Új hozzászólás Aktív témák

  • Robbantos

    csendes tag

    válasz Saltwater #8526 üzenetére

    Ejjha, ti aztán tényleg vágjátok a témát! :DD :R

    Ami kiégett középen az maga a központi vezérlőchip lehet, vagy esetleg a firmware tárolásáért felelős memóriachip, de az inkább a sarkában lévő matricás chip lehet.

    Mindenesetre a képen jól látszik, hogy a középső vezérlőchip égett ki, amit nem is csodálok, mert a laptopon, amibe bele lett téve a HDD egy nyitott aljú ODD BAY-jel, ami alatt egy csodálatos fém rugó ért bele a PCB-be, összeérintve ezzel néhány ellenállást / tranzisztort, minek hatására a vezérlőchip őrült meg és kiégett (érdekes, de ellenállásoknak és egyéb környező a dolgoknak látszólag nem lett bajuk).

    Hiszem, hogy a mechanikai része hibátlan, mert a kissé eltérő modellszámú PCB-vel kipróbálva is felpörög, hallani ahogy zúg, sőt, még az elején ropog is egy keveset, mint minden merevlemez amikor beolvassák a tányért induláskor (azonban nem kerreg és nem is kattog).
    Azért is hiszem, hogy a tányér hibátlan, mert 100/100-as kondíciójú volt egészen a baleset bekövetkezéséig, és szerintem még most is. :C

    "Nem a kötőjel utáni számok különbözősége miatt nem volt jó hozzá az elektronika, hanem mert minden elektronika egyedileg van felprogramozva a mechanikához és rendszerterülethez."

    Az én esetemben gyakorlatilag két majdnem egyforma modellről van szó, de még a revíziószám is megegyezik a PCB-n (2060-771983-003 REV A), szemmel észlelhető különbség nincs a két PCB között.
    Mindössze a HDD házra ragasztott matricán: a részben eltérő modellszám (WD10SPCX-80KHST1 helyett WD10SPCX-24HWST0) és hogy a donor 2 ével későbbi gyártmány.
    De újfent kihangsúlyozom, szemmel látható különbség nincsen, a PCB-ken, minden egyes chip / tranzisztor és rezisztor ugyanott helyezkedik el rajtuk!

    Ebből kifolyólag merül fel bennem a kérdés:
    Létezik, hogy a különbség mindössze a memóriachipen lévő "Firmware-ben" keresendő?

    Létezik olyan szakember, aki a firmwaret át tudná programozni nekem az én modellemhez való firmware-rel, és lehetséges, hogy ilyen egyszerűen is meg lehetne oldani, akár a saját donor PCB-jeimmel? :Y :U

    Pontosan ugyanilyen donort nem hiszem, hogy valaha fogok találni, és még külön PCB-t sem találtam ehhez a modellhez. (De lehet csak rossz helyen kerestem [ebay, hardverapró, google :DDD ])

    "Ez a merevlemez felpörög? Van kapacitása? Látszódik a lemezkezelőben? Miért akarod inicializálni (felülírni) ha épp a mentés a cél?"

    Felpörög, de kapacitása nincsen (0 bájt), és nem is inicializálható, de látszik a lemezkezelőben, mint üres inicializálatlan meghajtó (kapacitás nélkül).
    Természetesen nem is akartam inicializálni, csak ezt ajánlja fel a lemezkezelő minden egyes induláskor, hogy inicializáljam MBR, vagy GPT típussal, de ha kívánciságból leokézom, akkor persze Adathiba (CRC).

    " A Western Digital ugyanazon firmware verzió alatt kb hetente másik microcode revizóval adja ki a merevlemezeket."

    Ez microcode mit jelent pontosan? Hol tárolódik? Tán ugyanazon a memóriachipen, amin a Firmware is?

    Nem azt akartad inkább ezzel mondani, hogy ugyanazon PCB-békre hetente más és más firmwaret programoz rá?
    Mindenesetre az én donor PCB-béim revíziószámai mind megegyeznek hálistennek :C

    Ha valóban csak a firmware-ben különböznének egymástól, akkor talán elég lenne egy reballozó mesteremberrel átforrasztatni a ROM memóriachipet, ami vélhetőleg nem sérült?

    Vagy talán még egyszerűbb lenne átflasheltetni a donoron lévőt? :DD
    Ja és házilag nincs mód HDD firmware átfleshelésére SATA kábelen keresztül, akkor sem, ha a donor is egy működőképes merevlemez? :U

    Ezzel azt hiszem tökéletesen kiöntöttem minden filozófiai határokat feszegető kérdésem és felvetésem, mindenesetre köszönöm, hogy végigolvastad :R :R :R

    És köszönöm mindennemű javaslatot, tanácsot! :R

    [ Szerkesztve ]

    Tiszperger Róbert

Új hozzászólás Aktív témák