Új hozzászólás Aktív témák

  • Ocsy

    aktív tag

    válasz Habell #2381 üzenetére

    Ahogy grafnet is írta, meg én is próbáltam kimagyarfejezni magam, a Nokiánál van olyan beállítás, hogy szépen írja a hosszú ékezetes betűket, amikor pötyögöd, és csak egy karakternek számolja, de a címzett sima rövid (ö, ü, i) vagy ékezet nélküli (o, u, a) betűket fog látni. Az egyetlen kivétel az é, az megy minden hókuszpókusz nélkül. Ahhoz, hogy a fogadó oldalon is meglegyenek a hosszú ékezetek, a Nokiánál is balost kell használni. Ez nem készülékfüggő, hanem az SMS szabványban van. Az alap karakterkészletnél, amiben a balos hosszú ékezetek vannak, 7 biten tárolódik egy karakter, ebből fér el egy SMS-ben az adatátviteli szabvány korlátainak következtében 160 db. Az Unicode (konkrétan az UTF-16) formátum 16 biten tárol egy karaktert, ebben vannak a jobbos hosszú ékezetek, de ebből csak 70 fér el egy SMS-ben (van 8 bites kódolás is, abból 140 karakter mehet egy üzenetben, régebbi Nokiáim ilyet is tudtak). Az Unicode támogatás automatikus, amikor beírsz egy Unicode karaktert (pl. á), akkor onnantól kezdve az Unicode formátumú üzenet lesz, aminek a hossza max. 70 karakter. A láncolt SMS-eknél is csökken a karakterszám, mert az összekapcsolás is "helyet foglal", ezért a láncolt üzenetek hossza darabonként 7 bites karakterekkel 153, Unicode-dal 67 kar. lehet.

    Tehát még1x: nem a készülék sz*r (bár nem értem, miért kell mindenáron hibát keresni benne... Ha nem tetszik, nem veszed meg, és ennyi.), a szabvány ilyen. Gyárilag két billenyűzetet kapsz hozzá: az alap Androidot, ami buta, nincs semmi csillivilli funkciója, de elő lehet vele varázsolni az összes 7 és 16 bites karaktert, csak nehézkes. A másik a TouchPal, aminek van mindenféle prediktív meg gondolatolvasó funkciója, ami előre kikalkulálja, hogy mit is szeretnél írni (viszont néha egészen másra gondol, és akkor fura szövegek esnek ki a telefonból... :D ), meg Curve módja, amikor abból, ahogy folyamatosan húzod az ujjadat a billentyűkön, összerakja az egész szót (vagy nem...), viszont csak Unicode ékezetekkel operál.

    Az ASK annyiból jobb, mint a sima ICS Android bill., hogy pl. az ékezetes karaktereket nem menükből kell elővarázsolni, csak kopogtatni kell (pl. i-ből egy koppintás i, két koppintás jobbos í, három koppintás balos í). Így azért gyorsabb, még prediktív módok nélkül is. A sokféle kiosztásból meg nem mindet kell használni, csak egyet, ami a legjobban fekszik a júzernek.

    Itt megint felmerül bennem az itt olvasottak alapján hogy a gyári bill. az OT 997D-n megint nem jó.
    Ez nem OT997D billentyűzet, hanem Android. Ha nem tetszik, olyat töltesz rá, amilyet akarsz. Megint.

    Most akkor lényegében kevesebb karaktert lehet írni ékezettel az Alcatelen?
    Pont annyi karaktert lehet vele írni, mint egy Samsunggal, HTC-vel vagy Csiang-Juang 2000-rel. Mert mind ugyanazt az SMS szabványt használja.

Új hozzászólás Aktív témák