Új hozzászólás Aktív témák

  • SzekeresPeti

    tag

    Egy hónapja kértem itt tanácsot ETF-ekkel kapcsolatban, és Predátorzoli írta, hogy ő a FTSE All-World UCITS ETF-et ajánlja, amivel mások is egyetérettek. Nyilván a legjobb döntés egyéni, de szerintem ez az ETF túlzottan diverzifikált ahhoz képest, mint amennyire népszerű.

    Én most vagyok 38 éves, egyedülálló és minimalista, nem is tervezek ezen változtatni. Havi min. 30 ezreket rakok félre, eddig csak állampapírba fektettem, így gyűlt fel kb. 3,5 millió Ft az évek alatt. A közeljövőben szeretnék elindítani a portfóliómban egy indexkövető ETF-et. Nyugdíj célra takarékoskodom.

    Egy hónapja még szempont volt nálam az index múltbéli teljesítménye is, de azóta olvasgattam az ETF-ekről, és most szinte lényegtelennek érzem ezt. Azért írom, h szinte, mert pl. a Nikkei-be nem fektetnék a múltbéli adatok alapján, de a hosszútávon viszonylag stabilan emelkedő BUX, S&P 500 vagy a DAX között nem válogatnék hozam alapján. Sokkal fontosabbnak látom a költségeket.

    Azok akik az ilyen egész világot lefedő ETF-ekbe fektetnek, mivel indokolják döntésüket? Egy szimpla ország indexe nem eléggé diverzifikált? Milyen átlag éves hozamot várnak egy ilyen szinten diverzifikált ETF-től? Költségeit nézve a 2% körüli érték sztem túl magas. A JustETF nevű oldalon már találni lehet 0,07 %-os S&P 500-as ETF-et is.

Új hozzászólás Aktív témák