Új hozzászólás Aktív témák

  • LonGleY

    veterán

    Véleményem a tesztverzióról.

    Opera Next 15.0.x

    Az előzetes félelmek – és a mobilos térfélen történt visszalépések – után nagyon kellemesen csalódtam az új, Chromium alapon nyugvó Operában. A saját fejlesztésű Presto minden platformon a lomtárban landolt, eljárt felette az idő. Az új motor érezteti erősségét a komolyabb weboldalakon, és a Facebook sem akad már vele. A felület pazar, a Speed Dial jobb mint valaha; ez a rész mindig is erősebb volt a többinél. Amíg a Firefox-ban és Chrome-ban fintorral piszkálja az ember, addig itt még tovább is gondolták a dolgot, és megjelent a mappázhatóság, ahol egy mappát akár egy klikkel megtömhetünk az aktuális tabokkal, és ezeket egyben vissza lehet nyitni. Ez gyakorlatilag az eddigi legkényelmesebb munkamenet- és könyvjelzőkezelés egyben.

    A másik "ősi" Opera fejlesztés, a mouse gesture (egérmozdulatokkal való irányítás) sem maradt ki a szórásból, igaz, egyelőre nem beállítható. Újdonság még a Stash, itt a kedvenceknek jelölt oldalak az aktuális tartalommal jelennek meg, mégpedig pontosan oda scrollozva, ahol az a lementéskor volt. Oldalfigyelés, termékösszehasonlítás pipa. Talán egy csoportosíthatóság ide is elkélne még.

    Ezúton is ellentmondanék a fórumozóknak, akik állítják, hogy ez csak egy újabb WebKit/Chromium böngésző, különösebb fejlesztői munka befektetése nélkül. Munka ugyan még bőven van vele, és az extension-supportot is újra kell még gondolni a megváltozott környezet miatt, de használhatóságban és sebességben kibontakozni látszik egy régóta áhított Chrome+Opera összegyúrás.

    A tesztverzió Opera Next néven elérhető 15-ös verziószámmal, ami a stabil változatoktól független beállításokkal települ, így Opera tulajként is bátran kipróbálható.

    Az eredeti poszt a NeszeTools Facebook-os oldalán olvasható.

    (#19182) Penge_4: Öngyilkos merénylet? Ez volt az egyetlen, amivel életben maradhattak, a Presto-val már jó ideje nem tudta tartani a lépést. Én is ős-Operás vagyok, és rendkívül érzékenyen érintenek a változások, de nem kéne baromságokat összehordani, azért mert nem nálad váltott be minden reményt elsőre egy TESZTverzió. Egy nagyon is előremutató, letisztult megoldás kialakulását figyelhetjük meg, amit számomra most már megnyugvás övez. A mobilos oldal nem ilyen rózsás, ott nekem is meg kell küzdenem a Classic vonalon egyelőre az újítások ellen.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák