Új hozzászólás Aktív témák

  • #95561216

    törölt tag

    válasz mgoogyi #38439 üzenetére

    Nem a befektetők súlyozására, hanem az indexére utaltam. Ha indexet veszel, akkor nem egyenlő súlyban veszel részvényeket, így nem is az átlaghozamot kapod meg. Az egyet pickelszt implicite állítottad a grafikon mutogatásával. Minél többet választasz, akár random módon, annál közelebb leszel az átlaghoz, és egyre kevésbé számít a medián és az átlag közötti összefüggés. A kérdés, hogy melyik oldalról fogja közelíteni az átlagot, és nem, egyáltalán nem evidens, hogy alulról.

    Sehol nem állítottam 50-50%-ot. Azt állítottam, hogy ami a mérleg egyik serpenyőjében van, annak a másikban is meg kell jelennie. Emelett még azt állítom, hogy a két oldal eredményessége közt nem lehet kettes-hármas szorzó. Az aktív-passzív összehasonlítások nagy része eleve elfogult, mert főleg publikus adatokra, vagyis magas költségű aktív alapokra és alacsony költségű indexkövető ETF-eken alapszik. Egyéni befektetőkről, trust fundokról nincsenek átfogó adataid, mégis részadatok alapján teszel általános érvényű kijelentéseket.

    Az aktív alapok nagy része már eleve ott elbuknak a versenyben, hogy nem követhetnek hosszútávú stratégiát, az alapkezelő állása 1-2 éves ciklusokon múlik, ráadásul a pénzáramlás logikája miatt olcsón kell eladniuk és drágán venniük, nincs miből bevásárolnia egy alapnak, ha "vér folyik az utcán", mert a befektetők menekítik a pénzüket, és eleve szabályozott a készpénzhányaduk.

    "Tőlem abba fektetsz, amibe csak szeretnél."

    Ez eddig rendben van. Hogy topikgazdaként részigazságokból összeállított elméletet hirdetsz, azt már kevésbé.

    A pénzem nagyját én is passzívan fektetem be, mert nincs elég pénzügyi és szektorális ismeretem. De ez nem minden szektorra igaz. Buffett az IBM-el befürdött, amikor a pénzügyi alapon befektetők az Amazonra még egy pénzégető online könyvesboltként tekintettek. Az IT-ben már akkor eléggé nyilvánvaló volt, hogy az IBM csillaga leáldozóban, az Amazon meg az IT jövője.

Új hozzászólás Aktív témák