Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz gyulank #14398 üzenetére

    "Engem olyanok érdekeltek volna az összefoglalóban, hogy megbízható napelem"
    Mitől lesz megbízható? Mitől nem? A sokak által köpködött Amerisolar is tökre megbízható, csak volt egy szállítmány, ami sz@r volt. Kiderült, hogy már a kínait is hamisítják...

    "meg ami kell hozzá gyártók"
    Van egy csomó. Tegnap több volt, holnap pedig mások lesznek. Szándékosan nem írtam gyártókról, mert napról napra változnak, és egy-egy modellcsalád is lehet tök más, mint az előző, miközben egy konkurens meg teljesen átírja a piacot. Arról nem is beszélve, hogy a világ minden pontján egymást perelik a gyártók, hogy ki mit másolt a másikról (pl. a PERC technológia pere egyre érdekesebben alakul)...

    "jó ar/érték arányú"
    Napelemek terén ilyet nem tudsz leírni, mert pl. most egy 3,6MWp projektemhez péntekről keddre 11%-ot emelkedett a panel ára, és a raktározási időt is lerövidítették! Ez alapján összefoglalóba beírni nem lehet. Kommentek között viszont találsz aktuális, pillanatnyi infókat, pl. az elmúlt időszakban a Longi 370 jól muzsikált ezen a téren. De hogy jövő héten mi lesz? Ki tudja?

    "A görbés képen nem volt feltüntetve, hogy melyik vonal mi."
    De. Ott van a görbék alatt középen. Oda van a kép alá írva, hogy hogy tudod nagyítani. Ráadásul aki elolvassa a kép alatti leírást, az abból is meg tudja érteni.

    "De ha már ábrák, meg beszén a poli, és mono összehasonlításáról, akkor lenne összehasonlítás"
    Nincs olyan rendszerem, ahol ugyan azon körülmények között (értsd, pontosan(!) ugyan ott, ugyan olyan dőléssel, ugyan olyan tájolással, stb.) lenne panelenkénti, vagy akár sztringenkénti monitoring. Spoiler: az új irodaházunkon lesz ilyen! ;)

    "Meg lehetne beesési karakterisztika"
    Van. Összefoglaló 2. pont. Pécsi helyszínre, éves viszonyra.

    "Meg össze lehetne hasonlítani különböző helyzetekben, olyanokban amik vannak."
    Minek? Egyértelmű: süt a nap: van termelés. Nem süt: nincs termelés. Kicsit süt: kicsi termelés van.

    "Nem tudom, hány százalékot vesz el a felhő általában, én úgy érzem, sokat mondok, ha a felhőn átjön a napsütés tíz százaléka."
    Sőt, a légszennyezettség, a szállópor koncentrátum, és a páratartalomról sincs semmi itt feltüntetve. Minek? Ha van ilyen infód mihez kezdesz vele? Elfújod a felhőt? Eltereled a járműforgalmat? Lekapcsolod a fűtést a környéken? Ezeket nem tudod befolyásolni, ergo mindegy is. Amúgy is 100x elmondtuk már: a pillanatnyi termelés semmit nem jelent éves szaldó esetén. Bruttónál ez változni fog, de az külön témakör.

    "Mindenesetre lehetne egy olyan vizsgálatot is tenni, miután kiderült igazából melyik mennyivel milyenebb a másiknál milyen időben, hogy itt milyen arányban vannak általában a milyen napok. Mondjuk évszakonként"
    Értelmetlen.

    "És akkor már valamennyire objektíven lehetne beszélni a dologról."
    Szerintem eddig is elég objektíven álltunk a dolgokhoz. Nem hiszem, hogy túl sok más helyen találsz úgy infókat, hogy aki mondja ne lenne valamilyen szinten érdekelt abban, amit mond. Ha valaki polit forgalmaz, az a jó, ha monot, akkor az. Ha Froniust, akkor az, ha Huaweit, akkor az, a SolarEdge-et, akkor az... Itt szerintem megtalálod, hogy mi miben jobb, mi a cellaoptimalizált napelem, stb.

    "Addigis le kéne írni, hogy hogy épül fel egy-egy rendszer, mi kell hozzá"
    Le van írva. Általánosságokban ugyan, de ha leírnánk ide minden egyes lehetőséget, akkor az hosszabb volna, mint a Háború és béke!

    "és hol lehet venni."
    Bárhol. Telepítőnél, kereskedőnél, néha még a Praktikerben is. Ebay, AliExpress, Jófogás. Pécsi vásártér, vagy épp teherautóról kéz alatt számla nélkül, levágott csatlakozókkal. Bárhol. Hogy Te hol szeretnél vásárolni, azt már had ne én mondjam meg...

    "Ha már kisebb teljesítményt nézünk, meg ha inverterre keresünk, csak 12V-os találatok vannak."
    Nem igaz, nemrég volt itt szó a mikroinverterekről. Ezzel akár panelenként bővíthetsz, és akár egy panelt is üzemeltetsz. Keress vissza bátran! ;)

    "De a napelem se fix 12 Volt gondolom, meg a 12V-os skkut sem 12Volttal kell tölteni. Már ez probléma."
    Vannak 12V panelek, és vannak töltésvezérlők is. Minden van, amire van igény. Keress, és találsz! ;)

    "Akkor jön a következő probléma, hogy olyan inverter kéne, ami képes akár 3kW-ot is adni. Ennek az ideje nyilván függ az időtől, napelemtől, és akkutól, de ne az inverter miatt ne lehessen használni semeddig a mikrót, fűnyírót, láncfűrészt, szívattyút, hegesztőt, flexet, fúrót, stb.!"
    A probléma inkább az, hogy nem tudod, hogy mit szeretnél. Amíg ezt nem döntöd el, a legjobb szándékkal sem tudunk segíteni, pedig hidd el, próbálunk! :K

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák