Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz b. #34967 üzenetére

    Továbbra is fontos, hogy sok helyen az NV ajánlásai számítsanak, mert attól, hogy a Turing jobb az explicit API-kkal a Pascal még nem az, és ha az NV ezt leszarja, akkor simán bezuhanhat az 1080 Ti a Vega 56 alá. Szóval itt sok változás azért az NV ajánlásaiban nem lesz.
    A driver pedig más lapra tartozik, ott az NV eléggé le van maradva az AMD-hez képest. Hiányzik az a két év, amivel az AMD hamarabb kezdte meg ezt az irányt, és ez abban nyilvánul meg, hogy DX12 alatt kevésbé optimális a CPU-magok használata. A Forza Horizon 4-ben sem azért van a Vega 64 alatt az 1080 Ti, mert ennyire képes a GPU, hanem mert ennyire képes a driver. A felbontás növelésével ez a CPU-limit egyre kevésbé lesz meghatározó, és azzal jön is fel az 1080 Ti. Ezzel nagyon nehéz mit kezdeni általánosan, csak trükköket lehet bevetni, ami segítségnek segítség, de nem általános megoldás. De persze érthető, hogy mi a helyzet. Az AMD aktuális implementációja három éves, míg az NV-é egy. És ebben az is számít, hogy az AMD nem nulláról indult, míg az NV igen, emiatt is cserélték le egy éve az eredeti implementációt. Csak az új meghajtó borzasztóan érzékeny lett bizonyos dolgokra, amit természetesen lehet javítani, de ez nem pénz kérdése, hanem időre van szükség.

    Én azt sem tartom lehetetlennek, hogy kidobják a fenébe a mostani meghajtót, és a Vulkánt szelik fel úgy, hogy a hardverhez közeli rétegét célozzák egy DX12-es köztes réteggel. Az Intel lassan erre tér át. Az AMD pedig azt csinálja már a kezdetek óta, hogy van egy absztrakció a hardver fölött, és afölé húznak API implementációt. A korábbi tapasztalatok alapján ez tök hülyeségnek hangzik, de explicit API-val ez működik, és nem valószínű, hogy a nyers sebesség itt a kulcs, hanem az, hogy gyakorlatilag mind a két explicit API igen nagy részben közös kódon fut, vagyis elég ezt fejleszteni, és a gyorsulás jön mindkét API-ra vonatkozóan. A beleölt humánerőforrás hatékonysága szempontjából ez azért nem mindegy.

    Az Intel Vulkan meghajtója iszonyatosan jó lett, míg az NV most írja át. Már látszanak a változások a korábbi meghajtókból is, egy csomó "PerStageDescriptor" limit lett sokkal nagyobb az elmúlt időszakban. Ami egyébként eleve WTF volt, hogy miért nem ekkorák voltak a kezdetektől fogva, de legalább kapcsoltak. Például a maxPerStageDescriptorStorageBuffers a korábbi 4096 helyett 1048576. Ezt azért illet volna az elején is a hardveres maximumra állítani, mert az AMD is arra rakta. Ugye ez az AMD-nél 4294970000, míg az Intelnél 1200, de a kékeknél eléggé másképp működik a meghajtó. Az Intel hardveres maximuma 384 lenne, de ők trükköznek az IGP-vel közös lapkán lévő CPU-val. :))

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák