Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Sziasztok! valaki beleugrott már ebbe az MFB támogatott 10% önerős energetikai pályázatba?
Kicsit aggódom, mert felvette velem 2 cég a kapcsolatot,( Rezsimentesház.hu/ SI energy Group kft) hogy ők lebonyolítják az elejétől a végéig a dolgot, de mindkét cég azonos referenciákkal kérkedik és ugye már az elején fizetnem kell pár forintot 3 telefonos beszélgetés és pár Excel tábla alapján ha elkezdem ( konkrétan 2x 123 000 ft) hogy menjen a dolog.
Suntech maxim mono napelemekre kaptam tőlük ajánlatot 9.35 KW = 3.785 000 tetőre felszerelve és beüzemelve.( lesz mellé külön egy hőszivattyú vagy klímás rendszer is ) Ez szerintetek milyen ár?[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
válasz odipapa #2086 üzenetére
Állítólag az egész pályázat alatt 5 energetikai tanúsítvány kell, plusz ok írják a pályázatot is, plusz megtervezik az egész rendszert. Kb 8 millió lesz a költségvetésem, annak a 10 % ba állítólag ez a költség belefer. Kíváncsian várom, úgy döntöttem belevagok.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
-
félisten
sziasztok ! egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyire számít az hogy polykristályos vagy monokristályos rendszert választok? Az inverter azonos lenne mindkét esetben. A monokristályosnak 48nm2 a Polynak 51 nm2 lenne a tetőszükséglete a gyártó is azonos ,Suntech.
Teljesítményben a Polykristályos 8,53 kW a mono 8,23 kW de a polys rendszer 3,7 millió ezer a Mono 4,4 millió durván mindent összeszámolva. ( 657 ezer forint a különbség)
Olvastam hogy a mono jobban teljesít közvetlen napfényben a poly pedig felhős időben. nehezen jutok döntésre,de hajlok az olcsóbb Polys rendszerre.szerk:
Igazából árnyék nincs, a tájolás délkeleti a tetőnél sima betoncserép nyeregtető.Szerintetek?[ Szerkesztve ]
-
félisten
szia! köszönöm szépen én is arra hajlok de így már szinte biztos . Mit jelent hogy okosrendszer? mert az a ajánlatba elméletileg benne van valami ilyesmi ha ez a Wifis okosságot jelenti. Ez valami Suntrio. SAJ ha jól tudom.
Erre az árra kb 300.000 még rámegy így lesz 3,7 és 4,4. a végösszeg.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Srácok most lehet hülyeség az egész, de ma volt kint a klímaszerelő, mert a futesemet a napelemeknek hhála klímával szeretném megoldani.Azt mondja, hogy szerinte felesleges, mert hamarosan megszűnik az éves elszámolás, havi rendszerű lesz, így télen szívni fogok. Ő inkább H tarifa kötne. ... Ez lehetséges?
Ja a tag amúgy az Eonnal dolgozik fő állásban..[ Szerkesztve ]
-
félisten
nem is maga a napelem, hanem az azzal való fűtés például vagy annak az értelmes háztartási visszatérülő környezetbarát felhasználása.
Mire megyek vele, ha nyáron termelek a kialakított több milliós magas scoop értékű klímás rendszeremnek áramot ,de télen meg 2x annyit használok el fűtésre napelem nélkül és azért fizetnem kell az általad említett mondjuk 120 Ft-s kW díjat ami akár drágább is lehet mint a kevésbé környezetbarát földgáz vagy fa ára? remélem nem ez lesz az opció, magában a napelem egy háztartásnak havi elszámolásban nem fogja megérni főleg annak, aki mint én is 20 évre hitelt vettem fel rá és beleugrottam a környezetbarát nullás rezsi programba..... és még elég sok magánember, jelenleg annál a cégnél ahol én vagyok 800 beadott pályázat van és Pest megyében már elfogyott a keret mert az ígéret szerint a kisembereknek 10 % önerővel is van módja arra hogy tegyen magáért meg a környezetért.
Nekem nincs pénzem befektetni, csak ilyen módon..[ Szerkesztve ]
-
félisten
Srácok erre tudnátok mondani valamit?
Ez pontosan mit jelent és hol találom? teljesen hülye vagyok a villanyszereléshez sajnos.
miről készítsek pontosan fotót itt?
"
Továbbá csak arra a kapcsolódási pontra tudjuk rákötni a napelemes rendszer inverterét, amely tartalmaz:
- Egy földelő sínt, természetesen a megfelelő védőfölddel kialakítva.
- Egy nulla sínt.
- Egy kalapsínt, amelyen az épület áramköreinek kismegszakítói vannak elhelyezve és bekötve.
A kapcsolódási pont a kismegszakítók (közismertebb nevén biztosítékok) lesznek. Fontos, hogy ezek a biztosítékok a villanyórától külön, legtöbbször az adott ingatlanon belül találhatók, nem azonosak a fázisokkal. Kérem, legyen szíves ezekről is fotót küldeni, hogy ellenőrizni tudjuk, a szükséges sínek megtalálhatók-e rajtuk.""A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
válasz agyarka #3256 üzenetére
huh akkor fogalmam sincs hol találom ezt a főelosztót.
2005 ben lett ide betéve az óra akkor gondolom ebben már nem így van valahol külön találom.
Bocs, hogy fogalmatlan vagyok[ Szerkesztve ]
-
félisten
jah igaz lehet de sajnos már nem tudok nézni másikat mert rajtuk keresztül megy az MFB pályázat.
Én azt néztem a képek alapján hogy az órámban alul is van 3 kismegszakító és felül is van 4 és ott megy mögötte egy olyan alumínium sín amit a Google kiadott valamint van egy ilyen földeléses csatlakozózós csoki is.. lehetséges hogy mégis egy helyen van nekem ez az egész az órámban?"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
nekem sajnos nincs ilyenem különállóan.Az lehetséges? így néz ki a villanyóra szekrényem, kék színű műanyag alsó sorban sima kismegszakítókkal felső sorban pedig 4-5 ? kismegszakítóval nyitható átlátszó ajtóval.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz canniball #3264 üzenetére
jah értelek. Az energetikusuk itt volt anno és megcsinálta a felmérést de hogy ezeket miért nem fényképezte le azt nem tudom.
Holnap rákérdezek náluk erre, hogy mi van ezzel a dologgal.Amúgy ez nem lehetséges hogy az amit keresek a felső része a szekrénynek?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz FamulusSolar #3266 üzenetére
Igen erre gondoltam nagyon köszönöm a segítséget. Szerintem a mérő fölötti részt keresem akkor.
-
félisten
válasz FamulusSolar #3270 üzenetére
Igazad lehet,lehet félreértettem, pontosan így fogalmaztak :
"A napelemes rendszer hálózati csatlakozása nemcsak a napelem telepítésének, de a banki szerződéskötésnek és a pályázati pénz lehívásának is előfeltétele, ezért fontos, hogy a szükséges dokumentumokat időben benyújtsuk a szolgáltató felé, mert nagyon hosszú az ügyintézés folyamata, akár 3 hónap is lehet."
banki szerződéskötésnek a feltétele ezek szerint.
szerinted ebben a szekrényben ez megoldható?
canniball : Fejér megyében. Nekem azt mondták egyenlőre pest megyében van felfüggesztve csak.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz FamulusSolar #3273 üzenetére
sajnos elég vakon megyek a dologban. Gondolod megvezetnek?
-
félisten
válasz canniball #3277 üzenetére
Igen még él a magánszemélyekre vonatkozó.
A GINOP-4.1.1-8.4.4-16 zárult le tegnap , a vállakozásoknak szóló.FamulusSolar :
Örök hála a segítségért, megpróbálok odafigyelni rájuk. Tiszta energiák. hu ról jönnek elméletileg tőlük jött az adatbekérő. A cég akikkel csináltatom pályázatíró cég, nem ők a napelemesek.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz FamulusSolar #3283 üzenetére
Úgy volt hogy lesz hőszivattyú is a napelem mellé meg komplett fejlesztés fancoilokkal stb, 9 milliós projektnek indult és ez a cég elvállalta hogy a komplett kivitelezést a végéig levezényli több kivitelezővel is pályáztat és küld rá ajánlot .. na most ebből elég sok minden mellé ment de már mindegy, kifizettem nekik eddig 300 ezret, amit majd állítólag leírhatok önerőből 7.5 % értékéig a hitelnek... A hőszivattyúval annyi probléma és buktató adódott, hogy a végén feladtam és klímás fűtésre térek rá saját erőből, és maradt simán 9 kW a napelem.
Én most már ott hagynám őket, volt veszekedés meg satöbbi, konkrétan augusztus óta nem jutottunk el addig , hogy beadjuk a pályázatot és az első árajánlatot kb 1 hónapja tudták adni a komplett rendszerekre , amiben benne volt a hőszivattyú... de most már rettegek, hogy megszűnik a pályázat és kidobtam akkor több mint 2 misit fűtő jó minőségű japán klímákra, mert jelenlegi fogyasztásom messze van a 9 kW tól, de így már belekalkuláltuk ezeket az eszközöket, amiket a napelem felrakásáig be kell szereltetnem.reménykedem hogy csak egy általános szöveg , a fényképes rész ahogy írja agyarka is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz csemberlen #3294 üzenetére
Szia! igen itt jobban látszik.
Az EOn tól kijött szerelő még akkoriban , amikor a 3 fázis jött be, azt mondta , ha veszek jobb minőségűeket, mint ami nekik van szívesen beépíti. leírta a típusát milyet vegyek és azokat vettem. AEG ha jól tudom, nem 100%.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz csemberlen #3300 üzenetére
a ház színezésére gondolsz?
szerk: jah nem gond, nem igazán látszik. az óra az utcafrontról sőt kifejezetten hátsó részén van a háznak. ne kérdezd hogy hogyan én sem tudom. Bárcsak már ott tartanék
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz csemberlen #3307 üzenetére
Gondolom megoldják, nem hiszem , hogy ez a legrosszabb hely amivel találkoztak, legyen az ő dolguk.
Miattam véshetnek fúrhatnak faraghatnak. Működjön és legyen jó ez az első szempont ebben a dologban.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz csemberlen #3315 üzenetére
nekem ez 2003 és 2004 között lett készítve.
majd rákérdezek a szakiktól ha jönnek. Egyébként minden földelés és Sín rendben van átjött a szomszédom megnézte, ő amolyan mindehez is ért.
Szóval rákérdezek majd hogy beépíthető e., mert akkor megcsináltatom.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz FamulusSolar #3320 üzenetére
köszi meglesz mindenképpen. Elméletileg elég jó szaki csinálta anno,de hogy miért nem javasolta ezt nem tudom.Nem szokott gond lenni semmivel , lecsapkodás ilyesmi,pedig van fogyasztó bőven, szóval reménykedek, hogy rendben vannak a kötések is nem kell kinyomozni hibákat.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz danieltailor #3450 üzenetére
Írok privát véleményt róluk és az egész tortúrarol, amine még nincs vége ha érdekel írj rám.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Geresics #3463 üzenetére
Azoknak írom, akik gondolkoznak a Klíma + napelem kombón, hogy pár napja módosították az MFB pályázatot és sehogy nem váltható ki a klímás fogyasztás napelem által. A Klímák fogyasztása nem tehető bele a hitelprogramon belül napelemek teljesítményére utólag sem......
-
félisten
válasz Geresics #3466 üzenetére
nincs sajnos, a pályáztat író a cég akikkel szenvedek 6 hónapja, tegnap közölte hogy sajnos vissza dobták a be nem fogadott pályázatokat is és újra kell írni.
De egyébként nem találok erről semmit.A pályázatba a klímák tanúsítványának megfelelő átlagos energia fogyasztást bele kellett írni nekem, azaz egy 2,5 kW 4 scoop értékű klímánál 1,12 kW, és erre számoltak egy éves átlagos fogyasztást majd méretezték a napelemet. ( nekem 5 klíma lett volna különböző értékekkel fűtésre)Így került volna fel plusz 5,3 kW a 4 kW alapból szükséges mellé napelem formájában a tetőmre. javasoltak most egy kerülő utat, elektromos Norvég típusú fűtőpanelek képében.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz FamulusSolar #3468 üzenetére
De ez meglévő dologkent lett feltuntetve a pályázatban nem majd megvalosuló.Saját pénzből vett rendszer energetikai felméréssel ami a pályázat kezdeti szakasza és a kivételes kozott(azaz az elmúlt fél évben) lett felhelyezve.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
nekem a suntechre, ami lesz nekem a Tisztaenregiáktól , ezt írták: Mivel te is fejérmegyei vagy meg én is ,nagyjából egyforma a napsütéses órák száma felénk.DK tájolású a tetőm ,42 fokos
Polikristályos modul:Maxim 275W Smart
- 8,53kW
-8951-9804 kWh/év
-52,7m2
-31dbMonokristályos:Maxim 295W, Smart
-8,26kW
-9107-9974kWh/év
-48m2
-28 db
Azaz Monoból kicsit kevesebb kell ( 3 panel, de nagyjából egyforma a termelésük.)
Ezzel szemben a Polykristályos ára 3,46 millió a Monoé 4,11 millió. egyforma inverterrel, majd 20 % kal drágább. Szerintem nem hozza vissza az árát ez a többletköltség, 650 ezer forint akkor már feldobok mér pár panelt polyból mert 10 kW inverterel van mindkettő.[ Szerkesztve ]
-
félisten
persze , ez világos volt hogy mi miatt kell kevesebb , a 9 kW nálam, nála meg a kb 4 kW megcélzott teljesítmény miatt írtam, hogy kevesebb kell. Nekem nincs pl 52 nm2 helyem egy darab délkeleti tetőn, garázsra is megy sajnos. Az árkülönbség oka ebből a szemszögből mindegy, ő is ilyen típusút kérdezett többek között,Suntech maxim. 600 ezerrel több az ára egy 8,26 kW teljesítményű mononak, mint a 8,53 kW Polynak,de az éves hozama szerintük több valamivel.
Én is sokat mérlegeltem, mikor itt írtátok, hogy a különbség nem éri meg, akkor döntöttem, hogy maradjon a poly.Remélem nem bánom meg, kicsit aggaszt hogy havi 3 ezer forinton aggódok, de a napelemes mérnöksrác szerint lehetséges hogy még jobb is ide a poly mint a mono, függetlenül az ártól.[ Szerkesztve ]
-
félisten
srácok ha bemegyek személyesen egy EON ügyfélszolgálatra ott kaphatok azonnal tartozás mentesség igazolást? mert amúgy 15 nap alatt küldenék...
-
félisten
válasz agyarka #3589 üzenetére
Köszi szépen, bemegyek akkor személyesen.
nem tudom, hogy a pályázathoz nullás igazolás kell vagy csak az hogy nincs közüzemi tartozásom, mert az EON azt ,mondta, ha nullás kell akkor be kell fizetnem az összes kiállított számlát, ami előre van azt is.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #32577792 #3597 üzenetére
Igen köszi, szerintem is az lesz. egyébként 2 napon belül beszereztem az összes igazolást, ha holnap megkapom az EON tól meg a NAV hoz is kaptam időpontot.
Bánom, hogy szóba álltam a pályázatíró céggel, ezt megtudtam volna csinálni magamnak[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz grabber #3619 üzenetére
Nálam most klíma és norvég típusú elektromos fűtő panelek lesznek mellé téve ha a klíma nem bírja. Az elektromos fűtő panelek ára viszonylag jó jelenleg, Én Nobo-t vettem 10 év garanciával összesen 10 kW méretben.nem igényel karbantartás, bárhova elhelyezheto, bárki felteheti, te is. Egy konnektor kell hozzá. Napelemmel kombinálva gazdaságos is.
Nálam a 13 nm2 tetoteri szobát az 1000 wattos Nobo tegnap 23 fokon tartotta 24 órán át 8 kW fogyasztással teszt jelleggel.[ Szerkesztve ]
-
félisten
35 fokkal működtetted a radiátorokat?
Én többek között ezért dobtam a hőszivattyút a pályázatból, mert 50 fokos előremenőben gondolkoztunk az energetikussal és azok a hőszívattyúk amik ilyen 50-60 fokos vizet tudtak az amúgy is drága alapáron felül is drágábbak voltak. Olyan 4 millió körül állt meg egy 16 kW pl Panasonicból és még ehhez hozzá jött volna egy csomó egyéb dolog, puffer, HMV beton alapozás megszakítók kiépítése stb vagy pedig fan-coil amihez elég a 35-40 fokos víz.. . A fancoilra azt mondták, hogy anélkül még fűteni nem fogok tudni, mert 40 fokos víz kevés a radiátoromnak..Én mondtam, hogy szerintem ha kicsit tovább fűt 40 fokos vízzel mint most 55 fokossal, akkor is jobban járnék,de szerintük ez hülyeség.. ezek szerint még sem annyira...[ Szerkesztve ]
-
félisten
nekem is Porotherm 38 NF + 5 CM szigetelés, betonba 8 cm van.. 10 éves vogel radiátorokkal.. ah most már mindegy de azért most ideges lettem..
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ah nem már megedződtem ezen a rohadt pályázatíró cégen.
Valószínűleg pénz nekik ez is, ezt tartották szem előtt hogy megvetessék velem ezt is .
A fanCoil átállás még így is, hogy szigetelt műanyag csöveim vannak, kb 1 millió lett volna.
Aztán mikor vissza mondtam az LG hőszivattyúra adott 3,8 milliós ajánlatot, akkor már volt mellébeszélés,de már féltem, hogy kicsúszok a pályázati pénzből, mert Pest megyében épp akkor zárták le.
Igazából én is ráfáztam meg ők is, mert ők sokat akartak rajtam fogni nekem meg nem lett Hőszivattyúm.9 milliós pályázatból lett 4 ,2.
Mondjuk környékünkön senki nem vállalta volna szervizelését kivéve egy pesti cég , akik megoldották volna, ami ha mondjuk tél közepén gond van azért elég necces, hogy 1 cég szerelőire vagy utalva, hogy épp mikor tudnak kijönni hozzá. Elég sokan lebeszéltek róla, szakemberkék is aztán lemondtam róla. Így maradt a klíma meg a fűtőpanel..[ Szerkesztve ]
-
félisten
nem tudjátok esetleg, hogy a napelemes pályázatnál kell a takarékszövetkezet fele egy igazolás, hogy nincs az önkormányzat fele tartozásom. ( gépjárműadó, ilyesmi) Azt honnan kell pontosan kérnem( KAB ?) illetve milyen formanyomtatványon?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Óra topik
- New Game Blitz - 2024
- Milyen széket vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amazon Kindle
- PlayStation 5
- Egy fél GPU passthrough KVM-en
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest