Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz AMDFan #29932 üzenetére

    Nyilván kicsit (icipicit) sarkítottam, de van ilyen, sőt, ez éppenséggel cél is a hosszútávú üzletben gondolkodó okos hangszórófejlesztők részéről. Ugyanis, a szóbanforgó fejlesztők legalábbis kb. tíz évvel ezelőttig jól kiszámítható következetes irányok, anyagok, konstrukciós megoldások mentén fejlesztettek termékvonalakat, többek között éppen a tárgyalt célból, azazhogy a keresgélő felhasználó viszonylag nagy biztonsággal sejthesse, hogy a fejlesztő adott, ismert, következetes termékvonalába tartozó hangszórónak az adott termékvonalra jellemző hangkaraktere és elektromos-elektromágneses-elektroakusztikus viselkedése legyen. Következetesen, termékvonalasan. Adott fejlesztők esetében a hangszóró képéből és típusszámából láthatom, hogy a fejlesztő mely termékvonalának mely lépcsőfokán-leágazásán helyezkedik el a hangszóró, milyen anyagokat és konstrukciós elveket használva, ergo, a fotóból és típusszámból még az adott hangszóró T-S paramétereit és grafikonjait is elég kis hibahatárral ki tudom következtetni! Éppen ez a céljuk! Termékvonal, következetesen. Nem csak lehetséges, hanem van ilyen, sok ilyen van, célzatosan ilyen.
    Ezt már nem feltétlen neked mondom, hanem a téma közvetlen folyományaként, ugyebár shalafinak természetesen közel sincs igaza abban (sem), hogy adott hangszórónak (adott hangszóró-termékvonalnak!) például a membránanyaga és egyéb, a termékvonalra jellemző következetes konstrukciós elvek alapján ne lenne jellegzetes sajáthangja. Nagyon is van ilyenje - természetesen. És ez a sajáthang természetesen csak viszonylag kevéssé gyakható meg azzal, hogy milyen hangdobozban hogyan használjuk az adott hangszórót. A hangszóróválasztás első lépése, hogy szeretjük-e az adott hangszóró sajáthangkarakterét - mert az a sajáthangkarakter (természetesen) nagymértékben rányomja bélyegét a hangdoboz hangjára, bármit is csinálunk.
    Megint neked: Adott fejlesztők adott termékvonalaiba tartozó minden egyes hangszórónak viszonylag következetes sajáthangkaraktere és T-S-paraméter-intervalluma van. Ez a cél az adott fejlesztőknél, és általában többé-kevésbé sikerül is megvalósítaniuk ezt a célt.

Új hozzászólás Aktív témák