Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz koko52 #171119 üzenetére

    Nem fejlesztést igényelne, hanem lemondást és szabályozást.

    A fejlesztés azért nem elég, mert minden fejlesztés után, Amivel elérnék, hogy adott teljesítményt adott lapka 100W-ból hozzon, meg lehetne buherálni, hogy adott lapka 200W-ból 25-30%-kal több teljesítményt adjon le és több pénzt lehessen elkérni érte, vagy ha adott lapka helyett egy 30%-kal kisebb lapkát használnak, de 30%-kal magasabb frekvencián pörgetik 100%-kal magasabb fogyasztás mellett, akkor azzal spórolnak $5-10-20-t a gyártási költségen, miközben az energiaköltséget átterhelik a fogyasztóra.

    Ez kicsit hasonló kérdés, mint az, hogy szabad-e szennyvizet a folyóba vezetni tisztítatlanul. Külön-külön mindenki (minden cég) gondolhatja azt, hogy milyen sokat lehet spórolni azon, ha nem kell ülepítőt építeni, és hogy ugyan mennyit számít pont az ő napi szennyvize az amúgy is koszos folyóban? És látszólag a fogyasztó is jól jár, hiszen ha a környezetszennyező megoldás helyett gondoskodni kellene a szennyvíz tisztításáról, akkor drágább lenne az adott cég terméke.

    Abból a szempontból is hasonló kérdés, hogy a.fogyasztói attitűd megváltozásától nem várható érdemi.változás. a környezet védelme Úri muri. A szegények túlélni próbálnak. A többségben levő alacsony jövedelműek mindig hajlandók megkötni a kompromisszumot. Persze tudom, hogy van különbség a megfagyás elleni szemétégetés és a 12 litert fogyasztó 20 éves merdzsó között. De attól még valahol egy tőről fakad.

    Végső soron a szórakoztató elektronika pazarlását is állami beavatkozással, szabályozással lehetne megoldani. Szabályozni kellene, hogy a fogyasztási görbe milyen meredekségét nem érheti el. Legalábbis gyárilag. Ha meghaladja, megy a bünti bam-bam. Károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabályozás az autóknál is van. Időnként a gyártók meg is buknak különféle trükközésekel.

    Mellesleg ez így OC lehetőséget is benne hagyná a kártyákban, procikban.
    De az már egyéni felelősség. Ha hülye vagy, tuningolhatod a kocsidat is, mehetsz autópályán hármasban, fűthetsz nyitott ablaknál is.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák