Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chal
addikt
válasz qnadam #80221 üzenetére
Valami régiós probléma lesz, mert itt is (Csobánka) ugyanez a helyzet. Már a modem utáni hop-on 35-40% packet loss van. Kora délután óta van ez az állapot kb. Az utóbbi 1 évben amikor hasonló volt, akkor mindig találtam a honlapjuk közlemények részében erre utaló karbantartást (szentendrei, pomázi, pilis* karbantartások), most sajnos nyoma sincs a dolognak. Remélem gyorsan elhárítják.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Már jó a Digis dns-el is, de elég furcsa, nálam ezt írta előtte:
$ host -t a bithumen.be 193.110.56.8
Using domain server:
Name: 193.110.56.8
Address: 193.110.56.8#53
Aliases:
bithumen.be has no A record
Más ns-ekkel és
dig
-el átnézve mindent pedig tök oké volt, ráadásul a bithumen.be SOA-ja (illetve serialja) semmit nem változott, most mégis talál A recorodot a digi dns. Szóval még azt is bajosan lehet mondani, hogy biztos pár percig elcsesztek valamit a domain oldalán, a digi meg cachelte a negatív hitet.Egyébként meg szerintem érdemes a google helyett inkább Cloudflare dns-ét használni (1.1.1.1). Persze tudom, hogy mindenki azt hazudik amit akar, de a g. nyíltan elismeri hogy trackel, hiszen ebből él. A CF meg azt mondja hogy nem, és ők meg ugye nem is ebből élnek.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Azért a dns nem egy agysebészet, pár perc alatt tudtad volna ellenőrizni, hogy hol van a hiba, felesleges szerintem ilyen találgatásokba belemenni ("beállítottam, de valamiért mégsem volt jó"). Egyrészt törölni kellett volna a dns cachet Windows oldalon, másrészt írták itt többen is, hogy ne azért állítsd be manuálisan mert az a végleges megoldás, hanem azért, hogy lásd hogy mi történik, hiszen nem voltál benne biztos, hogy a routered a google dns-ét használja, illetve relayezi a kliensek felé.
Szóval átállítod, megnézd, és kiderül. De ha ezt sem akarod, akkor elég 2db nslookup parancs, az egyiknél a digi ns-e legyen megadva a szervernél, a másiknál pedig a
GoogleCloudflare (1.1.1.1), és abból is máris egyértelmű lesz a dolog, miközben semmilyen beállításhoz nem kell nyúlni. Ezt sokan megtettük itt akkor, és egyértelműen a digi dns -ével volt gond.[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz Dragon3000 #80575 üzenetére
Nem a rendelkezésre állás a lényeg (persze az is fontos, de eltérés nagyon nem lesz a kettő között ilyen téren), hanem az, hogy az egyik cég nyíltan terméknek tekint téged. Amikor használod a szolgáltatást, elfogadod az EULA-t, és azt, hogy trackel. És ezt nem csak írja, hanem valóban meg is csinálja, teljesen nyíltan és jogszerűen, a te belegyezéseddel.
qnadam: nem, a Cloudflare hivatalosan is azt nyilatkozza hogy nem trackel. Persze hazudhatnak is, csak nagyon nem mindegy, hogy valaki bűncselekményt követ el azzal hogy mégis trackel, vagy köt veled egy szerződést, ami arról szól, hogy ő ezt fogja csinálni, te pedig elfogadod.
Persze mindenki azt használ amit akar, nekem aztán tökmindegy.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz qnadam #80580 üzenetére
Azért ez ennél bonyolultabb kicsit. A dns szerver az összes alkalmazás összes query-jét megkapja, amik lehet önmagukban nem adnak annyi adatot mint mondjuk a google search használata, vagy a gmail, de azért lássuk be, hogy elég szépen kiegészíti az ökoszisztémát, és a náluk létrehozott profilodat
Én ebből köszönöm, de nem kérek, semmi köze a G-nek ahhoz, hogy milyen hostneveket oldok fel pl. egy ssh paranccsal, vagy még sorolhatnám napestig... Gondolj bele, hogy mikre képes egy ilyen rendszer, ha meg van támogatva egyéb adatforrásokkal. A forgalmad jelentős része látszik. Nem a tartalma persze, hanem az hogy hova irányul, de ez is bőven elég jó deal nekik, figyelembe véve, hogy önként és dalolva adod oda ezeket az infókat.
Egyébként a CF-et is ritkán használom, de ha már rá kell fanyalodnom ilyesmire, akkor ezerszer ők mintsem a G.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz qnadam #80584 üzenetére
ebben egyetértünk, hogy hozzá tud járulni a profilhoz, de csak azért lecserélni, hogy ne kövessenek, önmagában nem érdemes.
És mégis mi a jó franc lenne akkor az elég indok ehhez? Pl. amikor már beköltöznek a házadba, és az ágyadban alszanak?
Vadidgen szolgáltató icmp válaszára meg bármit is alapozni... Én azt csodálom, hogy az alap felállásban egyáltalán válaszol erre a G és a CF is, jókis pazarlás. Ez gyárilag volt neki amúgy beállítva, vagy valami "szakember" találta ki?
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz qnadam #80586 üzenetére
Na, szerintem itt érted félre a dolgot. A böngésző csak egy tényező a sok dolog közül. Ha nem lenne teljesen tiszta, a dns szerver megkap MINDEN queryt, azokat is amikor az OS-ed az update-ért megy, vagy amikor egy levelet küldesz, vagy egy chat alkalmazást indítasz, stb.. Mindez érvényes minden eszközre, telefonra, és a rajtuk futó összes alkalmazásra ami kommunikál. Kb. ahhoz tudnám hasonlítani, mintha minden alakalommal amikor elindul a család otthonról, állna egy ember a kapuban, akinek bemondjátok a pontos címet ahova menni fogtok, ő meg felírja. Nyugtathatod persze magad azzal, hogy óó hát úgysem tudja a neveteket, így haszontalan az információ, de hidd el, hogy rég tudja.
Működő kapcsolat ellenőrzése: nekem megmondja a router snmp-n. Ha kinti címet akarnék ellenőrizni (hogy legyen valami full-path jellegű check is), akkor pedig van egy csomó saját, amiről tudom, hogy válaszol, és közel van. Ha nem áll rendelkezésre ilyen, akkor érdemes lehet valami nagyobb szolgáltató BIX node-ját megkeresni erre a célra.
Dragon3000: nincs Androidos telefonom, FB viszont igen, és ésszel használom. Egyébként meg egyik ilyen sem enyihíti vagy növeli, vagy teszi semmisé a többi cselekedeteit. Szóval ez nem úgy meg, hogy odaadom a fél vesém, és akkor úgyis mindegy, holnap vihetik a májamat is.
De ne itt kelljen már információbiztonságról és tudatos használatról vitázni, könyveket írnak erről és oktatják is, szóval én itt kiszállok, bocs az off-ért.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Egyébként ha már védeni akarjuk őket, akkor Inkább ez az a mondat ami a legényegesebb az egészben (pozitív értelemben):
"We don't correlate or combine information from our temporary or permanent logs with any personal information that you have provided Google for other services."
Mondjuk a "that you have provided" -en azért el lehetne jogászkodni egy darabig, szóval lehet, hogy ez is csak egy gumiszabály
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Annyi kiegészítés cat5 vs cat5e terén, hogy nehogy azt gondolja valaki hogy ez ilyen 1 bites dolog, hogy cat5 feliratú kábel = 100M, cat5e=1G. A cat5e kábel semmiben sem tér el a cat5-től technikailag, csupán volt egy pont amikor az ieee azt mondta, hogy úgy upgrdelik a cat5 szabványt, hogy bizonyos mérések teljesülése esetén megkaphatja a cat5e jelölést, ami egyfajta certifikáció a gigabit ethernethez. A gyártók ezután pontosan ugyanúgy/ugyanolyan cat5 kábeleket gyártottak mint előtte, csak éppen megcsinálták a szükséges vizsgálatokat, hogy ráírhassák a cat5e jelölést. Én még olyan cat5 kábelt nem láttam, amin ne ment volna a gigabit (leszámítva a fentihez hasonló gány bekötést, megtörést, elöregedést, stb..). Elhiszem persze hogy létezik (olcsó szart már akkor is szerettek gyártani bizonyos cégek), és kritikus környezetben biztosan kivágtam volna a fenébe már 15 éve én is. De hogy otthon én e miatt nem bontanék falat, vagy egy deka munkát se tennék a dologba, az egészen biztos (már úgy értve, hogy nyilván kimérném, és az eredménytől függően dönteném ezt el).
Nálam pl. 18db cat5 kábel van a falakban, több száz méter hosszan, mert a 2000-es évek elején amikor az előző tulaj építette a házat, ilyet húzott be. Köszönik szépen, röhögve megy mindegyiken a gigabit, pedig némelyikben még toldás is van (persze rendes késes toldóval).
-
Chal
addikt
Használ valaki digi-s végponton SNMP szervert amit kintről kérdez? Interface statisztikákat gyűjtök így az itthoni Mikrotikről, szökőévente egyszer szoktam ránézni valamiért, de akkor nem jön rosszul. Pont tegnap volt ez az alkalom, és meglepetten vettem észre, hogy az snmp lekérdezések nem jutnak el a routerig (torch-al nézve sem látszik). Az utolsó sikeres lekérdezés tavaly novemberben volt. Átváltva a backup netre (Telekom) megy rendesen.
Szinte biztos hogy a Digi szűri, vagy a retek ONT irányítja magára (bridge módban megy egyébként), de ha meg tudná más is nézni, illetve megerősíteni, akkor nem keresném máshol a hibát a továbbiakban.
-
Chal
addikt
válasz DasBoot #92474 üzenetére
Ilyen hangnemhez talán nem betűnként kellene leírni, hanem érthetően megfogalmazva, ez ugyanis nem sikerült. De még ebben az esetben sem lenne elfogadható ez a stílus.
Respekt a kollégának, hogy egyáltalán válaszolt, és megpróbálta kitalálni mire gondolt a költő.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- EA Sports WRC '23
- Amazon Kindle
- Kés topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Interactive Brokers társalgó
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest