Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • petakpa1

    őstag

    Szeretném lakásomhoz tartozó terasz egy részét beépíttetni és arra gondoltam, hogy polikarbonát helyett a fényt részben áteresztő keret nélküli napelemeket használnék héjazatnak.

    Egyenlőre még árajánlatot sem kértem senkitől, csak gondolkozás szintjén vagyok, hogy egyáltalán érdemes-e belevágni a napelemes teraszba, ebben szeretném a hozzáértők segítségét kérni :) .

    A befedendő terasz alapterülete kb 290x410 cm lenne.
    Ha a korlát felőli oldalon 200 cm lesz a magasság, akkor kb 300x410 cm tetőfelület adódik, kb 15% lejtéssel a napelemek részére.
    Ha a korlát felőli magasságot leengedem 190 cm-re (ennél alább nem szívesen mennék) akkor kb 17% lejtés jönne ki.

    A terasz déli fekvésű, IV. emeleti, egyáltalán nincs beárnyékolás, gyakorlatilag napkeltétől napnyugtáig süti a nap télen nyáron, helyileg Budapest XIII. kerületében van.

    Az éves áramfogyasztásom 2200-2300 kwh.

    Kérdéseim:
    1) létezik olyan napelem ami ilyen elhelyezés mellett is tud hatékonyan áramot termelni?
    2) 15-17% lejtés miatt nagyon koszosodni fognak a napelemek? Folyton mosni kell őket hogy termeljenek? Évi 1-2x lemosás miatt nem esek kétségbe természetesen, csak ne havonta kelljen.
    3) Ekkora tetőfelület elegendő-e a saját fogyasztásom megtermelésére (ha kicsit kevesebbet vagy többet termelne a rendszer attól nem esek kétségbe)
    4) Ugye jól értem hogy ezek a féligáteresztő napelemek teljes mértékben képesek kiváltani a héjazatot, be lehet úgy építeni őket, hogy teljes vízzárást biztosítsanak?
    5) Az invertert elhelyezhetem az I-vel jelölt helyen? A villanyórám egy szinttel lejjebb a III. emeleten van, míg a kismegszakítókat fi relét tartalmazó kapcsolótáblám a lakáson belül a bejárati ajtómnál van. Az inverterből kijövő megtermelt 230 V-ot hol kell becsatlakoztatni a saját áramkörömbe? A villanyóránál, a kapcsolótáblámnál, vagy bárhol?
    6) Létezhet olyan kivitelező aki az alépítményt (maga teraszbeépítés) és a napelemrendszer komplett engedélyeztetését kivitelezését is vállalná? Örülnék ha lenne ilyen, mert nem szeretnék abba a helyzetbe kerülni, hogy az alépítményt (szarufákat) kivitelező és a napelemeket felrakó vállalkozó egymásra mutogatnának, hogy nem jó távolságra vannak a szarufák, vagy épp nem lesz vízzáró a napelemekből álló héjazat, mert a napelemesek csak arra figyelnek, hogy elektromosan rendben legyen a rendszer, nem a vízzárásra, mert az általában nem szempont hiszen van alatta külön héjazat.

    Előre is köszönök bármilyen véleményt, javaslatot, ötletet.

    [ Szerkesztve ]

    "... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

Új hozzászólás Aktív témák