Új hozzászólás Aktív témák

  • haris

    őstag

    válasz Archttila #20235 üzenetére

    A gépemet 2011 szept 09-én vettem, még E350-es APU-val (Lenovo e125). A munkahelyemen WinXP-t használtam, viszont az új jövevényre azt már nem tettem volna, ha ingyen adják sem, lévén nem mai oprendszer. Gondoltam keresek valamit, amivel öröm lesz használni a gépet, de a lehető legolcsóbban akartam megúszni.
    Eleinte sok disztro-t kipróbáltam, de akkoriban a Brazos még elég újnak számított, így valami mindig hibázott. Végül az Ubuntu 11.04 maradt a gépen (érdekes módon az októberben megjelent 11.10 verzióval sokkal rosszabb lett a gép, mint az előző 11.04-el). De... (mindig van egy de!)
    ...a webkamera, bluetooth-t nem tudtam működésre bírni (webkamera nem is hiányzik), illetve a pöcökegeret csak hosszas keresgetés és utánolvasás után tudtam telepíteni.

    Ezek voltak a kezdeti gondok. Viszont a 2012-es verziók már tökéletesen működnek. Már live-ként futtatva is van wifi, bluetooth is, pöcökegér és tapipad. Egyedül a kamerát nem tudom megmondani, mert azt BIOS-ban kikapcsoltam

    Amit viszont ki szeretnék emelni, a Brazos platform azért nem egy versenyló. Nem mindegy melyik ablakkezelőt használjuk linux alatt. Azt vettem észre, hogy a KDE-t használva (Kubuntu, Chakra, LinuxMintKDE stb) sokkal jobal leterhelik a gépet, mint ha Gnome-t, pláne ha LXDE-t vagy XFCE-t használunk. KDE alatt többször is észrevettem kisebb akadást, megtorpanást, amit a többi ablakkezelővel nem tapasztaltam. A különféle linux verziók is más-más energiagazdálkodással bírnak.
    KDE és Gnome3 ablakkezelőkkel kb 5,5 órás üzemidők jönnek ki, Lubuntuval és Zorinnal (LXDE) kb 6-6,5órás, Win7-el kb6,5 (max7) órát megy a gép. (wifi-vel a netre csatlakozva, fényerő kb50-60%-on, youtube tiltott) A minél több youtube video látványos üzemidő csökkenést hoz.
    A youtube videók win7 alatt sokkal egyenletesebbek, Ubuntu alatt néha vannak megakadások. Persze ez lehet az én hibám, mert bár bogyo112 szerényen linux-gurunak titulált (köszönet érte :R ) messze nem vagyok az, csak használom. Azt várom el, hogy működjön. És ha ezt ingyen teszi, akkor megbocsátom a kisebb hiányosságokat, amik így nem is olyan zavarók.

    Egy kicsit terjengős lett. Összegezve:
    A mai linuxok bármelyike nagyon jól működik a Brazos platformmal (AMD C50/60, E350/450 E2-1200/1800) a hardverek mindegyikét azonnal kezeli gond nélkül.
    A KDE ablakkezelő szerintem kevésbé jó választás, érezhetően terheli a rendszert, a Gnome3, LXDE és XFCE bármelyik jó, egyéni preferencia kérdése.

    Gianni27 #20259
    Viktoár 45-ból szeretné megúszni, kétlem, hogy az a tesztelt i3-as noti akár egy Brazos gép árán kapható lesz, pláne nem 45ezerért :U

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák