Új hozzászólás Aktív témák

  • ρσгτσ

    őstag

    válasz ρσгτσ #236063 üzenetére

    Előre szólok, hogy nem sok tapasztalatom van kormányokkal. Tehát szimplán az alapján értékelem, amit tapasztaltam. Komolyabb összehasonlítás nélkül. Valamint azoknak is szól, akik még egyáltalán nem használtak játékhoz kormányt.

    Viszont kicsit nehéz hasonlítani a valós élethez is, mert én az elektromos, sebességfüggő szervohoz szoktam...versenyenyzés során meg nem nagyon szokták ezt alkalmazni. Vagy ha van is, marhára nem olyan mértékben.

    Jó, régebben volt a kezem alatt Lada VFTS (/replika) és hasonló cucc is, de az már ezer éve volt. :D Na meg az a másik véglet.

    Néztem jó sok videót. Egyrészt azért, hogy tudjam mire lehet számítani. Másrészt azért, hogy amit tapasztalok mennyire normális a piacon lévő cuccokhoz képest. Na meg az sem volt utolsó, hogy kapjak valami alapot a beállításokhoz. Ami tényleg csak alap, mert szerintem érdemes saját magadnak kitapasztalni, hogy mi a legjobb. Sőt, ez még játékonként is változik.

    Oldalsó "fogó részeken" elég jó minőségű szilikonos/gumis cucc van a kormányon. Nem csúszik egy kicsit sem. Páromnak picit izzadós a tenyere, de úgyis teljesen jól fogott a felülete.

    A többi részén sima műanyag van. Nem a legjobb minőség, de nem is rossz. Ahogy az ezüst színű részre is ugyanez igaz.

    Mivel Series modellhez IS készült, így a szokásos Series kontrolleren lévő gombok is rajta vannak itt-ott elszórva. Ráadásul minden tök jól elérhető.

    Kormányzásra, forgatásra teljesen jó az alap ellenállása. Nincs súrlódás, vagy semmi plusz zavaró hang, ami arra engedne következtetni, hogy nem túl minőségi cucc. Persze nyilván nem egy 100 ezres szett.

    A 270 fokot 180 -ra is le lehet venni. Bár ez nem tudom valakinek fontos -e. Illetve azt sem, hogy milyen körülmények között fontos.

    A gáz és a fék természetesen vezérelhető a kormányról is. Tehát ha valaki úgy dönt, hogy pedálok nélkül szeretne játszani, arra is alkalmas.

    A váltókarokat jól elérhető pozícióba rakták. Nem tudom pontosan hogy oldották meg a többi kormánynál, de ennél kattog. Nem azért, mert láthatóan rossz minőség. Hanem azért, mert szándékosan ilyen. Mindegyik egyet kattan váltás során.

    A pedálok szerintem pont annyira kemények, mint amilyennek lennie kell.

    Feljebb már említettem, hogy Xbox -on is letölthető a HORI program. Tehát nem csak PC -n elérhető a finomhangolás gyári alkalmazáson keresztül. Ettől függetlenül persze a játékokon belül is érdemes pár dolgot kipróbálni, beállítani.

    Nekem elsőre az volt fura, hogy ezek a kormányok kicsit érzékenyebbek. Akkor is, ha amúgy állítgatom. Normál autó kormányzáshoz képest.

    Először 2 olyan játékon próbáltam, aminél szerintem egyáltalán nem szükséges kormány. :D FH4 és FH5. Annyira nem is éreztem jónak, hiába töltöttem egy csomó időt vele. Dirt5 -nél is hasonló a véleményem, bár azzal egy fokkal jobb, mivel kevésbé van hatással az autóra a fizika. :D Szerintem ezek igazi kontrolleres játékok és azzal a legjobb.

    Aminél viszont nagyon király volt: FM7, F1 2020, NASCAR Heat 5. Baromi jó volt kormánnyal vezetni.

    Dirt4, Dirt2.0 is jó volt, de ott azért jobban meg kell szoknom a mozdulatokat, finomabb kanyarodásokat. Sokkal szűkebbek az utak, egyszerűbb hibázni. Plusz nem volt túl sok időm arra, hogy kitapasztaljam a megfelelő beállításokat. Főleg, hogy kontrolleres irányításhoz szoktam, ami szerintem elég jól ment(?). Ezek után a WRC9 -be már bele sem álltam.

    Szóval...azt nem tudom az egyes darabok között mennyire van minőségi szórás. Mennyire lehet belenyúlni hibás, rosszabb minőségű darabba. Az viszont biztos, hogy szerintem az átlagos bolti áron, 30+ ezerért ez nem rossz vétel. Főleg akkor nem rossz, ha akcióban hozzá tud jutni valaki.

    Ezzel együtt viszont azt gondolom, hogy érdemes online rendelni a 14 napos elállási joggal, mert simán el tudom képzelni, hogy van akinek nem jön be a "kormányos" életérzés. Vagy valami egészen másra számít.

    Szerk.:
    Még egy dolgot elfelejtettem. A kormány és a pedálok alján is vannak csúszásgátló talpak. Utóbbi elég jól tart - nem csúszik el -, de ugye normál esetben a két lábam is rajta pihen.

    A kormány részhez viszont van egy rögzítő darab is, amit nem kötelező alulra feltenni, de szerintem ajánlott. Én 5 centi vastag laphoz rögzítettem, de természetesen ennél nagyobbra vagy kisebbre is fel lehet szerelni.

    [ Szerkesztve ]

    ZX Spectrum - Commodore 64

Új hozzászólás Aktív témák