Új hozzászólás Aktív témák

  • zharkanyi

    tag

    válasz Lex Icon #39105 üzenetére

    Nézd. Nyilván mindenkinek megvan a véleménye azokról a dolgokról, melyek érdeklik.

    Nekem a véleményem ezzel kapcsolatban elég kemény. Sokak szerint már-már összeesküvés elmélet, de megvan a maga logikája.

    1. Devizaalapú államadósság forintosítása, akár kamatfelár ellenében. (PMÁP)
    2. Inflációhoz kötött államadósság fix (sávos...) kamatozású állampapírrá (MÁP+) alakítása, akár kamatfelár ellenében.
    3. Egyéb átlagember számára értelmezhető befektetési formák helyzetének nehezítése.
    4. Nagyszabású reklámkampány a MÁP+ erőltetésére.
    5. Hatalmas reálbéremelkedés (főleg kommunikációban, de HUF alapon hivatalos inflációhoz mérten azért nagyrészt valóságban is)
    6. Mindeközben erőteljes forintromlás (lásd 340Ft-os euró)
    7. 0%-ról az évek során 4,7%-ig kúszó hivatalos infláció
    8. Szubjektív tapasztalatok a termékek, szolgáltatások árával kapcsolatban. (én pl. 21%-al drágábban tudok ebédelni, mint 2018 decemberében)

    Nézzük az egészet egy kicsit az állam szempontjából befektető/spekuláns szemmel. Devizakockázat csökkent, lakossági állampapírállományt sikerült nem inflációhoz kötött forint alapúvá alakítani. Az embereket boldoggá tudjuk tenni a jelentős béremelésekkel, kommunikálunk egy mérsékelt inflációt, ami még hihető. A forint euró árfolyam változása kedvező hatással van az exportra és EUR alapon csökken az államadósság mértéke. Ha sikerül az embereket MÁP+-ban tartani (boldogok a hatalmas kamatukkal), miközben az inflációból néhány százalékot kreatív módon eltüntetünk, akkor úgy tudjuk csökkenteni az államadósságot, hogy azt a lakosság és egyéb megtakarítók (alapok kötelező állampapír hányada) fizetik helyettünk.
    Mindenki boldog, mindenki azt hiszi, hogy jól járt.

    1. Államadósság csökken (vagy nem nő és a többletet el lehet költeni)
    2. Lakosság boldog, mert jobban keres. (és mert nem tudja, hogy ebből reálértéken a valóságban nem tud többet vásárolni) Az állam könnyedén teljesíti a magasabb fizetéseket, mert a magas (hivatalosnál magasabb) infláció miatt az adóbevételek a valós infláció mértékével növekednek (plusz a gazdasági növekedés).
    3. Állampapír tulajdonosok boldogok, mert hatalmas kamatot kapnak, ami a 0 közeli banki kamatokhoz kiemelkedően magas és ráadásul kockázatmentes. (valójában ez a kamat negatív és nem hoz annyit a tőke, mint ha simán deviza alapon tartanánk)
    4. Ha a nemzetközi helyzet úgy alakul, akkor egy megugró infláció (10% körül nem is olyan rég jártunk még) drasztikusan tudja lefaragni az államadósságot. A MÁP+ tulajok meg az évről-évre emelkedő hozamuk miatt kivárnak és nagyrészt kiülik, míg a megtakarításuk 3 év alatt 20-30%-ot veszít az értékéből. Persze az egész válság a nyugatra/bankokra és egy vénemberre kenhető. Az állam tudja kommunikálni, hogy ő megvédte a magyarokat, mert mindenki biztonságban van forint alapon...

    Ha nem nézzük, hogy a lakosságnak okoz komoly anyagi kárt, akkor egyenesen zseniális a dolog. Mégegyszer mondom: mindenki boldog (a tudatlanságban)!

Új hozzászólás Aktív témák