére
Porter: 260ft, teljesen ok és szinte bárhol beszerezhetö
Nem tudom te hogy vagy ezekkel az inyenc sörökkel, de egy sörnek legyen már sör íze. Egy sör az lehet malátás, komlos, stb. Véletlen citromos és meggyes is. Na de ezek a rakoczi turusok és egyebek...
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
jookomak
őstag
-
xxxjjjkkk
senior tag
Egyenlöre a magyar piacon vissza kéne fejlödni a kukorica elötti idökre.
Nem vitatom, biztos van piaca, még hasznos is lehet, szóval miért ne, de egy ilyen édes rettenetet ne nevezzünk már sörnek. A whiskeyt se eperlével, a rumot se lazaccal isszuk.
Amikor különleges komlokkal játszanak az nem rossz, az már fejlödés, de 2500/literért már jobb borokat is kapni ,persze nem a sarki boltbol."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
Dilikutya
félisten
válasz xxxjjjkkk #19405 üzenetére
Szerintem jól elférnek egymás mellett. Bőven lehet kapni mindenfélét.
Amúgy a Rákóczi Túrós nem rossz. Nem ér 1300 Ft-ot, de egynek jó volt kipróbálni, még úgy is hogy nekem túl savanyú volt, de én alapvetően nem lelkesedek a savanyított sörökért.
Meg mit nevezel söríznek? Víz, maláta, komló, élesztő az alapanyaga egy lágernek, és egy imperial stoutnak vagy New England IPAnak is, viszont teljesen különböző ízek. A többségnek a láger jelenti a sörízt, ahhoz képes se egy jól megkomlózott ipának, se egy édeskés imperial stoutnak nincs "söríze".Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
jsk
Topikgazda
válasz xxxjjjkkk #19409 üzenetére
A magyar piacon is mindenki azt iszik amit szeretne, minden fajtát megvásárolhat. A népízlés a lágersört azonosítja a sör ízével, pontosabban a pilzenit (1842-ben főzték először). Kóstolj meg egy lambicot, amit vagy 500-600 éve főznek a belgák. Az is söríz, csak az egy lambic sör.
Sokkal több sörfajta van, mint pl. borfajta, emiatt sokkal szélesebb az elérhető ízvilág. Itt is vannak túlzások (lásd. Omnipollo bizonyos sörei), de fogd fel úgy, mint a modern gasztronómiát. Folyamatosan fejlődik.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz Dilikutya #19411 üzenetére
Igen, ez a 4 alapanyag adja meg alavetöen a sör ízét. Pl Citromot régen is tettek bele az még belefért, de az ízen nem sokat változtatott.
Pl ha 120g baracksürítményre rálocsolsz valami sört és elnevezed valami csillivilli hüdejónak, az lehet finom, csak azt
nem tartom sörnek.
A jobbak ki tudják emelni a sör ízét, egy uj fajta ízesítéssel is.jsk: legyen, csak pl a fütyülöst sem nevezzük pálinkának,ezeket se kéne sörnek
[ Szerkesztve ]
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
Dilikutya
félisten
válasz xxxjjjkkk #19413 üzenetére
Én a 4 alapanyaggal arra céloztam, hogy ezekkel is lehet nagyon eltérő ízeket megalkotni. És így aki egész életében csak lagert ivott, rácsodálkozik egy imperial stout-ra vagy barley wine-ra, mert nem is hasonlít, miközben az is csak sör.
A Rákóczi Túrós és társai egy érdekes kísérlet, nem kell ennyire komolyan venni.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
[CsuCsu]
őstag
válasz xxxjjjkkk #19409 üzenetére
Nem ertek egyet azzal, hogy a sor olcsobb kell legyen a bornal. Mindkettobol letezik jo, sok odafigyelest igenylo termek. A minosegnek mindig lesz ara, viszont a sor az utobbi idokig szandekosan olcso, egyszeru termeknek volt szanva a magyar piacon.
Egy jo lambic, saison, barleywine vagy imperial stout hasonlo komplexitassal rendelkeznek, mint egy bor, es hasonlo modon is vannak fogyasztva. Peldaul egy uveg 3F Golden Blend €30/750ml, es nem tartom soknak erte - 5 evig keszul, mire eljut a fogyasztohoz, es elmenyben megallja a helyet a jobb borok mellett.
A Rakoczi Turos pedig egy kiserlet, ami sokaknak izletes (nekem mondjuk nem jott be). A borok teren is vannak kiserletezo pincek szokatlan izekkel, de azokat jellemzoen nem lehet megkapni a sarki boltban.
[ Szerkesztve ]
-
Dilikutya
félisten
válasz [CsuCsu] #19415 üzenetére
Ebben az a szomorú, hogy a sör a cseh piacon is olcsó, egyszerű termék, mégsem ihatatlan, mint forintosítva ugyanannyiba kerülő hazai kollégái.
A többségnek valóban fura még, hogy egy sör kerülhet 200-300 Ft-nál többe is. Mondjuk gimisként nekem is fura lett volna, hogy egy nap olykor annyiba kerülő sört veszek, amiből 0,33 annyi, mint akkor a teljes esti fogyasztás.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
válasz Dilikutya #19411 üzenetére
en emlekszem az elso apatsagi quadomra, megvolt az ez igy hogyan sor elmeny.
mondjuk szvsz lager felol nezve egy Cantillon vagy Lindemans Oude Geuze legalabb annyira extrem, mint mondjuk egy skandinav pastry stout. oude red/brown meg meg annal is extremebb mert azt adott esetben fel orat szelloztetni kell a brettanomyces miatt, tehat fogyasztasban is elegge elter. meg ott a mead, mind a klasszikus skandinav, mind az ujkori hordos-gyumolcsos amerikai vonal.
egyebkent megfer egymas mellett. az extrem soreirol ismert Omnipollo is fozott lagert es pilzenit is, igaz mindketto kb egy cseh tokatlagos szintet hozott haromszoros aron. kb ugyanez volt a helyzet a tobbi sved fozdevel, ja es erre jott meg, hogy az egyik nagyuzemi fozde a Mariestads konkretan igazan jo karcos-malatas lagert foz.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz proci985 #19417 üzenetére
A mead mondjuk tenyleg nem sor, ahogy a cider es a kombucha sem. Furcsallom is, hogy az Untappd engedi oket. A gruit meg elmegy - a komlo elotti sort nevezik ennek, ugyanis sokaig a komlo helyett mas novenyekkel keseritettek. En ott akadtam ki amikor juharszirupot kezdtek becsekkolni, de azt szerencsere leszedtek.
@Dilikutya
Azok a cseh sorok ivosorok, amugy egyetertek. A borhoz olyan sort erdemes hasonlitani szerintem, amit hasonloan fogyasztanak. (Szvsz 2500Ft/l bor max eros kozepes, tapasztalataim szerint igazan jok 6000+/uveg.)[ Szerkesztve ]
-
válasz [CsuCsu] #19418 üzenetére
Mead skandinaviabol nezve historikusan valamennyire ertheto, pl liveokon (eloszereplos szerepjatek beoltozve vikingnek) sor helyett az van csapon. Mas kerdes, hogy barati korben is inkabb a mezbor fele hajlunk. Na nem mintha gyakran lenne csapon, svedeknel is jellemzoen liveozok azok akik ittak is olyat.
Cideren untappden en is meglepodtem, ha a kombucha meg tenyleg sor, akkor anyam hivatalosan sort foz .
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
válasz xxxjjjkkk #19421 üzenetére
nem reprezentativ minta alapjan nincs nagyon kulonbseg, barati korben a nok egyresze siman legalabb annyira odavan egy jo USA sourert, mint en. es a sourt ki lehet cserelni skandinav pastryra, cseh pilsnerre, nemet lagerre, trappista apatsagira es belga kriekre is.
tavaly konkretan vissza kellett mennunk Dugges Tropic Thunderert masnap a boltba, es az tenyleg egynagyon savanyu gyumolcsos-komlos sor.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
-
Aranypatkány
tag
"a lágersört azonosítja a sör ízével"
Erről az jutott eszembe, hogy múltkor meséltem apámnak, hogy milyen söröket ittam a Csakajóban meg a Hopsban, azt mondtam neki a sörárakat is, és teljesen el volt szörnyülködve, hogy milyen hülye állat vagyok, hogy 2-3 ezerért is iszom sört, viszont egy bor vagy pezsgő esetében nem lepődik meg, ha 8-10 ezerbe, vagy még többe kerül, akár a Lidl-ben vagy az Aldiban, még csak szaküzletbe sem kell menni ilyen árú borokért, megteszi egy sima bolt is.
Tehát egy bor, pezsgő lehet sok ezer forint, azt elfogadja bárki (még ha nem veszi meg), de egy sör az csak pár 100 forint - hát nyilván. Pedig vannak sörök, amin ugyanúgy órákat is el lehet dekkolni fölötte, akár egy jó bornál.
Meg hát ugye előjön a sör fogalma is, vagy esetleg csináljunk új kategóriát az ilyen hiperszuperhipszter cuccoknak, mint amilyeneket az Omnipollo vagy nálunk a Mad S. lök magából. Se nem bor, se nem sör, se nem likőr, se nem pezsgő, hanem valami MÁS
Mert szerintem ha az átlag meg is teheti ezek fogyasztását, nem biztos, hogy sörnek fogja őket nevezni. Egy DIPA, NEIPA még simán lehet sör, de ezek a nagyon agyonszirupozott, fűszerezett, érlelt valamik már kérdésesek. ((Főleg amikben még komló sincs semennyi.))Sokszor nekem is!
-
jsk
Topikgazda
válasz Aranypatkány #19425 üzenetére
Hát az Omnipollo kb. már kiprovokált egy új kategóriát a pastry stout-tal .
-
[CsuCsu]
őstag
válasz Aranypatkány #19425 üzenetére
En apam is ilyen volt egy ideig, aztan rajott, hogy amit o szeret azt dragan merik (Bourbon BA Imperial Stout), es nincs ertelme hasonlitgatni kommersz lagersorokhoz. Mashogy keszitik, mashogyan isszak, mas termek. 700Ft felett nem volt hajlando sort venni, most mar magatol rendelget akar 4500Ft/330ml aron. Atlepett azon, hogy ezek "csak sorok". 58 eves, ugy van vele, hogy addig kell elvezni az eletet, ameddig kepes ra (havi 4-5 uveggel iszik max).
-
Dilikutya
félisten
-
tibbike01
őstag
Ismeritek Bp-n a Hrabal Sörözőt?
A Francinuv Lezák sörök lett a kedvenc hétkönapi, barátokkal ivós söröm. Mindig frissen, csapolva.
-
-
-
Eloszor kellett a topikban moderalni politikai flamekeltes (vagy ugy kb barmi) miatt, remelem utoljara.
---
Flame egyebkent is tiltott, a topikban pedig a sor szeretete kot minket ossze. Tehat egy adott orszag osszes fozdejet leszolni mert egy adott fozde nem foz jo sort kb olyan, mintha a Kinizsi alapjan itelnenk meg a BYMet vagy a Mead Scientistet. Vagy egy jol sikerult Monyo alapjan jo sornek tartani a kukoricas Drehert.
Szoval ezt a vonalat ne eroltessuk.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Arboga 10.2 (paprion) euro strong lager / (gyakorlatilag) malt liquor
Illatra malata, izre alkohol nyomokban malataval. Ha valaki azt mondta volna, hogy ez 3:1es aranyban szodaval felutott grain whiskey akkor valoszinuleg nemi gondolkodas utan kozoltem volna, hogy a jo szodat minek elrontani. Bar meg mindig jobb, mintha az alkoholfokot stabilizalni egy blendbe ment volna. Iz alapjan az 1:1 es kevereket se zartam volna ki.
A sved allami monopolium fixen arult soreibol kb ennek a legalacsonyabb az untappd ertekelese (2.25) az alkoholmentes soroket leszamitva, es a harmadik legalacsonyabb ket pontszam alapjan total elszurt egyszeri fozet kisuzemi sour mogott. Barati kor alapjan ez kb a helyi sarkany sor es "teszko gazdasagos vodka" szerelemgyereke fogyasztas tekinteteben, avagy a kispenzu fiatalok berugos itala. Igen, a 10.2 az alkoholszazalekot jelenti.
Soha tobbe. Az apropojat az adta, hogy legalabb ket eve ki akartam probalni, mert sorgeek kollega szerint ez a legszornyubb sved sor es tavaly az ev vegi kiertekeleskor rajottem, hogy igazan ugy istentelenul rossz sort nem ittam. Szoval annak oromere, hogy eloszor voltam jelen a topikban modkent kiprobaltam, hogy nektek ne kelljen. Nem eletem legrosszabb sore, de ez igy emberkiserletnek azert eros volt.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz proci985 #19438 üzenetére
Elnezest kell kerjek, mert valoban nem fogalmaztam jol, lenyegeben az ottani alkohol fogyasztasi szokasok jelentösen megvaltoztak a fiatalok körében az elmúlt években, ez is lehet a fordulat oka.
Viszont ha már törölsz egy kommentet, DE reagálsz rá, akkor légyszíves olvasd is el.
Arrol beszéltem, hogy inkább a nagy üzemek összessége határozza meg, egy ország söreiröl alkotott képet, még akkor is, ha van pár nem túl jó is köztük, szemben a kisüzemmel.
Egyébként rajtad kívül senki nem érvelt egy fözdével, illetve egy adott termékkel, de valoszinüleg ezt a két rettenetes "adut", mint a kinizsi és a dréher te is csak viccnek szántad.
Mivel a skandináv országokban, csak a dánoknál találtam iható nagyüzemi söröket(egyébként ki is felejtettem elöször öket), így talán mondhatom, hogy ezek a sörök nem valami jók.
De hogy ne legyen vita: nem valami jók, nagyüzemben."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
jookomak
őstag
válasz xxxjjjkkk #19440 üzenetére
3 országban éltem az elmúlt pár évben (2,5 inkább), és turistaként jártam néhány helyen. A következőt látom. A nagyüzemi sör alapvetően elég gyenge, és egyre csak romlik, hála a nagy multiknak. Németek (osztrákok), csehek (szlovákok) annyiból jobbak, hogy az ő lagereik ihatóak, kukorica nélküliek, de nincs semmi olyan, amitől eldobod az agyad. Viszont sokkal nagyobb a választék, nem ugyanazt a 3 márkát kapod mindenhol. Illetve náluk mindenhol elérhető ez a kategória, nem kell vadászni.
Angol kocsmákban szinte már mindenhol van egy kraft sör csapon, úgyhogy bárhova mész, tudsz jót inni, minimálisan drágábban. A fogyasztás nagyja a licencelt carslberg, stella, amstel, hejnekem, ami borzalmas, bárhova mész. Észak-Írországban ugyanez, de ott mindenhol van guinness, amit ha szeretsz, akkor nem tudsz mellélőni vele. Hozzáteszem messze nem a legnépszerűbb sörük, hiába jut eszébe az egyszeri embernek, hogy ír--guinness. Olasz, spanyol, görög helyen a sör alapvetően másodlagos, átlag kocsmában, étteremben van 2-3 sör, és ennyi. Ihatók, de semmiképp sem jók. De legalább nem is olcsóak.
Összegzésképp. Ahol megjelenik az abinbev és a heineken cégcsoport, onnantól kezdve ugyanazt a sz@rt kapod, bárhova mész. Nézd meg a dreher termékpalettáját. Van 8 sörük, ebből kb 6 ugyanaz, csak más dobozban. -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz jookomak #19441 üzenetére
Az a baj ezzel, hogy egyrészt kisüzemre nem gondol senki, amikor cseh sörökröl beszél valaki.(hacsak nem olyan a szövegkörnyezet persze). Másrészt meg a kisüzem alapanyaga nagyon sokszor import, épp csak a víz nem az. Tehát jó kisüzemit gyakorlatilag bárhol lehet csinálni , még ott is ahol meg sem terem semmi. Tehát ilyen alapon semelyik országra nem lehet azt mondani hogy rossz, mert valahol pancsolnak valamit ami jó. Ez meg azért elég szélsöséges.
De mondom, peace, máskor odairom hogy kisüzem, vagy nagyüzem, ha általánosan írok, abból nincs félreértés.
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
[CsuCsu]
őstag
válasz xxxjjjkkk #19442 üzenetére
En a cseh nagyuzemitol sem dobom el az agyam, ihatobb mint a Soproni persze, de nem egy nagy was ist das, tul van ertekelve. Egyebkent sok hagyomanyos cseh fozde regionalis es kisuzemi, es alapvetoen kraft modszerekkel foznek, azok tenyleg tudnak jobbakat. Amikor Pragaban jartam ittam ilyeneket, gallyra teszik a Magyarorszagon jellemzoen elerhetoeket, de tulzas nagyuzeminek nevezni oket.
