The Witcher 2: Megérkezett a patch, kivették a DRM-et

Megérkezett végre a The Witcher 2: Assassins of Kings javítása, melyben kiküszöbölték a nagyobb gondokat, mint például a program aktiválása illetve futtatása körüli hercehurca. Az elmondottak alapján a problémák legtöbbje az alkalmazott DRM számlájára írható, így a CD Projekt kivette azt a játék azon verzióiból, melyekben megtalálható volt.

"A DRM védelem világszerte történt eltávolítása a leginkább észrevehető változás. Ez a lépés megadta a játékosoknak azt a szabadságot, hogy aktivációs kód használata nélkül telepíthessék fel és indíthassák el akárhány gépen a programot," - áll az oldalon. "A másik, szintén nagyon feltűnő változás a játék képfrissítési sebességében (FPS érték) jelentkezik. Akár 30%-kal is gyorsabb lehet mostantól a The Witcher 2, amit különösen az eddig DRM-mel ellátott játék, illetve gyengébb gépek tulajdonosai fognak észrevenni."

Ezzel egyértelműen elismerték, hogy a játékosok által tapasztalt problémák egy részéért a nem GOG.com-ról származó példányokban megtalálható DRM volt a felelős. A játék igazgatója, Adam Badowski elmondta, hogy azon filozófiájuknak, miszerint szeretnék megjutalmazni a programjukat megvásárló játékosokat, a DRM alkalmazása teljes mértékben nem felelt meg.

"Mi úgy küzdünk a kalózkodás ellen, hogy kiváló, értékes dolgokat pakolunk bele a legális verziókba," - jelentette ki. "Ez annyit jelent, hogy minden tekintetben kiválónak kell lennie, úgymint kevesebb probléma legyen vele telepítés és használat közben, valamint teljes támogatással, további szolgáltatásokhoz illetve tartalmakhoz való hozzáféréssel együtt kapják meg azt a játékosok. Tehát továbbra is úgy érezzük, hogy a DRM megtartásával főleg a legális felhasználóinknak okoznánk fájdalmat."

Miután a játék DRM védelme már teljesítette a fő feladatát - miszerint hogy megvédje a játékot a megjelenés előtt történő kikerüléstől -, ezért Badowski elmondása szerint, amint észlelték a problémákat, a CD Projekt úgy döntött, hogy kiveszi a rendszert a programból.

"A DRM-mentes (GOG.com) verziókkal végzett előzetes tesztek pusztán kevés teljesítménybeli eltérést mutattak. Kellemetlen meglepetésként ért minket, amikor néhány rajongónk sokkal nagyobb különbségeket, akár 30%-kal kevesebb FPS értékeket is jelentett. Ez egy újabb világos jel volt arra nézve, hogy amilyen gyorsan csak lehetséges, el kell távolítanunk a DRM-et, hiszen számunkra a felhasználóink által tapasztalt minőségi játékélmény elsődleges fontosságú!" - írta.

Az 1.1-es javítás letölthető a játék hivatalos oldaláról, azonban nem mindegy, melyik verziót szedjük le, erre figyeljünk oda! Akik a Magyarországon kapható, PlayOn által forgalmazott DVD verzióval rendelkeznek, azok ezt töltsék le:

The Witcher 2 v1.1 Patch (Magyar verzió)

Letöltést követően kézzel kell elindítanunk a Patcher_1.1_HU.exe fájlt. Aki arra is kíváncsi, hogy a DRM eltávolítása mellett milyen egyéb változtatásokra került még sor a javításban, az olvassa el a hivatalos közleményt, ahol megtudhatja a részleteket is.

Azóta történt

Előzmények