Új hozzászólás Aktív témák

  • gyikhuszar

    tag

    Sziasztok!

    Olyan szarba léptem, amiből egyedül nem biztos, hogy megtalálom a veszteség-minimalizált kiutat, így a segítségeteket kérem.

    Aliról rendeltem kerékpár alkatrészt 400 eur értékben. Számoltam a vámmal (8,5%), számoltam az ÁFA-val (27%), de azzal nem, hogy a kerékpár alkatrészekre jön egy ún. anti dumping "bűntetővám" is, aminek a mértéke 48,5%. Tehát a végösszegem így 820 EUR-ra rúgna, ami igencsak fáj, és nagyon nem éri meg.
    A plusz adalék, hogy az eladó az általa elküldött hosszú apróbetűsben leírja, hogy nincs full refund arra hivatkozva, ha nagy sarcokat raknának rá.

    Jelenleg ott tart az ügy, hogy a vám jó fej, és valameddig visszatartja a csomagot, nem kezdte meg a vámeljárást (tehát a sarcokat még nem fizettem ki).
    Hétfőn kellene írásban nyilatkoznom, hogy kérem a vámeljárást vagy sem.

    Valahogy úgy szeretnék ebből kiszambázni, hogy olyan tanulópénz legyen belőle, amit végül nem fizettem meg.

    Két lehetőség látszik eddig számomra:
    1. megkérem a vámot, hogy ne kezdjék meg a vámeljárást, küldjék vissza. Lapítok, a csomagot nem kapom meg, indítom a dispute-t alin (Vagy a refundot paypalon?). Itt fennáll a veszélye annak, hogy az eladó látni fogja, a csomag visszaérkezésének az okát (a vevő kérte...).
    2. A 14 napos "no-reason return" opcióval élek, ami van az alin is. Az ide vonatkozó rész megfogalmazása érdekes: ""In the EU, you are generally entitled to cancel your order to the seller within 14 days from the day on which you (or a third party indicated by you, other than the carrier) received the goods purchased..."

    Anyanyelvi szinten angolul beszélő kollégám szerint (figyelembe véve a vonatkozó EU-s jogszabályt is) a leírtak nem azt jelentik, hogy csak a kézhezvételt követő 14 nap alatt lehet elállni (nincs kizárólagosság), hanem azt, hogy a szerződéskötéstől kezdve bármikor, legkésőbb a kézhezvételtől számított 14. napig." Tehát vámolás (és így kézhezvételt megelőzően) visszaküldetem.
    Megindokolni pedig ELVILEG nem kell. Elállok, mert lehetőségem van rá, és kész.
    A vámnak megmondom, hogy ne indítsák el a vámeljárást, hanem küldjék vissza a pakkot, így nem fizetem ki ezt szatyor pénzt.
    Az eladónak megírom, hogy mellékelt linkben leírt jogommal élnék, visszatáncolok => kérem szépen a pénzt.

    Ez az álom. A valóság meg sokszor teljesen más. Ezért lenne jó valahogy kiokoskodni, hogy mire lehet számítani, mert nem kevés pénzről van szó. A legrosszabb, hogy alkatrészem se lesz, meg pénzem sem. Attól még az is jobb, hogy kifizetem a sarcokat, megkapott a csomagot, aztán a sárgákkal be is fejeztem egy jódarabig.

    Ha valaki tud okosat, van harmadik (negyedik) ötlete, járt már hasonló cipőben, kérem ne legyen rest megosztani.

    Köszi!

Új hozzászólás Aktív témák