Az a baj, hogy szerintem tulsagosan magyar latasmoddal iteled meg mas orszagok sor kulturajat. Otthon a kisuzemeket bezartak a kommunistak, es csak mostanaban alapitottak ujakat, es sokaig csak a nagy multik termekei voltak elerhetoek. Hagyomanyos sorkultura nem is letezik, nincsenek magyar sortipusok. A nemeteknel, angoloknal, belgaknal, es reszben a cseheknel tobbek kozott viszont rengeteg kisebb hagyomanyos fozde letezik, amik definialjak az adott orszag soreit. Ertelmetlen ezeket hasonlitgatni nemzetkozi multik padloig olcsositott egyenizu tomegtermekeivel.
Ha a modern kraftot nem nezzuk, Angol sort peldaul a Timothy Taylor's Landlord vagy a Fullers kezipumpas sorei alapjan erdemes szerintem megitelni, illetve egyeb helyi kezipumpas sorok alapjan (minden kornyeken van valami hagyomanyos fozde). A belgakat az apatsagi es lambic sorok alapjan, nemeteket pedig a csaladi fozdek alapjan (szinten mindenhol vannak).
[ Szerkesztve ]
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz [CsuCsu] #19443 üzenetére
Igen, ebben valoban igazad van.
De alavetoen az volt itt a probléma, hogy azt mertem mondani, hogy a skandináv sörök elég rosszak. Ott azért nem a kraft a jellemzö. Ráadásul büszkén isszák azokat a túlárazott borzalmakat."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
jsk
Topikgazda
Ha már ott tartunk, hogy a fiatalok mit isznak, akkor valóban volt egy növekedés a bor irányába. Főleg a rozé borokat kedvelték meg. Ugyanakkor az utóbbi 10 évben a kraftsörök is előtérbe kerültek, divatba jöttek a fiataloknál. Itt elsősorban a városban élő, tanult fiatalokra gondolok, akik hajlandóak ezt megfizetni. Azt viszont meglepve olvastam a napokban, hogy pl. az Egyesült Királyságban legintenzívebben az alkoholmentes/alacsony alkoholtartalmú sörök piaca növekszik. Nem véletlenül a BrewDog hamarosan megnyitja Londonban az első alkoholmentes pubját.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz xxxjjjkkk #19444 üzenetére
A skandinavoknal a nagyuzemi sor tobbnyire mezei gagyilager, ami minden orszagban fos. Es tapasztalatom szerint minden orszagban van egy szeles reteg, ami egy olcso es szar alkoholra van rafuggve. Valahol ez sor, mashol palinka vagy gagyibor.
Egyebkent szerintem erdemes figyelembe venni, hogy soros forumon az emberek nagyreszt nem a makro nagyuzemi sorokrol beszelnek, azokban nincsen semmi erdekes. Igy egy kijelentest a kraft sorokre fognak alapbol ertelmezni, ami a beszelgetesek 95%-a.
@jsk
A sor mint kategoria piaca csokken, a kraft sore viszont rohamosan novekszik. A fogyasztasi szokasok tendalnak a minoseg es mertekletesseg fele. Jobbat, de kevesebbet, illetve alacsony alkohol tartalmut hetkoznap. A sor fogyasztasa is valtozik, egyre tobb embert latok sour es imperial stout tipusokat fogyasztani a bor helyett. A bor nepszerusege is a minoseg keresese miatt novekszik - sokan valtanak olcso sorokrol es egyeb italokrol.[ Szerkesztve ]
-
[CsuCsu]
őstag
válasz xxxjjjkkk #19447 üzenetére
Nagyuzemiekhez viszonyitva jok, szoval egymashoz erdemes csak hasonlitani oket. Szinte minden orszagban van 1-2 jobb fozde, kerdes az, hogy mennyi, es megalljak-e a helyuket egy USA vagy belga elvonallal szemben, illetve van-e altalanosan elerheto jo kraft.
Europaban a franciaknal es nemeteknel keves ertelmes modern kraft sor van, foleg az orszagok meretehez kepest. A britek erosen dominansak modern vonalon, illetve a belga lambic egy kulon vilag a tobbi orszaghoz kepest. Briteknel nehez nem belefutni ertelmes sorokbe, belgaknal meg tudjuk... Magyaroknal sajnos az elerhetoseg Budapesten kivul problemas tud lenni (csapon es boltban), es a top fozdek minosege is csak eros atlagos nemzetkozi szinten.
-
Aranypatkány
tag
válasz [CsuCsu] #19448 üzenetére
Oké, USA lakossága 330 millió, ott nem nehéz jó kraftot találni mert kurva sok főzde van. De nyilván vannak pocsékak is.
Egyébként gondolom ha Európában beszerezhetőek ugyanazok az alapanyagok, berendezések, eszközök, az innováció is meg van, és a víz típusa is megfelelő ehhez, akkor itt is le lehet főzni egy King Juliust.
Kérdés, hogy elérhetőek-e ugyanazok az alapanyagok mint mondjuk Bostonban (komló, maláta, élesztő, stb...) Az innováció meg tanulás kérdése. -
válasz xxxjjjkkk #19444 üzenetére
De alavetoen az volt itt a probléma, hogy azt mertem mondani, hogy a skandináv sörök elég rosszak
Felreerted, hogy mi volt a problema. Az volt a problema, hogy a teljes amerikai es skandinav scenat lehuztad, ugyanakkor a belgat es a csehet ugyanazon a kriterium alapjan nem, pedig kb ugyanolyan rossz mind.A 19447 viszont ertelmezhetetlen, mert az osszes craft sorrol beszelsz. Igazan jo sort olyan fozdek tudnak fozni, amik kiserleteznek, ez viszont azt is jelenti, hogy be fognak csuszni szornyen rossz sorok a legjobb fozdeknel is, hacsak nem eredendoen a hozzavalokat reszelgetik egy alapvetoen betonstabil alapon. Eletem egyik legrosszabb sore egy Founders BA DIPA volt (Barrel Runner), eletem legrosszabb spicedje egy Brewdog (Chili Hammer), eletem legrosszabb imperial stoutja megosztva egy Oscar Blues, egy Port es egy To Ol (Ten Fidy BBA / Santa's Little Helper / Bee my valentine). A legrosszabb lager amit valaha ittam nehez eset, de a Brewdog This.Is.Lagerje a total elszurt koncepciojaval eros versenyzo volt. Alkoholmentes mezonyben az Omnipollotol ittam kb a legrosszabb sort eddig. A felsorolt fozdek nemzetkozi szinten top fozdek, jellemzoen zsenialisan jo sorokkel.
Azt kene elfelejteni veglegesen, hogy csak azert mert valami craft, az jo lesz, vagy egyaltalan jobb, mint egy nagyuzemi. Ez nem igaz. Azt is el kene felejteni, hogy ha X orszagbol jon valami, akkor automatikusan jo / rossz lesz. Ez sem igaz.
Craftnal maradva: Ugy harom-negy eve a magyar craft joresze gyenge lehuzas volt, de az egesz magyar craft scenara akkor se mondtam volna, hogy rossz. A vegen mondjuk nekem whitelistom volt, hogy melyik fozdetol merek barmit is kikerni, de a Monyo Boris the Bladeje vagy a Balkezes Grey Joya tenyleg jo volt.
Skandinavoknal es USAban mikrofozde boom van, de ez boven nem jelenti azt, hogy jot foznek.
itt a topikban pedig jellemzoen tenyleg kulonlegessegekrol van szo, ahogy [CsuCsu] is irta, makroknal igazabol nagyon nincs mirol beszelni.
jsk: sokan koltoznek ki a varosbol arak miatt es ugy adott esetben tok jo meginni egy-ket sort a tobbiekkel aztan hazavezetni, mint mondjuk ataludni valakinel. vannak ilyen erdekes nichek is, pl futok egy resze ahogy nezem beallt az alkoholmentes sorre tavaly, mert allitolag recovery szempontbol remek.
egyebkent nekem megvolt kb 5 eve az a pont, hogy kint voltunk Szigeten es sor helyett valtottunk gintonicra, mert a kukoricas Dreher ihatatlan volt, bort meg Magyarorszagon en buliban nem merek kikerni.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest