Új hozzászólás Aktív témák

  • stratova

    veterán

    válasz ViZion #29463 üzenetére

    :DDD
    Ha úgy tetszik, nálunk (jellemzően) mindenszentek/halottak napjaként tartunk hasonlót, csak a jellege azért más (aki meg más vallást gyakorol [vagy nem gyakorol] nyilván mást tart e napon).
    Rengeteg vallás/kultúra jeles napjai azonos vagy közeli napra esnek.

    A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.

    Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik. A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep „ellenpontjaként” az esztendő „napos” felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák.
    ....
    A kereszténység terjedésével az ókerkeresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították az ősi szokások betiltása helyett. Így a egykori kelta halottkultuszhoz kapcsolódó téli napforduló időpontjában megtartott pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. Gergely pápa a 800-as években „a Szent Szűz, minden apostol, vértanú, hitvalló, s a földkerekségen elhunyt minden tökéletes igaz ember” emléknapját november 1-re helyezte át.

    Egyébként jellemzően napfrodulókra vagy azok környékére esik majd mindegyik vallással vagy kultúrával kapcsolatos ;)

    Különben is ma AMD Zen-day van. Már ha ez nem kacsa :D Ezzel legalább témát váltok.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák