Új hozzászólás Aktív témák

  • kutyek

    senior tag

    válasz avl #122544 üzenetére

    Erre pont tudok rezonálni, de OFF-ba teszem inkább:
    TL;DR: a helyzet az, hogy még a CERN-ben sem az atomi tisztaságú réz a fontos (tekercsekben), hanem a forrasztás minősége és a QC.

    Előző életemben, amikor még részecskefizikus voltam, épp a CERN-ben dolgoztam akkortájt, amikor az LHC ünnepélyes indulása / indítása megtörtént. A nagy nap előtti este is a CMS kísérlet vezérlőjében dolgoztam, és már akkor is alig lehetett értelmes munkát végezni a rengeteg TV-stáb miatt, akik már a másnapi konzerv anyagokat, interjúkat stb. vették fel. A nagy napon annyi VIP volt mindenhol, hogy a "rendes" munkavégzés gyakorlatilag megszűnt. Óriási volt a médiafelhajtás és az ezzel járó izgalom is.

    Persze bennünket nem a "nagy bekapcsolás" izgatott - ez természetesen amolyan PR hacacáré volt, hiszen hetek óta volt már nyaláb és mentek az éles rendszerek. A "tudományos" izgalom oka az volt, hogy az utolsó 6-8 hétben a technológiai rendszerek műszaki ellenőrzése / beüzemelése csúszásban volt az eredeti ütemtervhez képest, így például nem tudták az összes szupravezető forrasztást időben ellenőrizni. Kézenfekvő lett volna elhalasztani az ünnepélyes "megnyitót", de sajnos pár hét múlva volt esedékes a nagyfőnök leköszönése, ill. az utód beiktatása, és ragaszkodtak hozzá, hogy még a regnáló DG alatt legyen a nagy esemény. Ennek megfelelően a nyalábút utolsó kb. egy-hatodnyi szakaszán a műszaki ellenőrzést is fel kellett gyorsítani (értsd: teljeskörű helyett szúrópróba-szerű vizsgálatok)...

    Hál' Istennek minden rendben ment, hatalmas "siker" volt az LHC start, minden fontos embernek kijutott a kellő figyelem, és óriási bulika és dínomdánom kezdődött. Ami pedig csak azért nem tartott hetekig, mert néhány nap után az egyik szupravezető forrasztás (tkp. hegesztés) - hogy, hogy nem, pont a mostohán ellenőrzött utolsó szektorban - nem igazán bírta a kiképzést, és vélhetően egy mikroszkopikus repedés eredményeként elmelegedett. Mivel itt mega/gigaamperek(!) folynak, egy aprócska ellenállásnövekedés is lavinaszerű hatást válthat ki, ahogy a fejlődő hő hatására rövid idő alatt jelentős keresztmetszeten szupravezetés helyett hagyományos vezetési állapotba kerül az anyag... Az eseményt valószínűleg ott helyben is figyelemre méltó fény- és hangjelenség kísérte (természetesen nem volt a közelben senki), de ennél is fontosabb volt az a körülmény, hogy ezeket a tekercseket üzemszerűen ipari mennyiségű folyékony héliummal hűtik. A hirtelen fejlődő hő és a folyékony hélium románca termodinamikai irányba terelte az eseményeket, melyekből az egyetemes gáztörvény és Navier-Stokes kerültek ki győztesen, és győzelmüket ünneplendő, a tizenpár-méteres, néhánytonnás "kék" szolenoidokat úgy dobálták szét az alagútban, mintha fogpiszkálók lennének.

    Egy elb****ott out-of-spec forrasztás nyomán hónapokig tartott újraépíteni egy komplett szektort (sok-sok millió EUR volt a kár), viszont ezután már nem spórolták el az alapos műszaki ellenőrzést :)
    A tanulság: a CERN-ben sem az "atomi tisztaságú" (WTF) réztekercs a fontos, hanem hogy tisztességes minőségben csinálják meg a forrasztásokat, és ne spórolják el a minőségellenőrzést.

    Bocs az offért...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák