Új hozzászólás Aktív témák

  • Ghoula

    senior tag

    válasz HSM #12130 üzenetére

    A hűtőborda talpa és a lamellák között lehet, de a talpán nem hiszem, hogy 20 fokos deltád van.
    Ha igen, akkor oldalirányba nem vezeti ki jól a meleget. Ha a gpu és a borda talpa között 20 fokos deltád van, akkor az régen rossz.
    Persze mivel hőkiegyenlítődés van, a hűtőborda nem lesz olyan hőmérsékletű, mint a gpu, főleg ha ventilátorral folyamatosan friss levegőt kap, ami jó esetben hűvősebb, ezért tud a borda disszipálni.
    De ettől még a talp el fogja vezetni oldalirányba is, ha nem így lenne, akkor a hűtőbordád csak a gpu felett melegedne, ahol meg ugye pont nincs légmozgás a ventilátor motorja miatt.

    Mivel ezeknél a kártyáknál, a meleg levegő a nyák irányába távozik, így teljesen mindegy, hogy van-e hűtőborda a memórián, vagy nincs. Vagyis nem, mert ha ráteszel egy bordát, lehet önmagában a memória jobban tudna disszipálni, de mivel a gpu hűtőről érkező meleg levegővel fújatod, ezért bordával akár még melegebb is lehet.

    Szóval a memóriák mindenképpen melegedni fognak, az viszont, hogy ezt a felmelegített levegőt hova vezeted, az fogja befolyásolni az egésznek a hőmérsékletét.
    Ebből a szempontból a ref hűtések sokkal jobbak, mivel a lamellák között egységesen mozog a levegő, és a felmelegített levegő egyből a házon kívülre távozik.
    ( Azt most ne nézzük, hogy AMD-ék ezt a kört benézték, NV vonalon működik ez a megoldás, és elég jól.)

    Az, hogy a lamellák milyen irányúak, az annál inkább. Ha ezek merőlegesek az alaplapra, akkor szépen megreked a levegő, míg ha párhuzamos, akkor a hátlap fele távozik a levegő egy része.
    De pl ezeknél ha a kártyát hátulról megfújatod, akkor jó eséllyel szembefújsz a ventijével, sokkal jobb, ha a kártya síkja felett a hátrafele kifújt meleg levegőt távolítod el, a lehető leghamarabb, vagy aláfújsz, hogy a venti szobahőmérsékletű levegőt tudjon a bordára továbbítani.

    És akkor azt ne is nézzük, hogyan befolyásolják a test-benchekben függőlegesen állított kártyák ezeket az eredményeket.
    De azért érdemes megnézni a guru3d-n a hőképeket. A Gigabyte pont ugyanúgy melegszik, mint az Asus, bár jó lenne látni ezeket a kártyákat backplate nélkül is, de a Gigánál jól látszik, hogy mennyire átmelegszenek a ramok is. ( Persze , ott van a performance mód, amit ugye Asus-nál nem tudjuk, mert csak egy mérés van) Ja és azt is érdemes megnézni, hogy mekkora a különbség Asusnál a 290 és a 290X között. És a 7970eket ne keverd ide, tök mindegy ott mi volt, ezek nem olyan kártyák, közel sem mennek akkora órajelen a memóriák, hogy a hőmérséklet bezavarjon nekik, mivel többnyire a gpu előbb kifullad.

    Egy szó mint száz, ekézheted a "kopasz" Asust a végtelenbe, biztos én is részrehajlónak tűnhetek, hiszen Asus-om van, de mégis a személyes tapasztalatok azt mutatják, hogy nem olyan rosszak, mint ahogy te azt lefested. :U

Új hozzászólás Aktív témák