Új hozzászólás Aktív témák

  • VirsLee

    őstag

    válasz whited #33159 üzenetére

    Hááát :) Azt kell mondanom, hogy nem Te vagy az első ember, akinek ez eszébe jutott...

    2006-ban 3.93m ember dolgozott Magyarországon
    2011-ben 3.83m
    2018-ban 4.47m

    Ha levonod a 110e közmunkást, akkor még mindig 430e emberrel több dolgozik most, mint 2006-ban. További 100e pedig még 2011-hez képest. Amennyiben ez a túlfűtött gazdaság visszaesik és a foglalkoztatottság lecsökken a korábbi szintre, akkor számolgathatsz, hogy vajon milyen hatással lesz a lakáspiacra. Arany középútként 480e emberrel számolva, ha mondjuk a foglalkoztatottak 25%-a budapesti, és - persze ez erősen spekuláció - 120e fővel csökken a foglalkoztatottak száma. Ha csak minden tizedik szedi a motyóját és keres más lehetőséget BP-n kívül, akkor is több ezer lakás kerül ki újra a piacra.

    Nem biztos, hogy akkor érdemes beleugrani ingatlan befektetésbe, amikor a csúcson van a piac. Mi 9m-ért vettünk lakást 2014-ben, egy kicsit rosszabb helyen vett most ismerős ugyanilyet 29m-ért, úgyhogy a mi lakásunk most 30m vagy picivel fölötte eladható. Teljesen agyrém ez az egész. Te tényleg ebbe akarsz beleugrani?

    Másik téma. Gyerekek. Amíg egy sincs, addig lövésed se lesz róla, hogy akarsz-e egy harmadikat. Ha már van egy gyereked, akkor azért már érzed egy kicsit a rád nehezedő terhet, de ez hárommal teljesen más lesz.

    A jelenlegi piaci környezetben senkinek sem ajánlom, hogy ingatlanba fektessen. Nagyon sok a bizonytalanság egy ilyen túlfűtött piacon, nem hiszem, hogy szeretnéd megvenni a lakásomat 30m-ért, hogy adott esetben 4 év múlva érjen mondjuk 20 vagy 15m-t. Senki nem biztos az irányba, de hatással van rá a turizmus (airbnb), a foglalkoztatás, az oktatások (fősulisok albérletei), városfejlesztés, politika, stb...

Új hozzászólás Aktív témák