- Star Trek Online -=MMORPG=-
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- EAFC 24
- Assetto Corsa Competizione
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- Test Drive Unlimited [FAQ, Ph! Játékosok listája és térkép az első hszben]
- Megjelenési dátumot kapott a Tomb Raider animációs sorozat
- EA Sports WRC '23
- Csak 2025-ben érkezik a Little Nightmares III
- PlayStation 5
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitalpimp
senior tag
Kollégám a csomagtartóba hanyagul csak bedobott kisbalta miatt vagy 1 évig járt a yardra, mire visszaadták neki, meg nem lett bünti a dologból. Pedig kempingezésből jöttek. Szóval ez olyan, hogy épp milyenje van a rend éber őrének.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
Szerintem ilyen tudtommal nincs senkinek. Élező rendszere van többeknek, meg kövek. Schawonak van egy profi vizes köszörűje, de az már tényleg pro cucc.
Ennyiért én inkább 2-3 jó követ vennék, az tuti jó mindenhez. Akár még gyémántlapot is vehetsz."...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
veterán
válasz Fishor #11828 üzenetére
Nekem ilyen célra nagyon bevált az ívelt pengéjű flexi Dick ErgoGrip csontozókés .
Csirkemellhez elég a 13 cm-es, ha karajt, lapockát is gyakran csontoznál, akkor vedd a 15 cm-est.
Ha comb és csülök csontozása is gyakori feladat, akkor (szerintem) kell egy külön 15 cm-es egyenes pengéjű csontozókés. Ezzel pl. a csirkecombot, szárnyat is jobban tudod darabolni.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Fishor #11828 üzenetére
Csirkéhez én 20 centis séfkést használok. Hártyázásra valami hegyes kell, mert alá kell szúrni, pl. 15 centis evőkés. A csontozásokat is a séfkéssel csinálom, ez általában sertés csülök. Halat nem nagyon vagdosok, a méretétől függően kell kést választani, séfkés a filézéshez jó, a filét szeletelni azért inkébb a japcsik tudnak szépen, sashimi vagy yanagiba.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
roseben
kezdő
válasz Fishor #11834 üzenetére
A legolcsóbb talán a "kő". Vízes, olajos, gyémánt. Vízben áztatni, locsolgatni kell, illetve olajozni. Bármelyik jó amíg nem szuperkemény acélról van szó. Hátrányuk, hogy mire megtanulod az nem két hét. Rutin kell mire az élszöget az élezés alatt tartani tudod. Lehet használni szögtartókat, vagy bejelölni az ujjadon egy pontot a pengehát helyének. Két, három szemcseméretű kő elég, megy egy pasztás bőr.
Ha azonnali eredményt szeretnél akkor 3 opciót tudok javasolni. Szalagos élező, vizes kőkorongos élező és a vezetett élezők. Ezekkel is el lehet rontani az élszalagot is, meg az acél hőkezelését is. Aliexpressen vannak olcsóbbak is, amik olyanok amilyenek.[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Fishor #11834 üzenetére
Szerintem az alja ahol érdemes kezdeni az a parkside kő, ami 5000 ft volt a «nem tudom melyik áruházban, talán aldi». Nekem van 690 Ft-os kövem is, írtam itt róla, teszi a dolgát, csak morzsálódik, az árát éri.
Sokaknál bevált (nekem nincs) a work sharp guided field sharpener ami akcióban 9000 körül volt, az egy jó élező. Szerintem követ, vagy gyémánt lapot nézz, ezek tartósak, sokáig kiszolgálnak, és jól éleznek. -
nagyúr
válasz Fishor #11841 üzenetére
Kezdőknek video.
"Ezzel a szakacskéseket is meg lehet élezni akár? "
Én 20cm-es pengehosszig simán használom.
De nagyobb késekhez ott van a WORK SHARP Benchstone Knife Sharpener WSBCHBSS-I
"Elég tartós a kő ami benne van és elég jó minőségű, ahhoz hogy tényleg éles legyen a kés?"
Nagyon sokáig jó lesz.
A lényeg, hogy ne nyomd neki erősen, mert kifordulnak a helyükről a gyémánt szemcsék.
Maga a gyémántok szinte nem is fogynak el."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
z123456z
őstag
válasz Fishor #11834 üzenetére
Ezeket szerintem hanyagoljad. Én kipróbáltam, a 600-as durvább, mint a 400-as, tapasztalat híján azt sem tudom, milyen erővel kell nyomni, mostanra mindkettő majdnem sima. Ezzel vagy hasonló technikával élezni egy gyötrelem, részemről maradok a csettegő vagy csattogó, húzogatós élezőknél. Bár kíváncsiságból most rendeltem aliról egy állítható szögű húzogatóst.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Fishor #11834 üzenetére
Elmondták a többiek a lényeget, szinte bármelyik élezővel lehet jó élet csinálni.
Viszont nagyon fontos a szög. Sok ember nem elég ügyes, hogy szabad kézzel tartani tudja a szöget. Ha csak pár fokkal laposabban tartod, mint az adott kés élszöge, akkor adsz a kakinak egy pofont, nem éles kést csinálsz. Ugyanez igaz a vezetett élezőkre is, ha nem pontosan oda állítod a szöget mint ami a késen van, akkor nem élezel, illetve ha nagyobbat, akkor igen, de akkor meg nagyobb lesz az élszög mint eddig, és ezért nem lesz olyan éles.
Tehát a szabad kezes kő/gyémánt vagy bármi kiesett, ez a "ráfektetem és majd tartom" is, nem tudod olyan pontosan tartani.
A vezetetteknél nagyon pontosan be kell állítani ha állítható, ide tartozik a vizes köszörű is.
Nagyon jó közelítésnek tartom a ferde köveseket, mert ott a függőlegest kell tartani, és az szerintem sokal jobban megy mindenkinek mint a ferde szöget.
A tökéletes az ahol nem tudod a szöget elrontani, ráadásul piszkosul gyors, az a szalagos csiszoló. Az enyémen fix 15 fok van, a Worksharpokon meg fix rések ha jól emlékszem.
Miért gyors ezekkel az élezés? Mert minimális anyagot kell leszedni, hogy a két sík felület az élnél találkozzon, semmit nem szedsz le fölöslegesen a rossz szög miatt.
Ezen kívül ajánlom továbbra is a nagyítót és a fejlámpát, ezekkel jól el lehet dönteni, hogy mikor kell abbahagyni, mert minden további fölösleges. Nem lesz rosszabb de már jobb se, csak fogy a penge anyaga.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
veterán
-
veterán
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Fishor #11873 üzenetére
Én egy jó minőségű 1000-est vagy egy 600/1000-es kombi követ vennék. Nekem az első kövem egy 1000/6000 King kő volt, annak az ezrese mellé csak akkor kell valami alá, ha nagyon eltompult késeket kell élezni, a 6000-es pedig csak borotvakésekhez kell. Szóval szerintem ha nem gömbölyű a kés éle akkor szerintem egy 1000-es pont elég. Ha vannak nagyon kemény acélok akkor a 600-as alá.
Ha nem fafaragáshoz vagy egyéb nagyon finom munkához kell akkor szerintem szükségtelen, sőt talán kontraproduktív a nagyon finom polír él felé elmenni 3000, 6000 és bőrön fenés az én véleményem szerint youtuberek játszótere és felesleges. -
gyapo11
Topikgazda
válasz Fishor #11873 üzenetére
Az elsőt nem ismerem, a Haiduból van egy 1000-es, az nagyon finom, érzésre finomabb mint egy 1000-es csiszolópapír vagy gyémántlap. Szerintem konyhába elég a két kő, 300-400 és 800-1000. Ha nem konyha, hanem pl. bicska, akkor lehet följebb is menni és szuper élet fenni rá.
Még annyit hozzátennék, hogy a kövek finomságát megadják, ez nagyjából stimmel, amit nem adnak meg az az, hogy mennyire kopik a kő. Tehát ezt csak tapasztalatból lehet megtudni, és egy kádas kő nem olyan jó mint egy sík, valamint a puha követ ha gyakran síkoljuk, akkor hamar elfogy.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Fishor #11864 üzenetére
Én a Sandvik acélt venném inkább.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
roseben
kezdő
válasz Fishor #11883 üzenetére
A 250-essel gyorsan lehet haladni viszont ezzel szeded le a legtöbbet. Újraprofilozáshoz ajánlom, amikor más élszöget alakítasz ki. Konyhakésekhez kétszer, háromszor elég végigmenni és már sorjás is a másik oldala. Van aki 600 után már pasztás bőrrel végez mert a fűrészfog jobban harap pl. a paradicsom héjába vagy a puhább de már prémium bicskán is tovább lesz éle a kitompult fúrészfognak mint a szintén kitompult simább élnek. 600-as gyémánt után én egy finom kerámiával még áthúzom (ezzel szoktam fenni ha használat közben szükség lenne rá) végül a zöld pasztás bőrrel de ez utóbbit nem tartom szükségesnek konyhakésen. Használom mert van. Inkább bicskán bőrözök.
-
roseben
kezdő
válasz Fishor #11885 üzenetére
A 600 az nem tíz hanem 150 ha újraprofilozásról van szó, bár azt elég egy késen egyszer végrehajtani. Én nem hagynám ki a 250-et. Sok idegességtől meg tud kímélni. Az 250-es után az 1000-es kővel kérdésedre csak tippelni tudok mert még nem próbáltam, de én inkább azt választanám mint, hogy 600-as legyen a legdurvább kövem. A 3000 nem felesleges ha azt nézzük, hogy a paszta annál is finomabb. Szerintem kiválthatja. 250, 1000, 3000 szerintem jobb mint a 600, 1000 kombó. Én nem is szeretem ha a szemcseméret lépcsőfokok kevesebb mint az előző duplája. Felesleges fáradozásnak tartom.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Fishor #11885 üzenetére
Az újraprofilozás is kétféle lehet, csökken az élszög vagy nő. Nagyon nem mindegy, ha 600-assal akarsz élszöget csökkenteni, akkor az sokáig fog tartani, ha viszont egy durva kővel kialakított lapos élszög után akarsz egy kicsit növelni, akkor akár az 1000-es is jó, csak pár húzás. Nekem van 400-es kövem, és a gyári tompább élszöget laposítani nem jó, kevés. Vegyél ehhez egy 700 Ft-osat ami kádasodik, vagy egy kaszakövet, ritkán kell használni, sokáig jó lesz, majd a finomító kő leszedi síkra az élszalagot. Így lesz egy durva barázdás élszalagod, ami nem vesz részt a vágásban, és egy keskeny rész az élszalag él felőli szélén a finom éllel, szinte tükrös de még mikrobarázdás, ami vág.
Szóval fenés 1000, élezés 400 és 1000, profilozás csökkenő élszögre 180-250, növekedő élszögre 1000. Ha növelni akarod az élszöget nehogy a teljes élszalagot átcsiszold az 1000-essel, csak az él végét finoman. Így a fenések is rövidebb ideig tartanak az elején.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
H-Zol
senior tag
válasz Fishor #11888 üzenetére
Hát ez elég kicsi kép lett , de amit ki tudok nézni belőle, elég muzeális darab
Ezzel nem tudod kivédeni a követ , köszörűt, szallagos élezöt , egy idő után ezekből kelleni fog valameik !
A hentesek használják munka közben előszeretettel az acélt , de ők is egy idő után vagy megélezik , vagy megéleztetik a késeket !! -
veterán
válasz Fishor #11888 üzenetére
Egyesek szerint (nem tudom, hogy igaz-e, nincs módom ellenőrizni) a fenőacél a penge élének a kihajlását szünteti meg.
Az elmélet szerint használat közben a kés élének legkülső széle, a legvékonyabb része a nyomástól oldalra picit kihajlik, így a vágóképessége erősen lecsökken annak ellenére, hogy a kés éle tulajdonképpen megvan.
A fenőacéllal történő simogatás hatására ez a kihajlás megszűnik, az él visszamegy középre, tehát a kés ismét jól vág.
Ha a régi fenőacélod elég kemény felülettel rendelkezik és a felszíne ép és síma, akkor szerintem használhatod nyugodtan.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
z123456z
őstag
válasz Fishor #11926 üzenetére
Nekem egyelőre nem rojtolt semmit, jónak tűník az él, de nem nézegettem nagyítóval. Én úgy szoktam, hogy az első egy-két húzást érzéssel rányomom, aztán már nem. És végig megyek mind a hármon. A kamu Kershaw -t meghúzgáltam, de bizonytalan voltam a szögben, feladtam. Nem lett rossz, de gyakorlott kéz megfelelő kövekkel biztosan sokkal jobbat csinál. A másik kínai az D2, bele se tettem, viszont a 4 nagyobb konyhakés sosem volt még ilyen éles. Csodát nem kell várni egy 3 rugós élezőtől.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Erős asztalláb (Steelcase)
- Eladó-Kiadó ingatlan táblák , hogy sikeres legyen az eladás! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Xiaomi Smart Cooking Robot. Teljesen új bontatlan 2 év garanciával!
- Prémium autómatricák kedvező áron! PH tagoknak 30% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen