Új hozzászólás Aktív témák

  • bitrograde

    senior tag

    válasz bitrograde #107456 üzenetére

    III/2. A bíró okos lánya
    Talán a Neumann NDH30 adja fel a leginkább a leckét, ha az ember összefoglalná, hogyan viselkedik, hogyan értelmezi és tolmácsolja a zenét. A helyzet ugyanis az, hogy leginkább sehogy. Néhány hónapja van a birtokomban, sokat is hallgattam (az utóbbi időben sokat szorulok az íróasztal mögé), mégis nehéz megfogalmazni számomra, hogy milyen elképzelése van a zenéről. Ahogyan azt korábban egy posztban talán már leírtam, ez egy munkára hangolt, egyenletességre, semlegességre és részletességre törekvő Sennheiser, a 120 Ohmos driverből és az ahhoz épített, atomstabil akusztikai környezetből kialakítva. Hogy mennyire precízen lett megtervezve és megépítve, és milyen minőségben, arról a headfi vonatkozó témájának belső képeiből is fogalmat lehet alkotni. Példás.
    A hangja meg mintha a bíró okos lánya meséjéből pattant volna, aki jött is meg nem is, volt is rajta ruha meg nem is, hozott ajándékot is meg nem is. Egyrészt mert az NDH30 Sennheiser is meg nem is: hozza a közepek erényeit és egyensúlyát, kiegészítve a sávszélekkel és a részletekkel, de elvéve valamit a zene folyamat- és történésszerűségéből. Megmutatja, mi van a HD540 RG által rajzolt karikatúra vonalai között, de ettől mégsem lesz feltétlenül teljesebb a kép. Megépítésében jóval komolyabb (és nehezebb), de nemcsak hogy nem hozza az unokabáty nyújtotta kényelmet, hanem arra is oda kell figyelni, milyen pozícióban helyezi fel az ember a fejére, hogy érdemlegesen rajzoljon teret. Ezekért a hátrányokért cserébe egy sokkal kiegyensúlyozottabb fejhallgatót kapunk, de jobban oda kell figyelnünk a meghajtásra. Bár munkára biztosan nem OTL-t párosítanak a Neumannhoz, nálam a csővel (és az előtte lévő Soekrisszel) érezte magát a legjobban, azzal bizonyult igazán élvezetesnek a szinergia (miközben azért a Jotunheim szimmetrikus erejét is meghálálja). És tulajdonképpen ezért lehetett az, hogy belevágtam a Hifiman HE6SE vásárlásába: az OTL-t tulajdonképpen csak alkalmanként használom, csendes esti zenehallgatásra a nappali szőnyegén elheveredve, s legtöbbször a Schiit-párosról szól a zene, ha fülhallgatózom. Vagyis nem arról van szó, hogy a Neumann NDH nem illett a rendszereim egyikébe sem, hanem hogy nem abba illett, ahol használnom adatott. Egyelőre még nem tudom, megtartom-e, és nem azért, mert nincs jó hangja, vagy mert nem tehetem meg, hanem mert a „hifiből (annak árából) lesz a (következő) hifi” gazdasági elve alapján elgondolkodtam, mit lehetne a Schiit-kupac és a Neumann (és a hozzá vásárolt Hart Audio szimmetrikus kábel) árából a Hifiman HE6SE alá tenni, ami még inkább enyhíteni a kínai hihetetlen szomjúságát.
    A történethez még az is hozzátartozik, hogy a hosszú írás elkészítésekor ennek a fejhallgatónak a hangjának a leírása okozta a legtöbb fejtörést, mert a Neumann egyrészt nem igazán hagy mély nyomokat az emberben, másrészt pedig ez a fajta háttérbe húzódás, a saját hang eltüntetésére tett, nem teljesen sikertelen kísérlet önmagában is figyelemre méltó jelenség a sok önmagára mint eszközre figyelmet irányító, „én, én, én…” stílusú hangkeltő eszköz világában. A végtelenségig hallgatható füles ez is, és leginkább azoknak való, akik bele sem akarnak kezdeni a hifis technikai sportba, és csak a zenére koncentrálnának, s van egy tapasztalt jóbarátjuk, aki összerak nekik egy rendszert az NDH30 köré. Vagy akik zenét rögzítenek otthon, és korlátozott technikai körülmények között is hallani szeretnék, mit alkottak.

    (a cikk még nem ért véget, néhány nap múlva folytatódik, és egyszer talán logout bejegyzés is lesz belőle, kérem legyen türelemmel)
    :D :D :D :D :D

    Eladó DIY OTL fejhallgató erősítő a hirdetéseim között.

Új hozzászólás Aktív témák