Új hozzászólás Aktív témák

  • vadkörte

    addikt

    Bocs srácok, de ez k***a hosszú lesz.

    Kb. 2000. óta, akárhonnan nézzük több mint 20 éve, foglalkozok valamilyen(!) - elsősorban felhasználói - szinten informatikával, kb. 2004. óta van saját gépem. A DOS 6.xx, majd a Win3.0-tól a Win10-ig lényegében az összes Windows használtam. Pár éve linux-ozok is, 2023. február óta van Mac-em.
    Ilyen háttérrel azt mondanám, hogy a MacOS minden csak nem tökéletes, de azért a foshalomtól nagyon messze van. Amíg nem linux-oztam addig alapvetően kezelni sem voltam képes a korabeli MacOS-t, annyira idegen volt röptében áttérve Win-ről.

    #39455 UX
    "A beállítások pofátlanul zaklat szinte minden nap valamivel, ha rákattintok, másik íróasztalra bepofátlankodik."
    :F Nálam csak akkor "szól" ha frissítés jön, illetve ha engedélyköteles műveletre figyelmeztet.

    "A legnagyobb probléma a finder, ami egy ótvar sz.r."
    Hát nem egy Total Commander Ultima Prime de messze nem használhatatlan, az Intézőtől sokkal kezesebb. A Finder teljes mértékben kielégíti az állománykezeléssel kapcsolatos igényeim (lehet megalkuvó vagyok) de azért van egy Double Commander-em.

    "...a kőkorszaki megtekitővel nyílik meg, például nem lehet lapozni a fotók között..."
    Cmd+A + Space -> indexképes megjelenítés majd kinagyítva lapozható. A Megtekintő számomra egy hasznos app, tökéletes ha csak bele akarok nézni valamibe pl. egy pdf-be ellenőrzés miatt. Pont elég és nem kell indítani az pdf olvasót. Böngészős képnézegetőnek XnView MP-t használok.

    "Ráadásul, nem tudom eltávolítani az applikációk mappáit, vagy legalább egy mappába rendezni, ott kell nézegetnem, a sok mappát mikor megnyitom az icloudot."
    Applikációkat miért iCloud-ba akarsz telepíteni?

    "Legalább egy mappába rendeznék az applikációk mappáit."
    Nem erre szolgál véletlenül az Alkalmazások mappa?

    "A safari hónapok óta le van fagyva, és nem tér magához."
    Ez valami lokális hiba lehet, mivel nálam a Safari tökéletesen működik. Az ok, hogy mégis Firefox-ot használok az, hogy a Safari nem érhető el Manjaro, Windows és Android rendszereken, ellenben a FF-szal, így minden általam használt rendszeren tudom használni és a FF fiókkal a könyvjelzőket és az előzményeket is látom.

    "Ezen a rendszeren nem olyan erős a kilépésre kényszerítés mint windowson a ctr+alt+del."
    Alklamazások/Segédprogramok/Tevékenység kezelő. Megkeresed a beragadt appot és bezárod.

    "Nem tudom itt ki hogyan rendezi a fájljait, és mivel tekinti meg őket, de ez a rendszer így hulladék."
    A beépített SSD-n tartom a futó munkáim a Dokumentumokon belül egy _PROJEKTEK nevű almappában. Illetve még a Letöltést használom, de csak ideiglenesen. Minden más egy külső két lemezes meghajtóban, 2x1TB SSD-n van a Win Xp óta változatlan mappastruktúrában
    Az egyik SSD-m egy DATA nevű partíción a DOWNLOADS, és a Dokumentumok mappa (benne DOC(X), XLS(X), PPT(X), PDF, stb... mappákkal, a mappa neveknek megfelelő állományokkal) és a MEDIA nevű mappa (zenék).
    Ugyanezen a lemezen egy másik PROOF_PHOTOS nevű partíción vannak a nyers - NEF, ARW - képem 2006-ig visszamenőleg, géptípusok szerint mappázva, azon belül év/év-hónap-nap almappákban. Az SSD-n természetesen vannak még egyéb mappák is.
    A másik SSD-n egy CONVERTED_PHOTOS nevű partíción vannak a kidolgozott képeim, ~2009-ig visszamenőleg, géptípusok szerint mappázva, azon belül év/év-nó-nap almappákban. A különféle pályázatokhoz kapcsolódó képválogatások anyaga (sajnos ez több GB-nyi duplikátum, majd ha megunom nézegetni, kukázom)
    Valamint itt vannak a már nem aktív, de még friss kiadványszerkesztések projektek mappái is. (kéziratok, illusztrációk, projekt állományok, stb...) Ide kerülnek a már nem futó de még friss munkák anyaga a belső SSD-ről, majd ha már lezáródnak akkor egy külső lemezre archiválom őket.
    Ugyanezzel a struktúrával bizonyos időközönként 2db 3,5"-os lemezre archiválom a dolgaim.

    Megtekintésre a Finder-t, a Megtekintőt, vaamint az adott fájltípusnak megfelelő programot használom.

    "Ami windowsban alapértelmezett, itt rémálom."
    A MacOS nem Windows, ne is akként gondol rá, mert csak a káosz lesz egyre nagyobb a fejedben. Én pl. elvagyok egy desktop-on, el nem tudnám képzelni, hogy több asztalt használjak.

    "Miért van ezért a rendszerért mindenki odáig meg vissza?"
    Néha a falnak tudnék menni tőle, de mivel az ÉN felhasználási módomon - tartalomfogyasztás, képszerkesztés (RAW kidolgozás, szerkesztés, retus, digitális restaurálás) kiadványszerkesztés (szórólapok, plakátok, kiállítási installációk, könyvek) kezes és kézreálló, ezért megszerettem. Pedig mindent elkövettem, hogy ne kerüljek közel Apple termékhez (egyszer vettem egy iPod nano-t, szerintem itt kaphatott el a sötét oldal :DDD)

    Üdv. V. Körte

Új hozzászólás Aktív témák