Új hozzászólás Aktív témák

  • bitrograde

    senior tag

    válasz bitrograde #107436 üzenetére

    III/1. A karikatúrista
    A három fejhallgató közül a legrégebb óta a Sennheiser HD540 Reference Gold van a birtokomban. Első hallásra szerelem volt. Birtokoltam előtte egy Sennheiser HD250 Linear II-t (300 Ohm), Linear I-et (600 Ohm), majd egy „sima” HD540 Reference-t (600 Ohm), de a Gold a várakozásoknak megfelelően mindegyiken túltett/túltesz. Ennek oka valószínűleg a QC, a.k.a MEO. Hogy az a két driver megmérve nem 589 és 594 Ohm (ahogyan az „ezüstgyűrűs" kistestvér esetében), hanem éppen 600. Hogy a drivereket, mint a legjobb hangsugárzóépítők, itt is párba válogatták, a fejhallgatót pedig rendesen összeszerelték. Sajnos az eredeti fülpárna majd’ harminc év után teljesen elvesztette rugalmasságát, így újat kellett venni hozzá. De a modell töretlen népszerűségének köszönhetően a headfi népe ebben segít: van egy eldugott kínai boltocska, ahol majdnem az eredetivel egyező hangminőségű, randa műbőr darabokat kapni. Ez a kinézetre nem sok jót ígérő párna hihetetlen térábrázolást kölcsönöz mind az egykori 250-es, mind az 540-es sorozat darabjainak. Sosem felejtem el az OTL-t készítő barátom arckifejezését: éppen nálam járt, amikor a postás meghozta a Wang-féle párnákat, és a korábbit kicserélve nem hitt a fülének. Az is nyilvánvaló volt, hogy – ahogyan minden rendes készülék – az egykori csúcsmodell megérdemli a törődést. Így kapott egy FAW-kábelt a paletta közepéről (korábban volt hozzá, minőségileg csökkenő sorrendben: Mogami, mr.collector-féle és Viablue EPC-4), és ebben a felállásban kiválóan szolgált évekig.
    Az így összerakott HD540 RG legfontosabb tulajdonsága, hogy semmi olyasmire nem vállalkozik, amit nem tudna teljesíteni. Nem akar mindent részletekbe menően megjeleníteni, ám a zene fő vonásait majd’ minden esetben helyes belső arányok szerint jeleníti meg: a kamarazenekar nem kétszáz fővel húz bele a tuttiba, de ha kell, a viola d’amore passzívan rezonáló húrjai is teljesen kivehetők a jó felvételen. Nagy hangtömegek megmozgatására a HD540 alkalmatlan, de a RATM- és a RHCP-lemezek szólamai és energiái szépen lejönnek a teljes, erősített koncertélményszerű felvétel tökéletes visszaadása nélkül is. A hangszerhangok textúrája a hangzás efféle szikársága mellett is kiválónak mondható, annak ellenére, hogy a tonális részletekért cserébe mintha gyors, talán túl gyors, szinte rövidített hangokat és lecsengéseket kapunk. A Sennheisereket sokszor éri az a vád, hogy kiemelik a középtartományt, méghozzá a felső- és az alsó tartomány rovására. Ez megfelelő erősítés esetén egyrészt nincs egészen így: az 540 RG mindez idáig az egyetlen fejhallgató, mely képes volt a cselló hangját a szegycsontomban rezgetni (a legalsó tartomány átvitelének gyors legörbülése ellenére), és a hegedű, a trombita felharmónikusai is szépen megjelennek.
    Ha csak és kizárólag régizenét és dzsesszt hallgatnék (volt ilyen időszak az életemben), soha nem is gondolkoznék egy adott kereten belül másik fejhallgatóban. Ugyanis nem csak arról van szó, hogy a HD540 RG-nak nincs komolyabb hibája, ami miatt az ember levenné a fejéről, hanem amit csinál, azt jól, élményszámba menően csinálja. Mint a jó karikatúrista: megragadja a lényeges zenei vonásokat, és anélkül, hogy a zenét megpróbálná a fülünkbe hazudni, érthetően és befogadhatóan játssza el azt, ami a zenei kompozícióban fontos. Míg a munkára, stúdiózásra tervezett fülesek érthető módon általában a zene fizikai részleteinek bemutatására lettek tervezve, az HD540 RG a zenét, a hangok és csendek ütemes sorozatát tárja tonálisan helyesen a hallgatója elé.
    Bár nem a legjobb fejesem, nem fogom már eladni. Egyrészt mert bármilyen ár csak az elkótyavetyélését jelentené ezeknek a képességeknek, és mintha eldobnám azt együtt töltött időt, melynek során annyi zene befogadásához segített hozzá.

    (a cikk még nem ért véget, néhány nap múlva folytatódik, és egyszer talán logout bejegyzés is lesz belőle, kérem legyen türelemmel)
    :D :D :D :D :D

    [ Szerkesztve ]

    Eladó DIY OTL fejhallgató erősítő a hirdetéseim között.

Új hozzászólás Aktív témák