Új hozzászólás Aktív témák

  • kchris78

    veterán

    válasz OPiiPO #35772 üzenetére

    [link]

    Szőke Sándor:

    EGy VER-ben sokkal több dolog van, mint , hogy "töltjük fel az áramot".. Frekvenciatartás, hossz-keresztirányú feszültségszabályozás, több feszültségszinten, védelmi kérdések, stb..

    A Problémát régóta tudjuk, én utoljára két éve írtam belőle projektmunkát. "Naperőművek hatásai a villamosenergia rendszerre". Ebből próbálok kiragadni idézeteket:

    "Egyik ilyen probléma a napelemek betáplálása következtében létrejövő feszültségemelkedés."

    "További probléma a napelemes rendszerekkel kapcsolatban a gyenge hatásfok ( emiatt nagy felületigény ), illetve a szabályozatlan termelés ( időjárásfüggőség ). Megemlíteném, hogy PV rendszereknél problémát okozhat az is, hogy energia-áramlás történhet a mögöttes KÖF hálózat felé."

    Szabályozatlan termelés:
    Az előzőekben leírtak alapján láthattuk, hogy 1370 W/m^2 az a napenergia ami a földet éri. Ennek egy része elnyelődik, egy része visszaverődik. Így keletkezik a gyakorlatban használt 1000W/m^2-es érték. Nagyon sok tényező befolyásolja ezt az értéket. Ilyen maga a nap pályája ( tehát az évszakok, napszakok, földrajzi elhelyezkedés ) A szabályozatlan termelés okozója még az időjárás ( felhős ég, hó ), de ilyen a környezeti hőmérséklet és a páratartalom. A későbbiekben megismerkedünk az ehhez kapcsolódó hagyományos centralizált villamosenergia-rendszer alapjaival.
    Az inverter nem képes tökéletes, csak alapharmonikust tartalmazó szinuszos áramot előállítani, ezért felharmonikusok jelennek meg a hálózatba táplált váltakozó áramban. Ezek a felharmonikusok több nehézséget is okozhatnak a villamosenergiarendszerben, elsősorban a villamosenergia-minőség területén. A felharmonikusok által okozott problémák:
    10
    • Valódi effektív érték növekedése – túlterhelés, veszteség
    • Kondenzátorok-túlterhelődése (Xc=1/(C),   Xc   Ic)
    • Tápfeszültség torzulása
    • Generátorok, motorok, transzformátorok túlterhelődése
    • Áram a nullvezetőben

    folytatás ott van a kommentben...

Új hozzászólás Aktív témák