Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz LonGleY #21075 üzenetére

    "akkor ez azt jelentené, hogy az Opera erre nem volt képes a saját motorjával. De ha ezt feltételezed, akkor miért gondolod, hogy e töketlen brigád, akit egy garázsfejlesztés lepipál, olyan jó és időtálló motort írt, amit feltétlen meg kell menteni a jövő számára? Döntsd már el, hogy most melyiket hiszed!"

    Az a baj veled, hogy nem számolod bele a profitmaximalizációs tényezőt. Rengeteg projekt meg sem születhetett volna önzetlen, elszánt és kitartó kockák nélkül, mert a nagyvállalatok nem láttak benne profitot.

    Szóval mindkettő igaz lehet. Kezdetben az Opera is garázscégnek indult, Tetzchner pedig egy korrekt, idealista vezető volt, aki nem törekedett extra profitra, csak éppen tisztességes profitra. A részvényesek utálták is miatta. Jött az új főnök, aki viszont a gigaprofitot tartja szem előtt, a részvényesek körbetapsolják, ilyen feltételek mellett pedig nem fogják az idejük 50-60-70%-át arra áldozni, hogy az internetfelhasználók 1%-ának, a hardcore usereknek kedvezzenek vele.

    De erre a Desktop Team-en is utaltak még az elején. Hogy 17 éve még gondolkodni képes emberek népesítették be az internetet, mára pedig mainstream lett és agyatlan, technikai analfabétákra kell minden szolgáltatást szabni és már 2-nél több opció is összezavarja a felhasználót.

    A két ellentétes elv csak úgy lehet kompatibilis egymással, ha rejtett beállításokkal előhozza az ember az advanced felületet. De itt jön a bökkenő. Habár erre szükség van még a legbutább szoftvernél is, mert a hangos "dinoszauruszok" nem haltak még ki, úgy valósítanak meg minden egyes alap fícsört, mintha a fogukat húznák és közben alulról darálnák őket. Így csak a legszükségesebb, legnépszerűbb advanced fícsörök kerülnek bele, azok is szépen lassan.

    Nem kell hozzá Nostradamusnak lenni, hogy kijelenthesse az ember: A felhasználók 99%-áért tepernek, nem az 1%-áért. Ez már évek óta így volt a Presto-s Opera utolsó éveiben is, csak ott adott volt egy nagytudású böngésző. Mára ezt dobták, újat kezdtek a 0-ról.

    És itt jön képbe az, hogy még ha valaki tényleg advanced böngészőt akarna is csinálni, a Chromium alappal ez olyan lenne, mintha egy Ferrari-t akarna Boeinggé átépíteni. Eleve teljesen más elveken alapul a Chromium. Moduláris, minimalista és a motor köré épült API-kból áll lényegében.

    Lehetséges? Igen. Csak túl nagy munka és túl sok memóriát zabálna, továbbá ha ez lenne a cél, akkor egyet jelentene azzal, hogy azért dobták a Presto-t, hogy x év fáradságos munkája alatt írjanak egy Blink motoros böngészőt, ami 80%-ban megegyezik a Presto-s Operával. Ezt remélem azért senki sem gondolja komolyan, mert előbb hiszek a Mikulásban és a húsvéti nyusziban, mint ebben.

Új hozzászólás Aktív témák