Új hozzászólás Aktív témák

  • hapro

    csendes tag

    válasz Soká #4965 üzenetére

    Viszont én már nagyon sok hangdobozt építettem, egyrészt egy akusztikai cégnél, másrészt, meg az elektronika-elektroakusztika a hobbim.
    A rugalmas ragasztás (ragasztó) pont nem jó ide!, mert a doboznak akusztikai szempontból az lenne a lényege, hogy semmi, de semmi rezgést ne vegyen át a hangszórótól. Ez ugye egy ideális állapot, ilyen általában nincs, de erre kell törekedni. Ezért általában sok-sok merevítést raknak a normálisabb dobozokba. Léteznek még olyan elgondolások is, miszerint dupla falú a doboz, és a két fal közé, olyan 3-5-10cm vastagságban homokot öntenek, ezzel is csillapítva annak rezgését. Sőt erre valók a hangdobozok alján lévő tüskék is, amik meggátolják a hangdobozt abban, hogy a padló felé leadja a rezgéseket.
    Mindenképpen a belső lécezést javaslom, jól megragasztva, és csavarozva belülről.
    Rengeteg fajta doboz konstrukció létezhet, és többek között igen a kivágott hangszóró nyíláson keresztül szokták szerelni a belvilágot, de az asztalos munkánál kell gondolni arra, hogy igen...jó addig, hogy 5 oldalt össze rakok belülről csavarozva, de az utolsóval mi lesz? Azt vagy kívülről lehet csavarozni, vagy csak ragasztani, vagy van egy nem túl elegáns módszer, hogy a már előre kivágott előlapot hagyjuk a legvégére, és annak nyílásain keresztül csavarozunk szintén belülről. Itt félő, hogy nem sikerül úgy az illesztés, hogy a végeredményben a hangszórók pozíciója pont oda kerüljön ahova azt eredetileg szerettük volna.
    Persze ezek egyike sem szentírás, mert leginkább a doboz mérete ami mérvadó a technológia megválasztása terén.
    Készítettem már én is 45 fokban letört dobozt, azt belülről léccel csavaroztam, és a hátfalat meg kívülről. A csavarokra meg takaró lécet lehet tenni utólag, és különben is a hangdoboznak a hátulja az amit a legkevésbé nézegetnek.
    Érdemesebb mindig merevebbre készíteni a gyári doboz koppintásokat, mert kommesz cuccokat erősen spórolósra készítik!
    Nem jó embernek írtam a hozzászólásomat, de már nem korrigálom.

    http://www.margittaizoli.fw.hu

Új hozzászólás Aktív témák