Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
agyarka
aktív tag
Szia!
Mekkora lesz a ház tervezett éves hőigénye? (Fűtés, szellőztetés, hűtés, melegvíz, konyhai és egyéb háztartási eszközök)
Mekkora és milyen tájolású (irány, árnyékolás) tetőfelület fog rendelkezésre állni?
A levegő - levegő hőszivattyút nehéz egy egész házra jól megoldani ( szellőzőbe vezetve bonyolult a helyiségek külön szabályozása). Több készüléknek már számottevő a karbantartási költsége is. Új építésnél nem túl nagy + költség a vizes padlófűtés kialakítása. Megfontolandó a víz - víz ( csőkígyó a kertbe), vagy a levegő -víz hőszivattyú telepítése. -
Borisz76
veterán
válasz grabber #1142 üzenetére
Új ház építésénél amire érdemes - szerintem - figyelni.
- Lehetőleg kémény és "kutyaól" mentes tető. Minél nagyobb egybefüggő "sík" felület.
- A majdani napelempark valamelyik "sarkánál" a kábelek lejönnek a tetőn keresztül.
Ez alá érdemes valami "gépészeti" helyiséget tervezni, hogy az inverter bent , száraz helyen legyen....lehetőleg minél rövidebb kábelekkel a napelem és az inverter között.- A szomszéd fáit vágd ki ha árnyékol
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
veterán
válasz grabber #1144 üzenetére
csövezésnél rakjatok be 40-es csövet szerintem (mi ilyet kértünk de a villanyszerelő azt mondta, hogy elég lesz a 32-es is de végül 25-öst rakott be ... 25-ös csőbe nem fér be a két munkapont solar kábele + a tűzlekapcsoló - vagy mi a neve - vezetékei + a külön földelés...
nem árt ha a tető dél felé néz és 35°-os de igazából -
megj.: keleti vagy nyugati tetőn cirka 15-20% a veszteség -
konyi79
addikt
válasz grabber #1151 üzenetére
Stringenként 2db a PVI-ből nálunk 6mm2, ugye a leválasztónak egy 3x valamekkora, 1x PE, ami szerencsétlen esetben kellhet 16mm2 Ebből a leválasztónak kell külön csőbe menni, a PE meg ahol fér.
Aztán ha ez a szerencsétlen hülyeség, hogy a padlásra felvitetik a hálózati feszültséget a leválasztó miatt végre utat enged a smartboxoknak és elfogadják azt is helyette, majd megint elég lesz 1 cső.
-
axioma
veterán
válasz grabber #3619 üzenetére
En ujepitesube, foleg ha jol szigetelt, biztos nem tennek vizes rendszert (marmint ertem ezalatt a viz altal kozvetitett energiat a celhelyisegig). Ahhoz radiator kell, kazan kell, helyet veglegesre kitalalni es kikerulni (jelenleg epp U garniturat szeretnek es pont a radiator miatt kell nagyon specko...), futescsovekre figyelni, es AE haznal mar boven alig menne. Raadasul nem hut csak fut. Ha ugyse lesz a haz nyomasprobazva, inkabb huto-futo klimak es infrapanelek fele lehet elmenni. [Btw nem tudom hol tart most, de volt bioetanol kalyha otlet is ilyen esetre, de abba sose mentem jobban bele.]
Mondom ezt egy 2005-os, pth30nf+12cm falazatu hazbol, amin akkor csodalkoztak, ez volt a max. elerheto vastagsag. -
fudi2002
veterán
Van szerencsém használni konvektort, felső szinten padlófűtést, illetve szintén fent egy 5-ös klímát. Azért akárki akármit mond, a komfort szemponból továbbra is padlófűtés! Főleg, hogy az átmelegszik és hőtárolóként sok órán keresztül fűt. Ha gázt használok fent, akkor napi 2x kapcsol be a kazán és folyamatosan legalább langyos a padló. A klíma átmeneti időszakra szuper, de ilyen hidegben már kikapcsoltam, használhatatlan. 0 fok körül a hatásfoka nem jó, volt olyan hogy egész éjjel ment, merthogy nem tudott érdemben melegíteni. A "csak" klíma fűtéstől óvva intelek.
Ház alul 40cm-es fal, 15cm szigetelés, felső szint 30cm+15cm szig, tető normálisan szigetelve.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
félisten
Nálam most klíma és norvég típusú elektromos fűtő panelek lesznek mellé téve ha a klíma nem bírja. Az elektromos fűtő panelek ára viszonylag jó jelenleg, Én Nobo-t vettem 10 év garanciával összesen 10 kW méretben.nem igényel karbantartás, bárhova elhelyezheto, bárki felteheti, te is. Egy konnektor kell hozzá. Napelemmel kombinálva gazdaságos is.
Nálam a 13 nm2 tetoteri szobát az 1000 wattos Nobo tegnap 23 fokon tartotta 24 órán át 8 kW fogyasztással teszt jelleggel.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
HÁZIGAZDA
25 cm szigetelés rengeteg (gondolom falazati). szigetelni persze mindig első helyen éri meg, bármivel is fűtöd utána. érdemes persze kiszámolni, hogy hol mennyit veszít a ház, mert a falazaton 15 és 25 cm között sokkal kevesebbet lehet nyerni, mint mondjuk az aljzatbeton alatt vagy mondjuk durvább ablakokkal (századok kontra tizedek).
villanyfűtésnél azért gondolj arra, hogy állambácsi nélkül is boldog legyél az egésszel, magyarán, ha a téli fűtéshez nem kapsz nyári áramot szaldóból. szóval a direkt villanyfűtéssel óvatosan, ahhoz tényleg nagyon jól hőszigetelt ház kell.
jó beosztás mellett egy(-két) klíma + villanyradiátor (panel, kutyafüle) + villanybojler lehet olcsó és jó út.
de szerintem a vizes közeget (padló, plafon) sem kell elvetni, az később "bámivel" fűthető.
nálunk végül padlófűtés + hőszipka + villanybojler lett.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
FamulusSolar
kezdő
Elsőnek az ALAP kérdést kell megválaszolni!
Hány kWh energiát kíván a majd a ház egy télen a fútésre?
Ha ez megvan akkor már adódik a kb. jó válasz is.
1.
5000-60000-(7000) kWh/tél alatt.
Olcsó "cekasz" fűtés >> villanykazán, nobo vagy más hősugárzó, fútőhuzal/film/szőnyeg, infrapenel.
Ezek bármelyiek 1 kWh áramból 1 kWh meleget ad.
Mellé mehet egy/néhány hűtő/fűtő klíma ami ha VAN/LESZ, akkor
- nyáron hűt mint alap cél és feladat
- ősztől-tavaszig besegít a fútésbe is
(kihasználva, hogy 1 kWh áramból ~3 kWh meleget tad a szezon átlagában SCOP=~3)
A melegvíz villanybojler(ek)ből.
2.
10000-12000 kWh/tél fölött.
Levegő/Víz rendszerű hőszivattyú és nem kell mellé nagy puffer, hisz ott a sok víz a csövekben, radiátorokban illetve padló/fal/palfon fútés esetén ezek tömegében.
Előnye, hogy 1 kWh áramból 3-4 kWh meleget ad a szezon átlagában.
Azaz kevés áramot/napelemet kér.
Kérhető rá a "H" (hőszivattyús) kedvezményes fűtési tarifa is.
A melegvíz is készülhet a hőszivattyúval, tároló bojlerbe.
(vagy esetleg villanybojler(ek)ből és akkor egyszerűbb a fútés cucc)
Szóba jöhet még a csak klímával (azaz levegő/levegő hőszivattyús) fűtés is.
Kérhető rá a "H" (hőszivattyús) kedvezményes fűtési tarifa is.
A melegvíz villanybojler(ek)ből.
3.
Az 1.és 2. közötti sáv egy "gazdasági halálzóna", ahol nincs igazán jó döntés.
A kevesebb kWh/tél esetén talán még a "cekasz" fűtés a nyerőbb
A több esetén már inkább a hőszivattyús/klímás kezd az lenni.
---------------------
A "cekasz" alapú fűtés előnye, hogy
- olcsó
- egyszerű
- könnyen telepíthető
- nem karbantartás igényes
- hosszúéletű
Hátránya a nagyobb áram igény az SCOP=1 okán.
Ezért nagyobb kWh/tél esetén már megfontolandó.
Ezzel szemben a hőszittyús fűtés
- drágább
- bonyolultabb
- nehezkesebben telepíthető
- karbantartás igényes
- nem is túl hosszú életű
Előnye, hogy kevesebb áramot kér az SCOP=3-4 okán.
---------------------
A vízes fütés is meggondolandó új építés esetén!
Főleg az erősen hőszigetelt és nem extra nagy lakóterek esetén.
Hisz drága beruházás... egy "cekasz" fűtéshez képest.
(a padló cekasszal is melegen tartható a járó/ücsörgő részeken pár méter fűtőhuzallal pl.)
A közel nulla szintű ezután épülő "átlagos" méretű (100-120-140 m2) házak
már alighanem az 1. pontba vagy esetleg a 3. pont aljába esnek.
Azaz a jó kombináció esélyesen (a gáz és kémény mentes) ház
- vízmentes fűtési rendszerrel
- cekasz alapú fűtéssel >> helyiségenkéni termosztálással
(nobo/infra/egyéb és néhol a padlóba kényelmi fűtőhuzal)
- klímás hűtéssel és fútés rásegítéssel
- bojleres melegvízzel (netán hőszibvattyús bojlerrel)
-----------------------
A meleg ára (mostanság)
földgázból ~14 Ft/kWh
cekasz alapú fűtéssel
kedveményes áramból ("B" "H" "GEO" tarifa) ~24 Ft/kWh
napelemes napáramból ~12-14 Ft/kWh (kb. mint a földgáz) amíg kWh szaldó van/lesz
hőszívattyú alapú fűtéssel az SCOP=3-4 miatt
kedveményes áramból ("B" "H" "GEO" tarifa) ~8 Ft/kWh
napelemes napáramból ~4-5 Ft/kWh amíg kWh szaldó van/leszFamulus Solar
-
amargo
addikt
válasz grabber #7224 üzenetére
Én alapjában véve nem akartam és nem is akarok klímát, mennyezet hűtésben sokat gondolkodtam, de végül a kockázatok miatt (jó kivitelezőt is nehéz találni) és az ára miatt, inkább a szigetelésre és az ablakokra költöttem. A tetőtérben a ferde síkra 25cm nagy testsűrűségű kőzetgyapot szigetelést raktam (50kg/m3). Továbbá egy Velux gpu 0066 mk10-es (78x160 méretével nagynak számít) tetőtéri ablakunk is a déli oldalon Uw=1-el. Bár idén nem volt extrém meleg tartósan, de a szobában nem ment 27 fok felé a hőmérséklet nappal, ez egy 25m2 hálószoba. Este pedig nyitott ablak mellett kb max félóra alatt lehűlt a szoba 22-24 fokra.
Nyilván ebben van egy erős kompromisszum, mert naplemente előtt nem fog kihűlni a szoba..
Viszont szomszédoktól van tapasztalat, hogy náluk minimális szigetelés van és reggelig 31 fok marad a szobában (klímát vettek végül), tehát látszik, hogy rengeteget számít a szigetelés és az ablakok minősége.(#7223) Rolly: Ez visszakeverő szelep, ha radiátorok is vannak így már értem.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
törölt tag
válasz grabber #7224 üzenetére
Izé... az ERŐSEN hőszigetelt új házadban már NEM/ALIG lesz ám meleg a padló.
Annyira keveset kell majd fűteni benne a tél nagy részében.
Ez a lényeg amikor a túlfűtés és a 26-28 fokos előremenő fűtővíz kerül szóba.
Ez a "meleg a padló" is az egyik elfelejthető emlék-elvárás a 2021-től épülő házak esetén.-----
A 25% megujuló ügyében is elkeveredtél egy kicsit szerintem.
Olvasmány: https://komkel.blog.hu/2020/02/16/mit_jelent_a_kozel_nulla_energiaigeny
Főleg a "Foglaljuk össze akkor a lényeget" fejezet...[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz grabber #7235 üzenetére
Tudom, de az nagyon kevés. A legtöbb háznál fél méteres túlnyúlás van az harmatos. Amúgy is arról volt szó ahol klímázni kell. Szerintem ha körbe van fásítva éjszaka kiszellőzetetve nappal becsukva és redőnyőzve akkor meg lehet úszni klíma nélkül.
Sajnos a fa nem nagy divat manapság. -
Elemental
addikt
-
amargo
addikt
válasz grabber #7229 üzenetére
Pontosan ezt írom, hogy megfelelő anyagválasztással, jól méretezett rendszerrel, szerintem mechanikai eszközök nélkül is sokat lehet javítani.
Sokan a 25cm ferdesík szigetelést sima üveggyapottal vagy rockwool multit raknak (ami már jobb) én nagyobbat raktam, ami pl 70nm jelentett az előzőekhez képest kb 60-80e ft többletet..
Náunk pl még nincs redőny és igen az is előbb lesz mint klíma.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
axioma
veterán
válasz grabber #7300 üzenetére
Bejarattol messze lenne a konyha (amikor hazaersz 90%-ban konyha-kamra cuccot viszel haza), akkor mar minimum a 3 szoba egy kupac (de ezt tinikkel mar direkt nem szoktak szeretni, meg nem is ertem miert jo haloszoba delre), utana a bejarat, tkp. a nappali szelen. De akkor is kell kozossegi reszbol nyilo wc, [igaz akkor nem kell kulon folyoso a furdoresznek, az elony]. De teny, igy me'g hagyomanyosabb belso elrendezes adodna. Kerdes hogy mi volt az igenylista, szerintem mar ezzel a teglalappal nagyon baj nincs, fofal nincs, most legyen jo aztan majd evtizedek mulva masik generacio akar alakithat is rajta. Az elsonel mar a korvonalak nagyon megszabtak, hova milyen tipusu helyiseg kerulhet.
Szigoruan szvsz! -
veterán
válasz grabber #8105 üzenetére
korábbi számításomnál 10 évre 50% árcsökkenést vizionáltam az akkura és a napelemre is. Napelemnél szerintem ennyi nem lesz mert akkor 1 kWp 150e Ft lenne telepítéssel inkább lesz az 200e-220e körül (mostani áron) ...
illetve a fenti példa csak Paks2 áram igényét szolgálja ki ami addigra körülbelül az ország áramigényének 35-40%-a lesz csupán. a Maradék 60%-ot is meg kellene oldani zölden (ezek egy kis része már megvan, de például leállítják - reméljük - a visontai erőművet amit szintén pótolni kell valahogy)
Illetve az áramfogyasztás mértéke a jövőben meredeken emelkedni fog ahogy az új ingatlanok egyre kisebb számában lesz gáz. Plusz a meglévő lakossági fogyasztók áramigénye is nőni fog (elektromos fűtés, klíma, elektromos autó) -
félisten
válasz grabber #9318 üzenetére
A klímás megoldásnál van egy tartalék rendszered fűtésre, nem csak egy eszköztől függ a fűtésed/ hűtésed/ meleg vized. ha meghibásodik, konkrétan semmid nincs helyette és sokszor napok mire meg tudnak oldani egy javítást.
nekem mitsu amúgy 3,8 milliós ajánlatot adott a hőszivattyúra, plusz helyszíni installálás még a meglévő rendszerre való rákötés ára valamint az áramkiépítés díja. Cirka 4,5 misi a 2,6 ról ami ki volt náluk írva, igaz a legnagyobb pufferrel.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
-
Strezi
őstag
válasz grabber #61207 üzenetére
Deye mivel hybrid inverter, akkuval tud menni magas hálózati feszültség mellett is, mert leválik arról. Bekötéstől függően ilyenkor alatta lehetnek fogyasztók is, de akár csak akkut tudja tovább tölteni.
A magyar nagykerben még nem volt meghibásodás a forgalmazás kezdete óta. Ha lenne, tudnak javítani vagy cserélni is, rövid határidővel mivel műhelyük és képzett emberek vannak helyben.Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Strezi
őstag
válasz grabber #62632 üzenetére
Ha megy a BMS kommunikáció, akkor automatikusan összeadódnak az aktuális töltőáram értékek. Ha egyik megtelik, lefeleződik esetedben.
Mivel időben szinte láthatatlan a tényleges degradáció, sokan 0-100% használatot javasolnak, hiszen annyiért fizettél🤷♂️Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
ecaddsell
aktív tag
válasz grabber #62634 üzenetére
Amúgy meg 10 év múlva csak még olcsóbbak lesznek az akkuk.
Erre azért nagy összegben nem fogadnék, hogy így lesz.
Igaz lehetne, ha korlátlan erőforrások állnának rendelkezésre, de nem így van. A könnyen elérhető erőforrások már most kimerülőben vannak.
Érdemes megnézni néhány Gelencsér András videót, mondjuk kezdve az Ábrándok bűvöletében - a fenntartható fejlődés korlátai-val.Nem nullára meríteni az akkut egyébként jó ötlet, mert a nullára merítve állást (de a maxra töltött állapotot sem, ami most nem érdekes) nem szeretik huzamosabban a lítium akkuk. Persze ennek a hatása lehet csak hosszú távon jelentkezik majd, kb. 15 év múlva kezd majd érdekes lenni, amikor a cellák balanszolása nem lesz tartható.
-
daninet
veterán
válasz grabber #62774 üzenetére
bünti jár érte ha használod átvétel előtt és meglátják / rájönnek. Van pár kWh limit ami "teszt", az felett pedig jogosulatlan használat.
313313 tud erről nyilatkozni mert ő osztogatja a büntiket a környékünkön[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz grabber #62778 üzenetére
Ha galvanikusan le van választva a hálózatról és úgy használtad a LOAD(BACKUP) kimeneten akkor nem lesz gond. Esetleg ha be volt kapcsolva de Zero Export módra volt állítva. De mikor mennek ne legyen bekapcsolva azért.
Neked kötöttek valamit LOAD-ra? Vagy az maszek? Csak GRID-en lehet minden elvileg.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
asdf_
veterán
válasz grabber #62857 üzenetére
Amíg nem jött átvenni a szolgáltató, addig nem lehet bekapcsolva még zero exporttal sem (persze nem te leszel az első, aki szabályt sért, csak aztán majd ha gond van, akkor ne csodálkozz az összegen, és majd pereld a telepítőt miatta). Külön mókás majd, hogy ha jönnek átvenni, akkor -ha foglalkoznak vele, elvileg kéne- akkor látniuk kéne majd kimenő teljesítményt, zero exportnál ez nem lesz (és akkor meg felmerül a kérdés, hogy vajon miért is volt ez zero exporton, már ha nem vagy visszwattos).
-
daninet
veterán
válasz grabber #62857 üzenetére
Ha MVM-en múlik a backup mód engedélyezése még évekig nem lesz semmi, ne várd tűkön ülve. Régóta ígérgetik.
Elviekben könnyű átszerelni mert átköti a vezetékeket a Load oldalra a Grid oldalról (4 vezeték, 8 csavar).
A bonyolultabb része az, hogy esetleg úgy akarod kialakítani a Load/Backup oldalt, hogy kimaradjonak bizonyos nagyfogyasztók. Pl ha van egy 2kW teljesítményű szivattyúd öntözőhöz, nem biztos, hogy akarod áramszünet esetén menjen az akkuról az öntözésed.
Szóval ideális esetben szét kell szedni a fogyasztóidat két kategóriára ami további drótozást/átkötést igényel.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Raktáron! Új EVSE EV 3 fázisú 11kW-os hálózati töltők elektromos autókhoz, 3 év garanciával!
- ÓRIÁSI Philips Hue csomag - Hue Go, Iris Black, Play Bar, Light Strip V4 stb...
- Yose Power 350w (hátsó kerék) Feat Imotor2 240w (Első kerék) 26" + 36v24ah , 36v10ah
- Himiway Zebra Step Thru 2023 elektromos fatbike
- Gaming asztal Rapture Gaming Desk AURORA 300 fekete
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest