Új hozzászólás Aktív témák

  • tlala

    addikt

    válasz Elemental #10906 üzenetére

    Nagyon bölcsen tanácsolja az a hozzászólás, hogy alu profilba kell tenni a nagyteljesítményű LED szalagokat.

    A "mennyire tegyem a bútor élétől a profilt" már nem olyan egyszerű, hogy "10 cm-re". Vannak sima "U" ill. "L" keresztmetszetű profilok, amelyekben a LED szalag vízszintesen helyezkedik el (az alján), és vannak olyanok, ahol kb. 45 fokos külön "padka" van a LED szalag számára, pl. ez:

    - értelemszerűen ez egészen más megvilágítási szöget eredményez. (Ráadásul azt is tudni kell, hogy a LED szalagok elég kis szögben világítanak egy izzóhoz képest, ezért fontos a pontos megvilágítási szög beállítása.)
    Jártam már úgy, hogy egy konyhai felső szekrénysor legelejére téve is inkább a szemközti, függőleges falat, illetve a pult belső felét világította meg, az első fele félhomályban maradt.

    Szerintem a konyhapult optimális megvilágítását nagyon jól mutatja be ez a kép:

    Mindenképpen lepróbálnám végleges rögzítés előtt az alu profil optimális helyzetét, hogy hogyan érhető el a pult teljes, legjobb megvilágítása.

    Nekem az anrodiszlec.hu szalagok a személyes kedvenceim, sokat használtam már belőlük, és zárt reklám dobozban is állják a sarat a mai napig is, ahol korábban valamilyen egyéb (a kivitelező által szerelt) LED szalag csokibarnára égett és meghalt.
    Konyhába a 2100lumen/24W/méter típusokat szereltem. Egyetlen szál alu profil és 2m ebből az erős, 2100 lumenes szalagból nekem elegendőnek bizonyult, pedig szeretem az erős fényt. Ha ezt meg akarod nézni élőben, Budapesten, a Blaha Lujza tér környékén egy kávézóban meg is teheted, ahol az eladópult mögött konyhapult fölé van pont szerelve, de rendeléskor látható. :) Ha érdekel, írj privátot.
    Az is személyes tapasztalatom volt itt, hogy elegendő egyik végén megtáplálni, bár általánosságban ezeket a nagyteljesítményű szalagokat már mindkét végén ajánlják táplálni.

    Akkor az ajánlott LED szalagok:
    A szilikonos szalagok valóban védettebbek (cserébe valamivel nehezebb vágás után megtisztítani, hogy fel lehessen szerelni a végcsatlakozókat), de azért ott, ahol pl. fröccsenő zsír is van, én lehet, hogy műanyag zárólappal fedhető, zárt profil választanék.

    Beltéri (nem szilikonos, ehhez viszont olyan alu LED profil kell, amihez van műanyag takarás is).

    Fontos, hogy ha megrendeled a LED szalagot, rendelj hozzá illeszkedő végcsatlakozót is (ezt rá kell tolni a vágáskor megmaradó két kis réz érintkezőfelületre a szalagon, és a végcsatlakozókból kiálló vezetékekre forrasztani/kötni a trafót. Trafón ne spórolj, mert konyhába lesz, és a fa felületre fogod közvetlenül felcsavarozni, tehát vegyél valamilyen minőségibbet, pl. ezt vagy egy ilyet.

    Alu LED profilokat itt választhatsz.
    Alu profil választásánál azt is vedd figyelembe, hogy az opál műanyag takarók jóval több fényt fognak le, mint a víztiszták, vagy a semmilyen. Rendelj a profilhoz való véglezáró kupakokat is - véd és elegáns.

    Nézd át ezt a linket konyhabútor és munkapult LED világítás témakörben, érdemes.

    Szerintem érdemes átböngészni a teljes galériájukat, nagyon jó ötleteket, megoldásokat lehet ellesni a LED-es lakásvilágítás különböző területein - a hálószobától a konyháig.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák