Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz brd #19181 üzenetére

    De egy 10 éves hülyegyerek is felfogja, hogy miért nem tudott kitörni az Opera a marginális szegmensből, ahogy azt is, hogy miért tudta megőrizni stabilan azt a marginális felhasználóbázisát.

    Ha a másolással bármit is el lehetne érni, akkor már az Iron, ChromePlus, Comodo Dragon közül valamelyik (vagy mindegyik) rég leelőzte volna az Operát.

    Szerintem ott nézte be az Opera, hogy egy időben jókor jó lépéseket tett (ballot screen, Unite és társai), ami miatt a közösségi marketing felkapta (mivel sajátjuk nincs, csak 130 főt számláló marketingosztály) és megduplázta a piaci részesedését, ami megrészegítette őket. Aztán ahogy ezek az ingatag emberek elszállingóztak (mert nagyjából semmi sem kötötte őket az Operához, mindössze azért használták, mert az IE nem trendi, a Firefox meg már lassú/omlós volt) annak következtében, hogy nem ment normálisan Operával a Facebook és a többi retek és eközben megjelent a Chrome, ami tökéletesen kielégítette az igényeiket, az Opera Software főhadiszállásán levonták a Darwin-díjas következtetést: Az embereknek egyszerűség és minimalizmus kell.

    Azt már nem fogták fel, hogy az a kitartó 1% azért tartott ki, mert az Opera a kompatibilitási problémák és a támogatottság teljes hiánya mellett olyasmit adott, ami a böngészőpiacon egyedülálló és pótolhatatlan (és még meg sem kísérelte senki igazán pótolni).

    Hát kapják be! Majd meglátják, hogy az Opera felhasználók lehet, hogy kicsit sznobok voltak, de nem hasonlíthatók az Apple fanokhoz. Mert míg utóbbiak amíg a divathullám kitart, ők is kitartanak (ha kell, a híd alatt is a legújabb iPhone-t szorongatva), addig az Operások kitartó része a funkciók miatt tartott ki, amiket most teljes egészében elvettek és az alapokat szemlélve semmi olyan nem várható, ami a többiben ne lenne megtalálható.

    Az Opera ezzel öngyilkos-merényletet hajtott végre, amit már aligha tud helyrehozni (maximum ha folytatja a 12.15 fejlesztését és kukázza a Blink-et, de ez nem fog megtörténni).

    Méreténél fogva biztos ellavírozgat még valahogy (ahogy a Nokia se ment még csődbe), de ha eddig az Opera volt a böngészők Linuxa (a példában most piaci részesedést tekintve), innentől az Opera lesz a böngészők Solarisa vagy OS/2-je.

    Ami mindennek a teteje, hogy az évek alatt tanulhattak volna belőle (Start Bar kiszedése, majd visszarakása, MDI elcseszése, majd megjavítása, display:none viselkedés), hogy a felhasználóbázisuk az apróbb változásokra is kifejezetten érzékeny. Legyen az bármilyen elborult funkció...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák