Új hozzászólás Aktív témák

  • bekesizl

    csendes tag

    válasz gyulank #14395 üzenetére

    Ha a fal/padló/mennyezet oldalt nézzük, akkor a bútorokkal letakart részek már nem fűtenek (hatékonyan).
    Ha fal lesz tele fóliával ott, ahol nincs bútor, nem lehet egy képet sem felfúrni a falra.

    De az igazi átverés nem itt kezdődik.
    Ha megnézel egy napenergia hasznosulási éves eloszlást (lásd alább), akkor világosan látszik, hogy amikor sok napenergia tud hasznosulni (nyáron), akkor neked nem kell fűteni.
    Ellenben mikor fűteni kéne (télen), alig termelődik valami.

    Ezt csak energiatárolással lehet kompenzálni.
    Addig még kijöhet a matek, amíg szaldó van (és jogosult maradsz rá). A szaldó jelenleg a legolcsóbb energiatárolás (legalábbis neked).
    Utána ilyen mértékű energiatárolás ára már megfizethetetlen lesz.
    (Vagy olyan mértékben kell túlméretezni a rendszert, ami megint gazdaságtalan. Másképpen: télen is kell annyit termelnie a rendszernek, hogy a direkt villamos fűtés irdatlan teljesítmény és energiaigényét teljesíteni tudja.)

    A másik átverés az, hogy ha mindenhol csak panelek/fóliák vannak a vizes felületfűtések helyett, akkor később még esélyed sincs másra áttérni. (Villannyal működik a bojler, a villanykazán és a hőszivattyú is, amire ráadásul igényelhető H-tarifa, októbertől áprilisig éjszakai áram árán adott energiával.)

    A fóliák elektromos tere által okozott elektroszmogot is szokták veszélyként emlegetni (mintha egy nagyfeszültségű távvezeték alatt élnéd le az életed).

    És persze a "tegyük energiatakarékosabbá az épületeket" célt sem teljesíti egy ilyen rendszer egyáltalán.
    Amíg az épületek szerkezete nem szigetel kellően, addig a ház mellett az utcát is fűtöd.
    Ha az épület jól hőszigetelt, akkor akár egy napos téli nap napközben is termelhet valamennyit a fűtésre, de ha kihűl a ház, mire hazaérsz...

    Persze a fürdőbe egy-egy ilyen panel, amit a fürdés idejére bekapcsolsz, hogy ott gyorsan csináljon meleget rövid ideig, arra ideális.

Új hozzászólás Aktív témák