Új hozzászólás Aktív témák

  • Video_rodeo

    újonc

    válasz ati3x #5155 üzenetére

    Kedves szakértők/járatos fórumozók!

    visszaolvastam 2019-es a hozzászólás halmazt, mert alapvetően vizuális észlelésben tovább lépőként szeretnék asztrofotózással is ismekredni, és én is útkeresésben vagyok, mint a 2019-es hozzászólást indító topictárs.

    Értem, hogy stabil állvány, goto, vezetés, teherbírás névleges/valós-tapasztalati, kómakorrekció, filterek stb, de én most pusztán az állvány-tubus kombóra fókuszálok úgy, hogy tovább tudjak lépni később.

    És az én tudásom még bőven nincs ott, hogy egy irtó nagy tubust vegyek és forgassak egy megfelelő állványon, de most kb egy 150/750 newtonban gondolkodom, mint jó kompromisszum a mindenféle célok között (bolygózás, mélyég is).

    Ugyanakkor én a kislánoymmal történő vizuális észlelésre IS gondolok most, és nem tudom egyelőre, hogy mikor, és milyen tempóban fogok eljutni asztrofotózásban a vezetett felvételig, bolygókameráig, stb...

    Amiben segítséget szeretnék kérni:
    Abszolút kezdő asztofotósként (de tükrös géppel fotózásban jártsaként) jó kompromisszum lehet-e indulásnak egy SW EQ5 goto + SW 150/750 Newton?
    (én most egy AZ állványos lencsés távcsőnél járok kezdőként, tehát nekem az eq átállás, pólusraállás, gotoval ismerkedés, newtonnal ismerkedés, kollimálás stb is előttem álló feladat)

    Ha ezt megtanulom kezelni, akkor továbblépni majd egy átalakított dslr vásárlással, annak rögzítésével, első fotók elkészítésével tudnék, minden mást csak ezután.

    Én most naívan azt gondolom, hogy egy ilyen tubussal évekig ellennék, tehát olyan állványt keresek, ami a tubust stabilan elbírja majd akkor is, ha ráteszek egy dslr vázat és esetleg valamilyen vezetést is.

    És az árak 2019. óta sajnos az egekbe mentek (kb duplája), őszintén szólva MA boldog lennék ilyen árakkal.

    Egy EQ5 goto ma kb 330-370 újonnan, akcióktól függően, használtan kicsit kevesebb, egy HEQ5 viszont 520e körül indul, használtan nem is nagyon láttam, és ez azért óriási, 1,5X különbség. Tubus, stb. A 2019-es árakat nézve egy induló szett fele kb az állvány, arányaiban ez ma sem hiszem, hogy nagyon másképp lenne, de ha én a következő legalább ~3 évben nem fogok nagyobb tubusra váltani, akkor a gyakorlatban ki fog engem szolgálni egy EQ5 a fentiek mentén?

    Mert sajnos nekem sincs korlátlan anyagi lehetőségem, és nagyon nem mindegy, hogy az állvány 1,5X indul... De persze értem, hogy minden egyes tételnél a határ a csillagos ég árban, próbálom megtalálni azt, ami még elfogadható. Az világos, hogy ilyen célre eq3, illetve ilyen olyan "félkarú rablók" felejtősek, de még egy sima eq5 goto is? :Y

    Megköszönöm, ha orientálnátok, segítenétek egy kicsit!

    Szép napot kívánok!

Új hozzászólás Aktív témák